verpotten trachycarpus en voeding
#1
wo, 10/03/2010 - 16:59
verpotten trachycarpus en voeding
Ik heb een trachy met een stam van een meter, en die moet dringend
verpot worden, want de wortels komen nu aan het oppervlak naar boven.
De pot waarin hij nu staat is een ronde kuip van 45cm hoog en 55cm doorsnee
aan de bovenkant, en zit ik te denken om zelf een vierkante houten kist te maken van 80x80x80cm. De vraag is of dat niet meteen te groot is?
Ik wil de houten bak bekleden met vijverfolie zodat het hout niet wegrot, en dan eventueel wat tempex plaatjes aan de binnenkant doen zodat de potgrond en wortels in de winter alvast wat beter beschermd zijn tegen de kou. Is dit een goed plan of moet ik het anders aanpakken?
En wat is de best mix om die trachy in te zetten?
Hiermee bedoel ik of ik eerst hydrokorrels onderin moet doen
en eventueel zo'n buis met gaatjes om ook zuurstof onderin te krijgen,
en dan met een bepaalde soort grond met een een of ander mengsel
moet gaan vullen? en hoe kan ik het beste gaten maken voor het overtollige water?
Verder zou ik willen weten waneer ik weer moet beginnen met voeding
geven, want dat hebben ze vanaf eind september niet meer gehad, en aangezien het weer nu beter wordt, lijkt het mij dat ze weer langzaam actief worden en ze dan ook wel een beetje voeding lusten, of ben ik nou een beetje aan de vroege kant?
80x80x80, ik zou tot 100x100x100 gaan want die palm heeft al enorme wortels.om te verpotten dit kan nu al,als er geen vorst meer is...
ik zou 5cm hydrokorrels de rest gewoon met mediteraanse potgrond met bv ook mengen met gedroogde koemestkorrels.
gaten voorzien vanonder ,dat het water voldoende weg kan.
met meststoffen zou ik nog wachten het is nog te koud.
het is beter half mei,trouwens een trachy heeft niet veel meststof nodig 1 a2 keer per jaar met wat koemestkorrels is meer dan voldoende,teveel mest kan het einde betekenen voor uw palm.
persoonlijk vind ik het beste in volle grond
mvg dieter
voor Trachycarpus in pot gebruik ik vivimus. perfect en vruchtbaar medium voor Trachycarpus en bananenen...
gr
Kristof
ja dat is ook goed,vivimus is speciaal voor het aanplanten..
Dietere:
10-03-2010 80x80x80, ik zou tot 100x100x100 gaan want die palm heeft al enorme wortels.om te verpotten dit kan nu al,als er geen vorst meer is...
ik zou 5cm hydrokorrels de rest gewoon met mediteraanse potgrond met bv ook mengen met gedroogde koemestkorrels.
gaten voorzien vanonder ,dat het water voldoende weg kan.
met meststoffen zou ik nog wachten het is nog te koud.
het is beter half mei,trouwens een trachy heeft niet veel meststof nodig 1 a2 keer per jaar met wat koemestkorrels is meer dan voldoende,teveel mest kan het einde betekenen voor uw palm.
persoonlijk vind ik het beste in volle grond
hoi Dieter, bedankt voor je snelle reactie.
Moeten er geen zaken als klei, leem en of andere stoffen door de grond gemengt worden? ik vraag dit omdat het verpotten naar zo'n grote bak al
een aardig klusje is, en ik dan liever alles in een keer goed doe.
Ook heeft de palm last van gelige bladeren met bruine punten, en dat zou aan het kraanwater liggen, dus zou ik meteen iets door de grond heen willen mengen die dat teveel/tekort aan bepaalde stoffen weer compenseert,
want regenwater is geen optie omdat ik geen plek heb om dat op te slaan.
Verder kan ik hem niet in de volle grond zetten omdat ik er dan niet onderdoor kan lopen en ik dan ruimte te kort kom vanwege een piepkleine plaats waar elke 10cm2 benut wordt, en omdat het anders een hoop jaren duurt voordat hij hoog genoeg is om privacy tov de buren te bieden.
@ Kristof
thanks voor de tip. Ik zal dat spul eens binnenkort gaan halen.
waarom laat je de bodem niet uit je bak die je gaat maken?...of is het de bedoeling dat je de boom nog kan verplaatsen?
gr
Kristof
@ Kristof
Ik ben nog altijd een beetje aan het experimenteren met hoe ik m'n tuin wil hebben, en daarom geef ik liever m'n palmen nog geen vaste plek.
Als je regelmatig in botanische tuinen komt en daar de kuipplanten ziet in vaak relatief bescheiden formaat kuipen, dan besef dat het niet persé nodig is om steeds maar grotere kuipen te gebruiken. De afmetingen die hier worden genoemd tot zelfs 1 m3, vind ik behoorlijk overdreven voor een palm van deze maat. Volwassen palmen in botanische collecties worden zelden verpot en alleen als het onvermijdelijk is. Bij voorkeur wordt dan de wortelkluit zodanig gesnoeid dat de palm met een laagje (± 5cm) verse potgrond kan worden teruggezet. Ik doe dat van tijd met mijn Phoenix canariensis, Livistona australis en Chamaerops humulis. Je krijgt dan wel een tijdelijke terugslag in de groei en soms wat bladverlies, maar de kuip blijft tenminste hanteerbaar. Nu beschikken de hier genoemde soorten over een enorme groeikracht wat hun wortelstelsel betreft. Trachycarpus heeft dat veel minder. Die verkuip ik dan ook zelden en zeker niet zolang de palm een gezonde groei vertoont onder invloed van een jaarlijkse topping met organische mest en regelmatige bemesting met een samengestelde vloeibare kunstmest.
groet,
Draco
@ draco
Ik moet wel zeggen dat hij goed groeid, maar ik heb hem deze zomer 3 jaar, en zit hij nog steeds in de pot van de handelaar en komen de wortels ook onder uit de gaten gekropen, dus ben ik bang dat de kuip een beetje aan de krappe kant aan he
regenwater gebruiken is beter dan kraanwater.
geen leem of klei gewoon potgrond met koemestkorrels.
mss wat zeeweerkalk geven of gewone groenkalk.
Dietere, ik geef mijn palmen nooit kalk en bij voorkeur zacht regenwater. Ik vraag me daarom af wat het nut is van kalktoevoeging bij kuipplanten?
Ik heb de kuipmaat van mijn Trachy met 2,60 m stamlengte opgemeten (45 x45 cm). Deze palm heb ik circa 20 jaar en is tussendoor eenmaal in een grotere kuip geplaatst. Sinds de aanschaf is er circa 70 cm stamlengte bijgekomen. Dat is bescheiden, maar zolang de kroon voldoende blad houdt, hoeft de groei van mij niet sneller. Ik kan me echter goed voorstellen, dat je een kleinere maat palm wel wat wilt oppeppen met verse grond en een groter kuip.
Ik ga mijn grote Trachycarpus met z'n kaalgeplukte onderstam overigens in de volle grond planten. Hij heeft deze winterperiode vrij goed doorstaan afgezien van enige bladschade door uitdroging. Ik verwacht dat de winterhardheid niet veel verschilt van mijn andere Trachy's ondanks de dubieuze herkomst (vermoedelijk Thailand). Misschien moet ik het kale stamdeel bij strenge vorst van enige isolatie voorzien. Ik heb geen kennis over de vorsttolerantie van het stamdeel onder de groeipunt en of de normaliter aanwezige dichte vezellaag daarbij veel verschil maakt?
Groet,
Draco
bij deze nog een foto van hoe de wortels de pot uitgroeien.
Peter, heb je de kuip er al eens afgehaald. Die paar wortels die je aan de oppervlakte ziet, zeggen mij weinig. Meestal zijn die verdroogd en spelen ze geen rol voor de voedsel en watervoorziening. Als de wortelbal volledig doorworteld is, kun je overwegen om de palm te verkuipen. Een 10 cm bredere en hogere container is in principe voldoende, zodat je rondom de kluit met 5 cm verse potgrond kunt aanvullen. Je kunt daartoe een mengsel gebruiken van bijvoorbeeld 2 delen gewone potgrond + 1 deel cocopeat voor de luchtigheid en dit verrijken met een flinke schep DCM organische mest plus dito verpulverde klei of leem danwel lavameel. Zie verder ook bij bemesting onder exotische samenwerkingsbladen.
Hoi draco, vorig jaar kwamen er stukjes van de wortels door de onderste gaten naar buiten. Niet veel, maar imo toch een teken dat hij wel flink doorgeworteld is. Ik heb hem dan ook bijna 3 jaar geleden van een handelaar
gekocht, en heeft hij bij hem ook al een tijdje in diezelfde pot gestaan,
en adviseerde hij mij toen al om hem te verpotten, maar dat heb ik tot op heden dus nog niet gedaan.
De huidige pot is 45 hoog en 55 doorsnede, en de nieuwe vierkante bak zal inwending iets van 70x70x70 zijn, dus iets meer ruimte dan jij adviseert, maar ik heb dan ook geen zin om hem over 5 jaar of zo nog eens te moeten verpotten, want dan is hij niet meer te tillen.
Als je voor de 70 cm container gaat, houdt dan in ieder geval een vrije randhoogte aan van zo'n 5 cm. De palm krijgt na het verkuipen een 3 x zo groot volume ter beschikking (± 300 L). Zorg daarom ook voor een goede afwatering en gebruik een goed doorlatend luchtig grondmengsel. Kuipplanten kunnen verzuipen, waardoor als gevolg van zuurstofgebrek de wortels verstikken en gaan rotten. De originele kluit heeft immers maar een omvang van zo'n 100 L en het duurt een heel poos voor de grotere kuip geheel doorworteld is en er een goed balans is tussen het vochtgehalte van de grond en de behoefte van de palm aan water. Zorgvuldig watergeven is zeker het eerste jaar belangrijk. Laat tussen de gietbeurten de aarde zover indrogen dat er lucht in de bodem kan dringen. Palmen halen toch het meeste benodigde vocht uit de diepte. Je merkt dan dat er tijdens het gieten lucht uit de kluit omhoog borrelt. Liever af en toe en met flinke tussenpozen een flinke plens water geven, dan elke dag een beetje. Maar dat wist je natuurlijk al. Plant tenslotte de palm wat dieper dan voorheen, omdat bij palmen de nieuwe wortels telkens iets hoger aan de stambasis ontspruiten. De kans op succes is daarbij groter als de stambasis met vochtige aarde is bedekt.
Groet,
Draco
Draco,
de palm iets dieper planten zeg je? Ik meen altijd begrepen te hebben dat je de stam niet verder mag ingraven dan waar hij oorsprongkelijk
uit de grond komt omdat je anders kans loopt op stamrot.
Verder heb ik in de paar jaar dat ik hem heb al wat grond er bovenop gegooid vanwege de wortels die naar boven kwamen, maar dat kan ik toch niet
blijven doen?
Verder doe ik altijd een laag hydrokorrels onderin de potten, zodat het water beter weg kan lopen en er af en toe, als de onderschaal droog staat,
wat lucht van onderen bij de wortels kan komen.
Verder gooi ik ook elke regenworm die ik vindt in de potten, want die maken gangetjes waar weer zuurstof in kan komen.
Als laatste zie ik wel eens bij bomen dat ze er een flexibele buis bij de stam in de grond stoppen. Is dat nou voor extra zuursof of zo, en is dat dan ook niet geschikt voor mijn palmen?
Das voor het watergeven die bomen zijn vaak verplant
Die buis is niet voor watergeven bedoelt maar wordt daar wel voor gebruikt. Alleen als de buis op de kluit wordt aangebracht heeft dat effect, anders verdwijnt al het water naar een plek waar de boom er niets aan heeft. De buis is bedoeld voor beluchting, zoveel mogelijk zuurstof bij de wortels om de boom te helepn aan te slaan. Met dit doel is het ook prima geschikt voor als je een grote palm aanplant. Maar dan moet de kluit zeg maar wel hoger zijn dan circa 30 of 40 cm, anders heeft het niet zoveel zin. De buis moet op gelijke diepte met de onderkant van de kluit worden aangebracht. niet strak tegen de kluit, maar 20 of 30 cm er van af.
T Dat week niet Ik heb ze van de gemeente wel eens water zien geven met een giertank. Het zijn vaak grote bomen waar de wortel van verkleint is. Eigenlijk zijn het afwaterings buizen die nu gevult worden en het water door de gaatjes die er inzitten langzaam weer afgeeft.
Peter, een palm is een monocotyl of eenzaadlobbige plant. De stam heeft een andere anatomie dan bijvoorbeeld bij de beuk. Ook ondergaan de wortels van een palm geen diktegroei. De palm ontleent zijn stabiliteit voornamelijk aan de hoeveelheid wortels. Nieuwe wortels ontspruiten steeds iets boven de bestaande wortelzone. Als ze daarbij langdurig aan droge lucht zijn blootgesteld, kan de uitgroei stagneren door verdroging van de kwetsbare groeitoppen. Onder vochtige klimaatomstandigheden groeien deze bovengrondse wortels gewoon door tot ze de grond induiken. Vaak zie je dat de palmen zo in het zicht een flinke wortelstam ontwikkelen. De clustervormende Chamaerops humulis is hiervan een goed voorbeeld. Ik heb een oude Howea forsteriana met een stam van ruim een meter. Deze werd op een gegeven moment wankel door z'n toegenomen formaat en ook omdat er al geruime tijd geen nieuwe wortels waren gevormd. Een grotere container was in dit geval geen optie, dus heb ik rondom de stambasis de aarde opgehoogd en vochtig gehouden. Pas toen ontwikkelden zich nieuwe wortels en heeft de palm nu weer een stevig houvast.
@ jacce, dennis en draco.
Bednkt voor de tips en uitleg. Weer wat geleert.
dit is de plantenbak die ik wil maken, en zou ik willen weten of 1 groot
gat in het midden van de bodem voldoende is om het overtollige water
af te voeren.
Ik ga de bak aan de binnenkant met 5 cm dik tempex bekleden om zo de vorst geen kans te geven, en om het rotten van het hout tegen te gaan.
Als het tempex erin zit komt er nog een op maat gemaakte zak in van vijverfolie, en wil ik in het midden een gootsteenafvoertje monteren
zodat het water niet in contact kan komen met de houten bodem als het wegsijpelt.
Je kan natuurlijk ook van mooie stenen een border metselen, is wel zo duurzaam, zie ook mijn forum-onderwerp: nieuwe Trachycarpus F. ,
Ik heb je border gezien, en dat is erg mooi gedaan, maar dat is niet wat ik wil.
De bak is bijna klaar. Er moet nog tempex in en moet hij nog geschilderd
worden, maar nu rest nog steeds de vraag of 1 afwateringsgat voldoende is.
De bodem van de kist loopt iets of wat in een trechter vorm, zodat er geen
overtollig water in de hoeken kan blijven staan.
Is dit zo goed of niet?
De pot waar hij nu staat is 55cm doorsnee en 45cm hoog en de nieuwe bak is
78x72x70cm vulhoogte. De huidige pot heeft dus een inhoud van ongeveer 95 liter en heb ik uitgerekend dat ik dan +- 270 liter nodig heb voor de nieuwe bak.
Ik ga dan als volgt te werk; ik vul de nieuwe bak gedeeltelijk met hydrokorrels en grond en haal dan de ouwe kuip van de palm en zet die kuip in de nieuwe bak als pasvorm. dan aanvullen met grond, dan de kuip eruit en de palm erin.
Het lijkt mij dat de palm op die manier het minst last heeft van het verpotten, of zie ik dat verkeerd? En moet ik dan de palm nog een tijdje
met een paar latten vastzetten, zodat hij niet om kan waaien omdat hij dan nog niet al te stevig in de nieuwe grond staat, of is dat overbodig?
Hoi Peter
is goed,maar vergeet niet om met een scherp mes even de wortelkluit wat in te snijden om nieuwe wortelgroei te stimuleren.
Gr Hent
...ai....
Hoi Dennis
ik doe dit al meer dan 15 jaar bij het verpotten en er is nog nooit 1 plant aan dood gegaan.
Gr Hent
Als het geheel goed aangedrukt is, dan waait je Trachy echt niet zomaar om, dat komt wel goed zonder extra palen als je een goede kluit hebt.
@ hent
Met een mes in de wortels snijden? Ik kweenie hoor, ik denk dat ik dat gedeelte maar over sla.
Hoi Peter
wat denk je dat er gebeurt als er bomen verplant moeten worden die al in de volle grond staan,daar worden de wortels toch ook doorgestoken.
Ik heb het al meerdere keren bij mijn Cycas revoluta met 60 cm stam toegepast en de wortelgroei is altijd heel goed geweest.
Gr Hent
de wortels komen nu al aan de bovenkant eruit, dus denk ik dat de wortels
blij zullen zijn dat ze zometeen de ruimte krijgen, maar toch bedankt voor de tip Hent.
Wortels doorsnijden is iets van vroeger en nu achterhaald. Het is nooit aangetoond dat planten hier beter van worden. Inderdaad als de kluit meer ruimte krijgt, groeien de wortels vanzelf naar buiten toe. Natuurlijk herstled een gezonde plant van dergelijke wortelschade, mnaar dat kost alleen maar energie. En die boomkwekers, tsja, het is nu eenmaal niet mogelijk alle wortels mee te nemen. Dan zou de kluit niet meer te hanteren zijn. Maar daarom zorgen ze ervoor dat in de kluit veel fijne wortels groeien door regelmatig rond te steken. Maar natuurlijk remt dit de groei. Maar je hebt dan wel een compacte kluit. ik zou dus geen wortels beschadigen.
Met Palmen is mijn ervaring zeer beperkt maar ik heb vaak zowel de methode van Hent wel als niet toegepast. Vrijwel nooit een verschil kunnen opmerken. D.w.z. met planten met een normaal wortelstelsel.
Met planten met vlezige én rotgevoelige wortels werkt het duidelijk averechts (het stimuleert rot). Ook te volle potten die ik persé niet groter wil hebben behandel ik wel zo, maar dan met (gevoelsmatig) positief effect. Dat laatste heb ik nooit vergelijkend opgezet, dus vandaar het gevoelsmatige. Dan zaag ik 1/3 van de kluit af (om ruimte te maken voor verse grond) en treiter de rest ook nog flink. De aldus mishandelde Abutilon (o.i.d.) wordt in verse grond geplaatst en bloeit weer als nooit tevoren.
Ruud
Natuurlijk, als je gewoon geen grotere potten wilt gebruiken, om wat voor reden dan ook. Dan zaag ik ook wel eens i n een kluit. Maar afhankelijk van de soort gaat dit gepaard met ook bovengrondse snoei. Anders komt het niet goed. Of krijg je ingehouden groei. Maar soms is dit juist wenselijk (bonsai?). Afhankelijk van soort en situatie dus...
80x80 cm buitenwerks is wel eem logische maat, dan zijn er ook nog deuren te vinden om hem binnen te rijden als het weer eens flink staat te knipperen van de vorst.
KJlei en dergelijke zijn echt niet nodig.
Gewoon potgrond en tijdig en juist bemesten, en niet te vergeten op tijd water geven.
Groetjes
Hans