Actualisering winterschade palmen
#1
vr, 07/05/2010 - 00:10
Actualisering winterschade palmen
De vorstschade bij palmen is nu wel gestabiliseerd. Palmen in kuip die alleen tijdens de eerste vorstperiode in december buiten verbleven, hebben dit deels goed doorstaan. Dat betreft 2 grote Chamaeropsen en 1 Cordyline. Butia eriospatha is het minder goed vergaan. Onlangs kon de speer er worden uitgetrokken en gaapt nu een diep gat in het hart. Deze kan ik wel afschrijven. Dat geldt ook voor een aantal kleinere Chamaeropsen die permanent buiten verbleven. Vrijwel al het blad en doorgaans ook de speer zijn verloren gegaan. De Trachy's in de volle grond hebben de winter goed (fortunei) tot matig (wagnerianus) doorstaan. Een waggy in de kuip kwam uiteindelijk het beste uit de winter tevoorschijn, terwijl deze pal op het Oosten stond.
Groet,
Draco
Butia eriospatha.
dito 'el corazon'
Chamaerops humulis 'Cerifera' geen centje pijn. Heeft evenals de Butia tijdens de tweede en volgende periodes met strenge vorst binnen gestaan.
Nogmaals de Cerifera
Een 'gewone'Chamaerops met slechts lichte bladschade in de nieuwgroei.
Een 'wilde' Cordyline australis die gedurende een nachtperiode aan -11°C heeft blootgestaan (gemeten minimumwaarde op 1,5 m). Linkds nogmaals de Chamaerops. De nieuwe CV thermostaat registreert nu ook de buitentemperatuur als functie van de tijd. Dat geeft in de toekomst een beter beeld van de vorstschade als functie van de temperatuur en tijdsduur.
De 'kale' fortunei inmiddels uitgeplant, die het als kuipplant moeilijk had door verdroging van de wortelkluit. Toont forse bladschade, maar herstelt zich en gaat ook bloeien.
Een wagnerianus (een vroege import), die al enkele jaren in de volle grond verblijft. Evenals de vorige winter is de bladschade ook nu weer aanzienlijk.
Het exemplaar dat in de kuip buiten overwinterde, heeft uiteindelijk minder restschade dan het voorgaande exemplaar. Ik hoor wel van verschillende liefhebbers dat de wagnerianus doorgaans meer schade heeft dan de fortunei. Bij mij geldt dat alleen voor de exemplaren in de volle grond, maar voor de kuipplanten het tegendeel.
Mijn wagenerianus staat er beter - lees: nagenoeg onbeschadigd - bij dan de fortunei. Maar de w is kleiner en staat meer uit de wind. De fortuneis hebben meer bladschade vermoedelijk omdat ze meer op de wind staan. Maar om eerlijk te zijn heeft mijn w in het verleden al heel wat te verduren gehad. En zie nog geen duidelijk verschil in winterhardheid. Wat mij betreft net zo winterhard als fortunei. Maar goed, ik baseer me maar op een exemplaar.
je Butia niet te vlug afschrijven. ik had vorig jaar 3 zo'n exemplaren en allemaal zijn ze terug uitgelopen!.
hier ben ik gewoonweg niks verloren en ik heb wel enkele palmen staan waarvan iedereen zegde dat die hier niet te groeien zijn zoals Parajubaea, Juania enz....toch hebben ze de laatste twee winters overleefd.
gr
Kristof
Je hebt gelijk Kristof dat er allicht nog kans is op herstel van de Butia. Mijn Trithrinax verkeerde na de vorige winter in dezelfde abominabele staat, maar heeft na z'n verrassende herstel de laatste winter vrijwel zonder schade doorstaan, zij het met een afdak erboven. Misschien is het daarom beter om de kop van de Butia droog te houden of de palm desnoods een tijd in de kas te houden. Ik heb op die manier ooit een Dracaena draco van de ondergang gered.