Mijn Schaduw-Probleemplek: y. filamentosa dan wel?
#1
di, 20/04/2010 - 22:05
Mijn Schaduw-Probleemplek: y. filamentosa dan wel?
Hallo experts, ik kom weer eens terug op mijn donkere hoek in de tuin. De plek ligt pal op het noorden onder een schutting én onder een grote oude vlier én naast een nog jonge vlinderstruik. De grond is er niet erg nat of droog, maar redelijk vochtig. In mei vorig jaar heb ik jullie er al advies over gevraagd, en Tuinprins raadde toen Rodgersia's aan. Die vond ik erg mooi, ze zijn indertijd aangekocht, geplant en inmiddels verdwenen. Zo jammer... Toch nog zeer bedankt voor het nmeedenken hoor Tuinprins! De hortensia die u aanraadde en die er inmiddels ook staat (niet te zien op de foto, staat meer naar rechts) is ook ERG ielig aan het worden... Bosanemoontjes gaan redelijk. En ook het in mijn tuin alom tegenwoordige longkruid. Die maakt het niks uit: zon, schaduw, droog, nat... Staat overal. Nu erg leuk, maar wel jammer dat het op een zeker moment allemaal verwordt tot grote slappe kroppen sla! Hondsdraf groeit straks als kool op de schaduwplek, en een soort gekke kleine wilde aardbeitjes ook, die ik niet durf te eten omdat ze zo anders bloeien dan gewone (met gele bolle bloemetjes). Ajuga reptans doet het er ook helemaal niet. Gele dovenetel wil daar zelfs niet groeien hoewel ze een meter verderop, waar 's morgens wel een uurtje of wat zon komt, welig tieren. De enige iets hogere plant die niet doodgaat (voorlopig) is de kerstboom van 2009. En dat hij zijn naalden nu nog heeft zegt niks over hoe lang hij ze nog gaat houden. Een vorige kerstboom heeft het er ook niet uitgehouden: ineens lagen alle naalden er onder.
Lang verhaal kort, volgens de Bakker catalugus kan de Yucca filamentosa/palmlelie heel goed in de schaduw. Iets van brede verticaliteit zou wel heel leuk zijn op die kale plek. Wat denken de experts van het forum van die bewering? Want ik heb nu al wel genoeg gekocht voor die plek om het vervolgens weer kwijt te raken... En als het niet kan, wat me niet zou verbazen: wat zou ik er neer kunnen zetten? Het is duidelijk een erg moeilijke plek! Vooral het deel dat nu helemaal kaal blijft. Toch maar een kippenhok of een schuurtje dan? Want zelfs voor een terrasje is zo'n donkere plek ongeschikt... Ik doe hier maar een fotootje bij voor een beter beeld van de schaduwplek. Zó donker ziet het er op de foto niet eens uit, maar in het echt... Het lijkt net of er iets is weggehaald, vind ik ook, maar dat is echt niet zo! Ik ben erg benieuwd naar jullie suggesties. Alvast hartelijk bedankt!
Zevenblad misschien :o)
De bakkergids is wel het laatse waar ik informatie uit zou halen. Yucca in de schaduw? Begin er maar niet aan....
Eerlijk gezegd groeit daar ook geen zevenblad. Overal elders in de tuin wel, maar daar niet. Wat zou ik er wél kunnen planten?
HAllo ik zou meer voor siergrassen gaan...
Yucca zou kunnen maar dan op een verhoogd bed met een goede waterafvoer..zodat de wortels niet te nat blijven...
Tip 1.: Alles wat in de Bakker catalogus staat met een flinke korrel zout nemen. Yucca filamentosa is een plant voor de volle zon d.w.z. meer dan 5 uur zon per dag in de zomer.
De Rodgersia's zijn bij mij ook nog niet boven de grond dus ik denk dat je nog even geduld moet hebben.
Kerstbomen moeten niet in de schaduw staan maar in de zon. Bovendien hebben de meeste kerstbomen geen echte kluit maar een pseudo-kluit met slechts enkele wortels en wat grond. De kerstbomen teren op hun reserves en gaan meestal na een aantal maanden dood. Soms, heel soms blijft er een in leven.
Voordat je op de genoemde plek ook maar iets gaat planten moet je allereerst de grond verbeteren. Niet met bemeste tuinaarde (dat is meestal rotzooi) maar met een fatsoenlijke potgrond. Als je dat hebt gedaan moet je beseffen (en dat is tip 2!) dat je op moeilijke plekken niet al te veel eisen moet stellen qua bloei. In diepe schaduw creëer je geen schitterende bloemenborders.
Wat kun je er dan wel planten? Qua struiken kun je denken aam Aucuba japonica en taxus.
Wat vaste planten (kruidachtige planten) betreft kun je gebruik maken van:
- Geranium macrorhizum
- Geranium nodosum
- Kirengeschoma palmatum
- Cardamine trifoliata
- Verschillende soorten hosta's
- Verschillende soorten varens
- Polygonatum (Salomonszegel)
- Melittis melissophylum
- Symphytum soorten (woekert dus hiermee oppassen)
- Een aantal Epimedium soorten (vooral Epimedium x versicolor 'Sulphureum')
en er zijn nog meer planten voor de schaduw, zie hiervoor de lijstjes op internet.
Voor al deze planten geldt dat je ze de eerste twee jaar goed moet verzorgen. Geef ze regelmatig water, vooral in droge periodes.
Gegroet, de tuinprins
Dat aardbei-plantje is Indische aardbei(Duchesnea indica). Nog erger dan Zevenblad. Smakeloze vruchtjes.
Ruud
Voor het vochtige schaduwplekje: Impatiens sorten (er zijn ook winterharde en zelfuitzaaiende).
Ruud
Grond verbeteren lijkt mij ook een goed idee, want het lijkt mij dat het niet alleen aan gebrek aan licht ligt. Wellicht is er ooit iets over de grond gegaan daar, wat planten niet lekker vinden.
Bij mij doen bloembollen het vaak goed op de moeilijkere plekken, en als je helemaal wanhopig bent: lelietjes van dalen , dit zijn best leuke plantjes met lieve geurende bloemen die van nature in de bossen groeien, dus misschien ook op je schaduwplek
(zet er wel een goede wortelbegrenzer omheen, deze woekeren gigantisch)
ik hoop dat je wat aan deze ideeen hebt
Dank u wel weer, Tuinprins, en alle anderen, voor alle waardevolle suggesties.
Ik ga de gok wagen met een Aucuba japonica, een bonte soort óf de hermafrodiet met de rode besjes (iets met een r en een z, ben het even kwijt). Rozannie ofzo. Staan denk ik allebei leuk daar in het donker! De kerstboom zal dan worden verplaatst of, waarschijnlijker, verwijderd. Hij zit inderdaad erg los in de grond , waait snel scheef enzo, vandaar ook die stok.
Duchesnea indica (Schijnaardbei) wordt ook Potentilla indica genoemd. Het is in feite een soort ganzerik. Hij draagt mooie, voor zo'n kleine plant grote, gele bloemen en rode, inderdaad smakeloze, vruchten. Hij heet niet voor niets Schijnaardbei! Leuke bodembedekker, niet te vergelijken met Zevenblad!
Niet te vergelijken met Zevenblad? Nee, erger! Woekerd zelfs in het gras. Ik bestrijd het nu al jaren te vuur en te zwaard. Een Japanse Duizendknoop in schaapskleren.
Ruud
ps. Zevenblad kun je ook gebruiken als bodembedekker, wordt door tuincentra er voor verkocht, maar is een goede bodembedekker niet synoniem met woekeraar?
Het hangt misschien van de grondsoort af. Zevenblad woekert bij mij tien keer erger dan de Schijnaardbei.
je hebt ook bodembedekkers die alleen de bodem bedekken maar niet woekeren
kruiptijm enzo, (maar dat is niets voor die plek want die wil heel veel zon)
maagdenpalm en lelietjes van Dalen doen het goed in mijn smalle zijtuintje op het noorden in een brandgang waar zeer weinig licht komt.(tussen twee blinde muren op noord en zuid)
en onderstaande mij onbekende schoonheid die spontaan op kwam doet het er ook erg goed
De onbekende plant van Kaleidoscoop, is dat niet de kerrieplant?
Op de plek die je beschrijft zouden eikvarens het wellicht heel goed doen. Zijn winterhard en blijven groen!
Kerrie plant (Kerria japonica) doet het bij mij in het gortdroge bos ook goed.
Ruud
Iedereen hartelijk dank voor de antwoorden!
Inmiddels heb ik er een paar hosta's neergezet, die nogal groot zullen moeten worden... Fingers crossed...