ziekte naaldbomen ( pinus )
#1
vr, 19/03/2010 - 20:10
ziekte naaldbomen ( pinus )
Wij hebben 2 volwassen hoge pinussen ( fijne naalden en lange smalle denappels) naast elkaar staan. Zij staan er reeds een 30tal jaren, met een stamhoogte van ca 6m en een kruinhoogte van min. 10m. Een paar jaar terug zagen wij het kruin van 1 pinus bruin worden en uitsterven. Ondertussen is hij nu volledig afgestorven. De tweede pinus schijnt nog gezond te zijn. Op de zieke boom zien wij kleine boorgaten door de schors tot op een 3tal m hoogte. Naast de 2 bomen staan skimmia
struiken, waarvan de hoge ook beginnen afsterven.
Na het vellen van de dode boom, merken wij dat de schors los zit en gemakkelijk te verwijderen is. Onder de schors lopen de boorgaten door in de kern. Wij zien een paar kevers verlopen van onder de schors.
Zou dit een boomkever zijn die in staat is geweest deze volwassen boom kapot te krijgen?
Bedankt en vriendelijke groeten.
Freddy
Ja, dat is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld door Dennenprachtkever. Maak eens een foto van de kevers, dan kan ik er misschien wat meer over zeggen.
Dat een van de Skimmia
's aan het afsterven is, is volgens mij waarschijnlijk het gevolg van verwelkingsziekte en heeft dus niets te maken met de dode Pinus
. Aan de verwelkingsziekte is helaas weinig te doen.
Gegroet, de tuinprins
Reeds bedankt voor de reacties.
Ik heb er een foto bijgevoegd.
Kunnen de kevers of larven ervan ook onheil aanbrengen aan fruitbomen of ander hout?
Groeten,
Freddy
Dat ziet eruit als taxuskever. Maar deze kever boort geen gaten in je pinus
. Deze kever eet bladeren. De larven vreten aan de wortels. Dit kan goed je skimmia
's de das om hebben gedaan. Maar dat de bomen hierdoor verzwakken is niet aannemelijk. Er moet iets anders aan de hand zijn.
Ik had al mijn twijfels of dit wel de taxuskever is en heb even de afbeeldingen bekeken op het
internet .Zoals ik al dacht is de taxuskever korter en boller van pantser .Ben je zeker dat het die
kever is die in de boom zat ? Heb je er zo veel gezien en zaten er larven bij ? Hoe groot is die
kever -( op een afbeelding kan je dat niet zo goed zien .) Ik denk dus dat dit een andere kever is
en de specialisten op dit forum zullen daar wel een naam op kunnen plakken
Ik zou in ieder geval ervoor zorgen dat die dode boom zo snel mogelijk uit de tuin is om
besmetting van de andere bomen te voorkomen .en zou de kevers proberen te vangen en
vernietigen ( als dat nog kan )
Lily-Anne
Hij is er één van de circa 20.000 soorten boktorren. Boktorren zijn op zich niet schadelijk. Het zijn de larven. En als ik de foto bekijk waar de tor, neem ik aan, zit op de gesneuvelde boom, dan zie je dat het leven van de boom wat onder de schors zat helemaal doorploegd is door het vreten van de gangen door de larven. Zo'n boom gaat dan dood.
Vangen en doodmaken lost niets op.
Frans.
volgens mij een gewone Huisboktor, leeft van dood hout en is dus niet de oorzaak van de sterfte.
groet Dirk.
Deze kever is gezien zijn lichaamsbouw lid van de snuitkevers. En heeft het meest weg van gegroefde lapsnuitkever ofwel taxuskever. Hij heeft duidelijk een andere bouw dan de familie van boktorren. Lily-Anne, ik heb ook een lichte twijfel of het zeker weten de taxuskever is, maar hij lijkt er toch veel op. Toch lijkt deze kever een van de phyllobius-soorten. In deze groep zitten ook wat nieuwkomers in de NL flora. Ik zou deze foto eens opsturen naar de plantenziektekundige dienst (PD Wageningen).
Nee dus Dennis dit is een boktor kijk maar.
dit is huisbok
en dit Taxuskever
de door mij geplaatste foto van huisbok betreft een vrouwtje.
de foto aan begin van topic is een mannnetje
nogmaals Taxuskever
Birdwatcher, bij boktor zitten de voelsprieten op een soort verdikking. Op de foto zit deze verdikking op de kop, maar dan achter de voelsprieten. bovendien is op de foto uit dit topic duidelijk te zien dat er sprake is van een verlengde snuit, iets wat bij de boktorren ontbreekt.Er zit trouwen geen zo overduidelijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Jouw foto is echt een ander dier dan die uit dit topic. Het is vermoedelijk geen taxuskever, maar een andere snuitkever, mogelijk een Phyllobius-soort. Google daar maar eens op.
Ik ben het eens met sommigen dat het hier om een boktor gaat. Ik heb ze hier regelmatig gezien. google maar eens op boktor.
Ik ben zo vrij geweest om de foto zelf naar Wageningen toe te sturen. Zodra ik antwoord heb, laat ik het weten. Ben benieuwd!
Birdwatcher, ik ben je een excuus verschuldigd! Ik heb net van Leen Moraal - de insectendeskundige van NL - bericht gehad. Hij geeft aan dat de foto onscherp is, maar hij vermoedt een huisboktor. Deze vermoedens had ik hem niet vermeld, dus toch een boktor...
Fouten maken is op zich niet zo erg, dat overkomt ons allemaal wel eens. Het getuigt van grootheid om die te kunnen toegeven.
We kunnen nu wel vrolijk discussiëren over welk insect het gaat, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Vraag is waarom de boom doodgegaan is. Het lijkt me - gezien de soort - dat dit insect niet schuldig is. (Verbeter me als ik fout ben.) Het zou me zelfs niet verbazen dat zelfs die gangen niet de primaire oorzaak zijn. Het lijkt me met name dat de boom is beginnen aftakelen en is doodgegaan en dat vervolgens een aantal insecten de kans hebben gegrepen om de afstervende boom te koloniseren en het aangetaste hout op te ruimen.
Ik kan echter aan de hand van de informatie die hier gegeven is eigenlijk geen uitspraak doen over de oorzaak van afsterven. Ik wil Verticillium niet uitsluiten, maar ik zie nog geen reden om al de rest al uit te sluiten.
Het lijkt me dat je, om een oplossing te vinden, meer info zal moeten geven. Wat voor grond heb je daar? Is er de laatste jaren wat verandert rond de bomen,; Hoe zit het daar met het water? Droog of natte grond?
Hoe meer info en eventueel foto's, hoe meer kans dat we de oorzaak vinden.
Hallo, hier in de Bourgondië zijn in de hete zomer van 2003 veel naaldbomen doodgegaan. In Ned. was het toen net zo warm, zou dit een reden kunnen zijn?
Op het eerste onderwerp waarin wordt gevraagd of een boomkever in staat kan zijn geweest om deze volwassen boom kapot te krijgen, moet dus ja worden gezegd.
Er zijn veel meer oorzaken van bomensterfte te noemen, maar hier is een foto die een kever laat zien op een boomstam waarvan het leven van de boom onder de schors totaal door larven is weggevreten.
Wanneer dit ter plaatse rondom gebeurt zal de boom verdrogen.
In Canada, las ik, maakt men zich zorgen om het voortbestaan van de uitgestrekte wouden. Men gebruikt nu eerst de aangetste bomen, want het hout op zich is nog goed.
En met grote schrik heeft men bij kwekerij Esveld in Boskoop ook de beruchte kever aangetroffen.
Het antwoord op de vraag kan dus bevestigend zijn.
Het valt niet uit te sluiten dat EEN keversoort EEN boom eens platkrijgt. Maar zelfs een plaag aan Iepenspintkever legt nog geen iepje neer, dat doet de meeliftende parasiterende schimmel. Dat de schors van een dode boom loslaat is volstrekt normaal, ook dat daar kevers onderschuilen. Als de kever(larven) ook maar enigszins de oorzaak zouden zijn geweest moet je ze bij de levende boom oipsporen, bij de dode zijn ze allang vertrokken. Bij dat gedoe om het Aziatische boktorretje gaat het uitsluitend om het commercieel belang, niet om het dood gaan van de bomen.
Hetgeen dus alles nog niets zegt over de werkelijke doodsoorzaak.
Ruud
Ik wil toch nog even citeren:
Er zijn veel meer oorzaken van bomensterfte te noemen, maar hier is
een foto die een kever laat zien op een boomstam waarvan het leven van
de boom onder de schors totaal door larven is weggevreten.
Ik wil dat toch in vraag stellen. Het enige wat je hier met zekerheid kan zeggen is dat bij een dode boom is vastgesteld dat er kevers en gangen van kevers gevonden zijn. Zijn die kevers oorzaak? Of zijn ze er pas gekomen nadat de boom verzwakt is (gevolg van een primaire oorzaak)? Of zijn ze er pas gekomen nadat de boom is doodgegaan?
Kijk eens naar de andere boom. Is die aangetast? En zo nee, waarom de ene wel en de andere niet? Of kunnen die kevers zich niet verplaatsen?
ok Dennis
@Wipe, niemand van ons is erbij geweest, dus kunnen we alleen onze conclusies trekken bij de resten van de boom en een levende kever, die een boktor blijkt te zijn.
Ik heb mijn conclusie getrokken uit de foto van de kever, maar nog meer uit de boom
@teerl, de getoonde kever is een boktor, geen spintkever. Spintkevers doden bomen niet, is ook niet in hun belang. Wat Canada betreft, daar wonen we niet, dus pas op dat kever verhaal Ockham's scheermes toe (men moet niet het bestaan van iets veronderstel
@ teerl, we kunnen geen conclusies trekken op basis van een dode boom en een levende kever. Precies omdat we er niet bij zijn geweest en over onvoldoende gegevens beschikken...