trachycarpus met vorstschade?

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/05/2010 - 18:15
peter42

trachycarpus met vorstschade?

Is dit nou het gevolg van de koude winter?

trachycarpus met vorstschade?
wo, 05/05/2010 - 20:45
kraikkonen

Ik zou maar eens hard aan de speer trekken, die zit zo los.
Speer eruit, proberen het gat droog te houden en wellicht behandelen met een anti schimmel middel.

Succes!

wo, 05/05/2010 - 22:45
peter42

Wat je niet op de foto ziet is dat er 1 nieuwe speer zit waar niks mis mee is, en z'n eigen aan het openen is, en zijn er nog 2 die in de maak
zijn en ook een beetje bruin zien, dus zou die op de foto ook niet nog gewoon groeien, of door de anderen te zijner tijd vanzelf naar buiten geduwd worden?

Ze hebben in de winter droog onder het zonnescherm tegen de gevel gestaan, en had ik de potten ingepakt met tempex plaatjes, met daarin een lamp van 60W die de potten vorstvrij hielden.

trachycarpus met vorstschade?
wo, 05/05/2010 - 23:15
peter42

ik heb het nog eens van dichtbij bekeken en kan ik wel zeggen dat dit ene blad wel totaal verloren is, en 2 andere een flinke opdonder hebben gehad, maar er komt in het midden alweer een nieuwe speer tevoorschijn, dus denk ik dat de groei gewoon doorgaat.

trachycarpus met vorstschade?
wo, 05/05/2010 - 23:15
peter42

foto

trachycarpus met vorstschade?
wo, 05/05/2010 - 23:27
peter42

in het midden zie een nieuwe speer opkomen.

trachycarpus met vorstschade?
do, 06/05/2010 - 14:04
D_SDennis

Is inderdaad vorstschade. Teveel vocht gehad bij je speer. ik heb hetzelfde bij een Chamaerops. Maar de nieuwste speren zijn weer helemaal groen en levend.

do, 06/05/2010 - 14:17
peter42

Vreemd, ze hebben anders de hele winter onder een zonnescherm gestaan,
en geen druppel water over zich heen gehad. Maar goed, de rest van de nieuwe speren groeien gewoon door dus ga ik er maar vanuit dat het wel goed komt.

zo, 09/05/2010 - 00:39
hent v

Hoi Peter

dit is geen vorstschade maar verbrandingschade door de lamp.
Je kunt beter komende winter niet beschermen tot nachttemp van -7 en dan tijdelijk naar binnen (al is het maar voor 'n paar dagen en een donkere garage ).Plant kan zonder bescherming deze temp makkelijk aan.Zelfs een nachtvortje van -9 had geen enkel effect op mijn palm.
Te veel bescherming is ook niet goed.

Gr Hent

zo, 09/05/2010 - 05:39
peter42

Hoi Hent, ik heb alleen de potten ingepakt gehad en daar een lampje in gelegd zodat de kluit en wortels vosrtvrij bleven.
ik denk dan ook dat als we weer zo'n extreme winter krijgen, ik de rest van de palm ook maar inpak met wat pvc buizen en daar een doorzichtig zeil overheen gooi zodat de temperatuur daar ook wat minder onder nul duikt.
De grote heeft geen beschadigde bladeren, maar dat zal vast komen door het feit dat die een dikkere stam heeft waardoor de speren wat meer bescherming tegen de kou hebben gehad.

zo, 09/05/2010 - 18:49
hent v

Hoi Peter

kluit mag gerust wat bevriezen ,is geen probleem voor de palm.En zo lang droog staan is ook niet goed.Staat ook in de meeste palmenboeken:beschermen vanaf -7 tot -9.Dus tot overdag -3 a -4 en s'nachts -7 gewoon buiten onbeschemd.Word het kouder ,tot -9 a -10 dan even onder het afdak.word het nog kouder dan even naar binnen.

Gr Hent

zo, 09/05/2010 - 23:26
peter42

Hoi Hent,
binnen zetten is geen optie omdat ik daar gewoon de ruimte niet voor hem.
Verder is het gewoon een te strenge en lange winter geweest. Als dat weer gebeurt pak ik ze allemaal maar even tijdelijk in.
Verder hebben ze 3 maanden geen water meer gehad omdat de potten nu met tempex ingepakt zaten en er dus geen regenwater heeft in kunnen lopen,
maar daar zal ik de volgende winter dan rekening mee gaan houden.

ma, 10/05/2010 - 00:23
D_SDennis

Inderdaad Peter, water geven is wel iets waar je rekening mee moet houden in de winter. Want de verdamping gaat gewoon door bij palmen, ook al is het koud. En laat echt je wortels niet bevriezen. Bevroren kluiten leveren afstervende wortels op of - als het kortdurend is geweest - komt de boel pas laat weer op gang. Het zit m er namelijk in dat te koude wortels geen vocht aan kunnen voeren. En dat is nu juist wat je nodig hebt in de winter bij wintergroene palmen (planten). nog steeds denk ik dat je toch vocht bij je speer hebt gehad. Condens of vochtige lucht kan ook onder een afdak voor problemen zorgen. De kans hierop is kllein, maar gezien afgelopen winter toch groot. Mij advies is zet Trachycarpus altijd in de vollegrond. Zlefs na deze winter zijn heel veel Trachycarpussen, vooral degenen die al enkele jaren in de vollegrond staan, goed de winter doorgekomen. Wel wat bladschade, maar ja. In de vollegrond heb je ook veel minder kans dat je kluiten verdrogen of bevriezen! En de kans op dergelijke speerschade wordt ook stukken kleiner. Zorg dan wel voor een goede groeiplaats!

ma, 10/05/2010 - 13:47
peter42

Hoi Dennis,
Ik ben het niet met je stelling eens dat ze in de volle grond meer kans hebben om te overleven dan in een pot, want ik lees steeds vaker het tegendeel. Verder ben ik het wel eens dat ze dus het hele jaar door water moeten krijgen.
Ook denk ik nu dat ze voordat ik ze in ging pakken en onder het zonnescherm ging zetten ze flink wat regenwater hebben gehad dat niet meer heeft kunnen verdampen vanwege de kou, en deze ene trachy daarom nu een paar te natte speren heeft gehad die zijn gaan rotten om het zo maar te zeggen.

ma, 10/05/2010 - 15:03
D_SDennis

In de vollegrond gaat het ook alleen maar goed als de groeiomstandighedne daar goed zijn. In sommige tuinen zijn planten inderdaad zeker beter af in pot! Maar over het algemeen zijn alle planten beter af in de vollegrond, ook je palmen. Ik zie toch echt de mooiste, dikste en fraaiste trachycarpussen alleen maar in de vollegrond. In pot zie ik zelden een mooi exemplaar.

ma, 10/05/2010 - 19:05
edwardkarin

Ik begrijp ook niet waarom je een trachycarpus in een kuip wil houden, de 2 grote exemplaren in m'n voortuin stonden toen ik ze kocht al in hele grote kunststof kuipen, maar ondanks de grote ervan werden ze er niet mooier op, ze drogen veel sneller uit en het wortelgestel heeft meer ruimte nodig.
Een grote trachycarpus is zo goed als winterhard, dat mag je natuurlijk niet zeggen, maar de laatste winter hebben ze bij mij goed doorstaan onbeschermd.
Alles wat in de volle grond kan, gaat er bij mij ook in.

gr. Edward

ma, 10/05/2010 - 20:17
kristof p

Peter,

dat zou dan de eerste plant zijn die sterker is in pot dan in volle grond! neen joch, in pot bevriezen de wortels (die veel minder aankunnen dan de rest van de plant) en als dit te lang duurt is het over en uit met je palm.

gr
Kristof

ma, 10/05/2010 - 20:51
peter42

hoi dennis,
Ik heb het dan ook alleen over het overwinteren. Je hoort dan ook steeds vaker dat exemplaren in een pot over het algemeen makkelijker de winter
doorkomen. Het zal dan ook wel aan het feit liggen dat de meesten die ze in potten hebben staan, ze bij extreme kou binnen zetten.
Verder ben ik het er wel mee eens dat een exemplaar in de volle grond er veel beter uitziet.
Mijn grote trachycarpus is dan ook een stuk lelijker geworden dan de dag dat ik hem kocht, want toen waren alle bladeren nog mooi groen en waren de bladeren nog mooi strak. Nu worden de punten bruin en geel en zijn een hoop bladvinfers, als je dat zo mag noemen, geknikt, en dat is een minder fraai gezicht. De handelaar zei toen dat ik meteen moest verpotten, maar dat heb ik 3 jaar uitgesteld, maar over 2 weken gaat hij dan uiteindelijk toch in z'n nieuwe bak, en hoop ik dat mede door de nieuwe grond de nieuwe bladeren er wel groen uit blijven zien.

ma, 10/05/2010 - 21:15
peter42

Hoi edward,
ik heb een dusdanig klein propvol plaatsje/tuintje waar ik over elke 10cm2 goed moet nadenken waar ik alles wil hebben, en is de palm nu nog te klein om hem in de grond te stoppen op de plek waar hij nu staat, want dan moet ik heel de tijd om de bladeren lopen, en dat heb ik niet als ik er onderdoor kan lopen. Vandaar ik nu een grote krat heb gemaakt waardoor de palm een 40 cm hoger in komt te staan. Daar zal hij dan een paar jaar in moeten blijven staan totdat hij hoog genoeg is om in de volle grond te stoppen.
M'n plaats/tuin is maar 5,80 breed en 9 meter lang, en daar staat een grote denneboom op van 6 meter doorsnede, een parasol die deels daar net onder past en een tuinset en in de zomer een zwembad van 3m doorsnede, en dan nog een border langs een kant van 70cm breed, dus propvol kan ik wel zeggen.

ma, 10/05/2010 - 21:38
peter42

ik heb nog een panoramafoto gevonden van hoe het er uitziet.
Rechtsbeneden zie je nog net potten met bananenstekken staan, dat is de plek waar het zwembad altijd komt te staan.

trachycarpus met vorstschade?
ma, 10/05/2010 - 22:10
peter42

En nog een foto van vorig voorjaar van dichterbij.
Ik wil wel de onderste takken van de dennenboom verwijderen zodat ik daar fatsoenlijk onder door kan lopen, en dan kan ook de parasol met tuinset wat meer naar rechts opschuiven zodat er aan de kant van de palmen wat meer ruimte komt. Hetgeen wat onder de boom staat gaat dan ook weg, want het is gewoon veel te veel wat ik heb.
Maar goed, zoals je ziet kan de grote trachy ook alleen daar staan waar hij nu staat, en dat is meteen in de loop vanuit de keuken, dus een beetje onhandig nu dat de onderste bladeren steeds meer gaan hangen waardoor de totale diameter is toegenomen. Vandaar dat ik hem dus in die grote krat wil zetten waardoor hij 40cm hoger komt te staan en ik dan onder het bladerdak kan doorlopen.

trachycarpus met vorstschade?
di, 11/05/2010 - 00:05
D_SDennis

Toch zeg ik iets om mee te wegen. Bij mij groeien de trachycarpussen in de vollegrond met circa 35 cm stamlengte per jaar. Dat wel nadat ze twee jaar al in de vollegrond staan. Maar dan gaat het hard. In pot haal je misschien net 10 cm per jaar, als je het al red. En wat is er nu exotischer dan met je hand wat palmbladeren opzij te moeten duwen om er langs te kunnen?

Onderwerp gesloten