Ik heb in zuid Spanje deze peul gevonden en daarna het zaad gepoot, resultaat een zaailing van inmiddels 40 cm. Wie kent deze boomsoort. bedankt voor uw antwoord.
Dag Draco, snelle reactie! Ik heb de bomen echt in de straten zien staan en het komt mij dan ook niet voor dat het hier gaat om een kamerplant. De vergelijking met de baobab is mij niet helemaal vreemd. Bij de wortelvoet is nl een forse verdikking. Ik heb ook bij iemand anders een zelfde boompje gezien met een dikkere stam onderaan de wortelvoet. Ik blijf zeer nieuwsgierig en zoek al lang naar de soort.
Ik heb de zaailing inderdaad van de winter in de kas gehad. Blijf nog steeds nieuwsgierig naar de naam. en ga verder met zoeken in alle mogelijke gidsen en andere bronnen
bedankt voor het bericht over de brachychiton populneus. en toch nog even dus een foto van mijn zaailing. ik heb nog meer pitten voor eventuele belangstellenden.
Een Brachychiton determineren op blad en vrucht, aan de hand van een vage foto, is eigenlijk onbegonnen werk. Maar als de vindplaats Spanje is, waar ie 'echt in het straatbeeld voorkomt', dan is de kans groot dat het om Brachychiton populneus gaat. Een typische bladvorm heeft dit taxon niet, het blad kan lancetvormig, eirond, 2-3 of meer lobbig zijn (lobben spits of afgerond) al dan niet meerdere vormen samen op een twijg en bovendien sterk afhankelijk van de ouderdom, het is maw een soort met vele gedaanten.
Boeiend om op deze manier met elkaar te onrafelen over welke boom het gaat. Op mijn foto zie dat het eerste bladpaar dat uitkomt een lobbig is. Inmiddels heeft de laatste baldgroep 5 lancetten in een blad. Volgens berichten op de sites van google kunnen er dat ook nog 9 worden. Ik ben nieuwsgierig hoe e.e.a. zich gaat ontwikkelen. Mijn hobby is bonsai kweken en experimenteren met alle mogelijke zaden vandaar deze correspondentie.
Het kan best zijn dat de Brachychiton populneus in vele gedaanten voorkomt. Toch kan ik me nauwelijks voorstellen dat een zo groot verschil in bladvorm niet zou leiden tot een aparte soortnaam zoals bijvoorbeeld bij Quercus soorten.
Species afbakening gebeurt hoofdzakelijk op bouw van de bloem. Maar, ook aan de hand van bladkenmerken is het tot op zekere hoogte mogelijk een soort te onderscheiden van een andere. Stellen dat bladbouw het enige kenmerk/of voldoende is om twee soorten te benoemen, is denk ik minder voor de hand liggend. Je hebt nu eenmaal taxa die zo variabel zijn, dat het wel eens lijkt alsof ze verschillende soorten omvatten. Bij Brachychiton populneus, in al zijn 'gedaanten', blijven de generatieve kenmerken echter binnen een bepaald patroon eigen aan één soort. Ik kan niet meteen een taxon bedenken dat enkel omdat het blad verschillend is van de rest van het genus, het een andere soort is. Waarmee ik niet zeg dat dit niet kan... Momenteel werk ik aan het genus Quercus, en ken niet meteen een soort die enkel qua bladvorm afwijkt van een andere soort... zie https://tinyurl.com/y4wqughk
Brachychiton is dus blijkbaar zo'n variabele soort. Mocht het mogelijk zijn enkel en alleen om de bladvorm een andere soortnaam te geven dan zou dat zeker voor Brachychiton moeten gelden. Of zou het hierboven afgebeelde exemplaar Brachychiton acerifolius zijn? Er is in ieder geval wat gelijkenis met een esdoornblad. Overigens interessante en leerzame site (https://tinyurl.com/y4wqughk) Bedankt Jan.
Op enkele foto's afgaan om een determinatie door te voeren, lukt niet altijd. Brachychiton is een variabel geslacht, en er zijn meerdere soorten. De meeste hebben gelobde bladeren welke aan esdoorns doen denken.
zie o.a i.v.m esdoorns m'n andere 'deel' site PDF's FREE te downloaden (zover niet commercieel)let op: afbeeldingen zijn grote bestanden
Het blad lijkt op dat van een caudiforme kamerplant (verdikte stengelgroei). Wellicht is dit een telg
uit het geslacht Adansonia ofwel de Baobab.
Dag Draco,
snelle reactie!
Ik heb de bomen echt in de straten zien staan en het komt mij dan ook niet voor dat het hier gaat om een kamerplant.
De vergelijking met de baobab is mij niet helemaal vreemd.
Bij de wortelvoet is nl een forse verdikking.
Ik heb ook bij iemand anders een zelfde boompje gezien met een dikkere stam onderaan de wortelvoet.
Ik blijf zeer nieuwsgierig en zoek al lang naar de soort.
groet niek
In ons klimaat overleeft deze plant alleen als kamerplant of als kuipplant en moet dan vorstvrij overwinteren.
Ik heb de zaailing inderdaad van de winter in de kas gehad.
Blijf nog steeds nieuwsgierig naar de naam.
en ga verder met zoeken in alle mogelijke gidsen en andere bronnen
Misschien eens een foto plaatsen van het plantje?
Dit is een Brachychiton populneus
grtjs,
Jan
bedankt voor het bericht over de brachychiton populneus.
en toch nog even dus een foto van mijn zaailing.
ik heb nog meer pitten voor eventuele belangstellenden.
groet niek kriele
Dit is absoluut Brachychiton.
Brachychiton populnus heeft toch totaal ander blad dan hier getoond?
Een Brachychiton determineren op blad en vrucht, aan de hand van een vage foto, is eigenlijk onbegonnen werk.
Maar als de vindplaats Spanje is, waar ie 'echt in het straatbeeld voorkomt', dan is de kans groot dat het om Brachychiton populneus gaat.
Een typische bladvorm heeft dit taxon niet, het blad kan lancetvormig, eirond, 2-3 of meer lobbig zijn (lobben spits of afgerond)
al dan niet meerdere vormen samen op een twijg en bovendien sterk afhankelijk van de ouderdom, het is maw een soort met vele gedaanten.
grtjs
Jan
Boeiend om op deze manier met elkaar te onrafelen over welke boom het gaat.
Op mijn foto zie dat het eerste bladpaar dat uitkomt een lobbig is.
Inmiddels heeft de laatste baldgroep 5 lancetten in een blad.
Volgens berichten op de sites van google kunnen er dat ook nog 9 worden.
Ik ben nieuwsgierig hoe e.e.a. zich gaat ontwikkelen.
Mijn hobby is bonsai kweken en experimenteren met alle mogelijke zaden vandaar deze correspondentie.
groeten niek kriele
Het kan best zijn dat de Brachychiton populneus in vele gedaanten voorkomt. Toch kan ik me nauwelijks voorstellen dat een zo groot verschil in bladvorm niet zou leiden tot een aparte soortnaam zoals bijvoorbeeld bij Quercus soorten.
Species afbakening gebeurt hoofdzakelijk op bouw van de bloem.
Maar, ook aan de hand van bladkenmerken is het tot op zekere hoogte mogelijk een soort te onderscheiden van een andere.
Stellen dat bladbouw het enige kenmerk/of voldoende is om twee soorten te benoemen, is denk ik minder voor de hand liggend.
Je hebt nu eenmaal taxa die zo variabel zijn, dat het wel eens lijkt alsof ze verschillende soorten omvatten. Bij Brachychiton populneus, in al zijn 'gedaanten', blijven de generatieve kenmerken echter binnen een bepaald patroon eigen aan één soort.
Ik kan niet meteen een taxon bedenken dat enkel omdat het blad verschillend is van de rest van het genus, het een andere soort is. Waarmee ik niet zeg dat dit niet kan...
Momenteel werk ik aan het genus Quercus, en ken niet meteen een soort die enkel qua bladvorm afwijkt van een andere soort...
zie https://tinyurl.com/y4wqughk
grtjs
Jan
Dat was weer eens interessante informatie, voor mij iets geheel nieuws, erg leuk, zo weer wat op te steken.
Brachychiton is dus blijkbaar zo'n variabele soort. Mocht het mogelijk zijn enkel en alleen om de bladvorm een andere soortnaam te geven dan zou dat zeker voor Brachychiton moeten gelden. Of zou het hierboven afgebeelde exemplaar Brachychiton acerifolius zijn? Er is in ieder geval wat gelijkenis met een esdoornblad. Overigens interessante en leerzame site (https://tinyurl.com/y4wqughk) Bedankt Jan.
Op enkele foto's afgaan om een determinatie door te voeren, lukt niet altijd.
Brachychiton is een variabel geslacht, en er zijn meerdere soorten.
De meeste hebben gelobde bladeren welke aan esdoorns doen denken.
zie o.a i.v.m esdoorns m'n andere 'deel' site
PDF's FREE te downloaden (zover niet commercieel)let op: afbeeldingen zijn grote bestanden
https://tinyurl.com/y2vd4pu8
grtjs
Jan