Trachycarpus fortunei met 65 st. tegelijk weg
#1
vr, 26/03/2010 - 17:07
Trachycarpus fortunei met 65 st. tegelijk weg
Een iets mildere winter dan de vorige zou je bijna zeggen, maar wel een winter die dodelijk lang was.
Dodelijk lang tenminste voor 65 st. palmbomen op mijn plantage.
Een triest gezicht, ook twintig 5 jarige palmen waar de speren zo uit te nemen waren. Alles afgedekt en ook nog op verschillende manieren.
De allerkleinste afgedekt met bloempotten en deze aan de binnenkant voorzien van stro, daar was geen enkele plant nog van heel.
Over de grotere een tent gebouw met winddoek zodat de valkou er af was, eerst dacht ik nog dat gaat redelijk goed maar ook alle speren er uit.
Enkele kleiner palmen drie jarigen, deze stonden in een soort koker dus wat dieper weg, en deze vier of vijf zullen er nog doorkomen.
Weer een kompleet slagveld dus.
Nu ga ik overwegen om er een andere soort plant neer te zetten zoals;
Albizia julibrissin, bamboe in allerlei soorten en nog enele andere planten die wel een winter overleven.
De schade in mijn privetuin was ook behoorlijk, toch weer enkele planten gestorven in de vorst waaronder een Yucca rostrata met een stam van 100 cm.
De trachycarpussen hebben wel flinke klappen opgelopen aan de bladeren maar deze gaan het wel overleven, een met 'n stam van 240 cm heeft de meeste schade opgelopen.
Dus met de snoeischaar in de weer geweest en de palmen een beetje gefatsoeneerd.
Zo zie je maar weer, ook deze winter was er een met veel (subtropisch)plantenleed, althans hier in Heeswijk Dinther NBr.
Groetjes
Hans
beste Hans,
inderdaad een bittere pil wanneer je zo je best gedaan hebt om de boel te beschermen. Mijn 3 trachycarpussen fortunei hebben ook bladschade maar meer ook niet. Mijn recept bladkroon bij matige vorst stevig samenbinden en enkele slagen vliesdoek erom heen. Na de vorst er direct weer af. Mijn albizia julibrissin die zo'n 5 jaar oud is geen enkele schade, ook de Lagerstroemia staat al zo'd 15 jaar in de vaste grond zonder enkel probleem hier op de noord Veluwe!
Acer.
Dat klinkt wel heel ernstig, met 65 tegelijk!
Maar zullen ze niet weer beginnen te groeien (deze zomer)?
Ik heb dat niet uit eigen ervaring, maar op de diverse fora lees je toch regelmatig over het herstellende vermogen van een aantal palmsoorten waarbij de T. fortunei de meest geschikte kandidaat lijkt.
Ik vind het trouwens wel vreemd dat juist de sterkste van alle soorten het bij jou niet heeft gered (en dan ook nog het enorme aantal!)
Ik ben blij dat bij mij de schade beperkt is gebleven tot maar een paar planten, die deels uit verrassing, maar ook deels uit nalatigheid de winter niet of met schade hebben gered.
Ik hoop voor je dat er weer groei ontstaat bij je T. Fortuneis!
groet, rick
Hoi Hans, had jij niet al eens eerder wat foto's van je trachy's die in een veldje staan geplaatst?
Het lijkt me gewoon zwaar balen als je zoveel jaren en tijd in die planten hebt gestoken, en die nu allemaal kapot zijn.
Je had dan ook beter een klein (demontabel)kasje kunnen kopen en ze in potjes daarin moeten zetten, dan een of twee petroleum kacheltjes erin, dan hadden ze het 100% zeker overleeft. Maar goed, dat is nu achteraf gel*l, maar wel het overwegen waard voor een volgende keer.
Ik heb ook een veldje met Trachycarpus f. staan. niet ouder dan 6 jaar. Het zijn er circa 35. het waren er ooit ook ongeveer 60. Deze staan in de vollegrond en ik bescherm ze niet behalve dat ik ieder najaar een laag oud blad op de bodem leg zodat de wortels niet bevriezen. In de loop der jaren ben ik er 40 kwijtgeraakt, maar deze laatste 35 houden het dus al 6 jaar vol. Ik verwacht dat ze ook steeds meer kunnen verdragen. Na deze winter wel de nodige bladschade, sommige zelfs helemaal bruin op de speer na,, maar geen speerverlies. Nu zijn dit ook wel de sterkste van het zaaisel, maar toch, ik stond er van te kijken. Eigenlijk vorig jaar al na die winter. De meesten beginnen al weer duidelijk te groeien. Dus ik weet niet wat het verschil is met jouw veldje, maar hier dus alleen bladschade. En zoals je in mijn topic 'minimumtemperatuur en bescherming' kunt lezen hebben ze het niet makkelijk gehad (zie de temperaturen). Ook hier zie ik weer het grote voordeel van er voor zorgen dat de wortels niet bevriezen.
Hier is het dagenlang tot -15 en -16, daarbij nog weken en weken -10.
Wat ik wel frappant vind is het feit dat de relatief nog jonge palmen die in een koker geplant zijn waarvan de bovenkant wel 10 cm boven de palmpjes uit komen. Alle maar dan ook alle andere palmen kwamen boven de kokers uit en hebben het niet overleefd.
Ik plant ze in kokers waar de palmen met hun wortels onder uit kunnen groeien zodat bemesting en water geven zo dicht mogelijk bij de palm blijven. Regen en dergelijke kunnen zo toch tot de wortels komen.
Msschien bedenkt iemand wel dat planten in kokers uit den boze is, iets wat ik niet tegen kan spreken of beamen.
Zo ben ik drie jaren geleden begonnen met telen maar dan wel in de volle grond.
Hans
Wat bedoel je met kokers? Ik kan me voorstellen dat hierdoor je planten niet goed drogen. vocht en koude zijn de ingredienten voor speerrot. Maar heb je dan niet je wortels beschermd?
Hoi Hans,
Bij mij zijn er een 50 tal 3-jarige, aanplant vorige lente, enkel beschermd met een dikke mulchlaag de winter goed doorgekomen. Ik had wel een beetje schrik voor schimmel, sommige zaten zelfs volledig onder de mulchlaag. De bladeren zijn echter nog frisgroen, zonder speerrot.
De 5 jarigen hebben bijna allemaal speerrot 9/10 met bladschade
de trachy's met 45cm stam 2/3 speerrot met grote bladschade. Deze zijn enkel tijdens de grootste vorst beschermd met een bigbag en hebben het grootste deel van de winter een afdakje gehad.
Peter
Het lijkt wel of de kleintjes er nog beter tegen kunnen dan de grotere met meer stamlengte. Alhoewel de palmen van formaat en eenmaal afgehard erg goed tegen de vorst kunnen, maar inpakken buiten de -13 wordt toch al raadzaam.
En ja de grond was afgedekt met winddoek, hier was een soort tent van gemaakt.
Wat de kokers betreft ik zal de camera meenemen en even een paar foto's plaatsen, dat maakt veel duidelijk.
groetjes
Hans
Ik denk dat meer de combinatie vorst-wind schade brengt dan alleen die pittige vorst van afgelopen winter.
Enne....hoe kleiner de palm hoe minder wind hij vangt.
Heb bijvoorbeeld zelf 2 Fortunei's naast elkaar staan met nog geen 4 meter er tussen.
De één heeft nagenoeg geen winterschade(staat uit de wind) en de andere heeft aanzienlijke winterschade(staat meer in de wind)
Terwijl ze beide dezelfde vorst over zich heen hebben gehad.
Ik heb ze trouwens wel,zodra de vorst uit de grond was,meteen even flink wat water gegeven en dat was ook wel nodig!