Palmen in een kerk
#1
za, 29/05/2010 - 14:49
Palmen in een kerk
Dag allemaal.
Ik heb de vraag gekregen om twee palmen in een kerk te leveren en te plaatsen.
Daar is een konstante temperatuur, nou ja bijna toch.
De lichtinval is redelijk maar niet optimaal natuurlijk.
Welke palm zou daar het beste gedijen?
Een palm die goed tegen schaduw kan en daarbij niet de hoogste temperaturen nodig heeft, immers in een kerk kan het behoorlijk fris worden.
Ik ben benieuwd naar de adviesen.
Bij voorbaat dank,
Hans
niet moeilijk.
de kentia palm of wel Howea forsteriana.
gr
Kristof
Helemaal mee eens!
Staan ze er inmiddels?
Foto?
Nee, ze staan er nog niet.
Ze vinden de genoemde palm niet spectaclair genoeg.
Veel palmen die gedijen in deze kerktemperatuur met veel schaduw en ook niet al te veel daglicht gaat dan toch moeilijk worden.
Dus wat de parochie nou wil? ik wacht wel af.
Ik laat het weten als er een doorbraak is.
Groetjes
Hans
Misschien een Phoenix Roelbellini ?
Staat bij mij ook niet echt in het licht in de woonkamer en doet het schitterend...
Phoenix roebelinii is spintgevoelig en verlangt meer licht dan een Kentiapalm. Dat een Howea
forsteriana minder spectaculair zou zijn, is onzin en heeft misschien meer te maken met het budget
dat men voor de beplanting over heeft. Er zijn zeker ook mooie grotere exemplaren te vinden bij de
plantengroothandel. Ook grote tuincentra zoals Het Oosten bij Aalsmeer hebben waarschijnlijk wel
enkele grote meerstammige exemplaren in voorraad. Maar daar hangt meestal een flink prijskaartje
aan.
(genant hoor zoals dit programma mijn tekst verknipt! Kan de moderator daar nu niet eens
aandacht aan schenken?)
Naast de kentiapalm is ook de goudpalm (Chrysalidocarpus Lutescens, of Dypsis lutescens) m.i. zeer goed geschikt.
ik denk dat Dypsis lutescens toch wat meer licht nodig heeft dan wat een kerk kan bieden! heel mischien dat Livistona chinensies het nog uithoud in een 'donkere' kerk maar deze zal net als gelijk welke andere palm die je in zo'n omstandigheden wil groeien lange bladstelen aanmaken.....Rhapis exelsa zou mischien ook nog lukken...
gr
Kristof
De Carludovica rotundifolia en de Archontophoenix cunninghamiana zijn misschien ook wel kanshebbers?
Peter
ja mss dat de Archontophoenix nog een kansje maakt maar het zal er te fris zijn voor de Carludovica (is ook geen palm ;-) ).
Een tweede goede kanshebber is de Rhapis excelsa.
Kristof,
Ik heb de Carludovica rotundifolia sinds kort staan. Wat is hiervoor de minimum temperaturen en de ideale condities qua licht en temperatuur?
Peter
Volgende week worden de gesprekken met de kerkparochie hervat.
Eigenlijk weet ik nog niet precies welke palm ik het beste zonder risico kan aanbevelen.
Een palm die dus soms een beetje fris staat, wel zonder vorst.
De palm krijgt dus ook rdelijk licht maar in een kerk met glas in loodramen is dat ook niet optimaal.
Willen jullie er nog een keerje naar kijken?
Bij voorbaat dank.
Hans
Ik denk ook dat een Phoenix Roelbellini een uitstekende keuze zal zijn! Het heeft een 'echte' uitstraling van een palm! Bovendien is het een makkelijke palm om te onderhouden! Alleen ervoor zorgen dat je grond vochtig houdt. Dit is de palm zoals ie bij mij staat thuis (voor 50 euro gekocht in deze staat bij Tuinland in Groningen)
Groeten,
Harold
ja, en hoelang staat jouw palm daar al in de living?...
gr
Kristof
Persoonlijk heb ik minder goede ervaringen met de Phoenix R., de ervaring leert bij mij dat ze het prima buiten doen, tijdens de zomer lekker in de volle zon (zodra deze gewend is) en paar flinke regenbuien zo nu en dan,
dan gaat het perfect, maar...... het binnen houden van een Phoenix R. blijft lastig, ze blijven gevoelig, iets te nat, of iets te droog en het gaat al mis.
Ook qua licht, iets te donker en na enige tijd word onaangenaam verrast. Dat is mijn ervaring in ieder geval en tijdens een eerder forum onderwerp hierover hoorde ik diverse andere forumgebruikers met soortgelijke ervaringen.
Het exemplaar van Harold538 vind ik geweldig, maar probeer het maar eens zo te houden op langer termijn.
Mijn Phoenix R. had van de week zelfs plotseling speerrot, terwijl deze in een kamer staat, nooit in de kern water is gegeven en ongeveer 1 meter bij het raam vandaan staat en dus ook veel zonlicht krijgt.
Persoonlijk zeg ik, wees voorzichtig met het plaatsen van Phoenix R. exemplaren in een kerk.
Ik heb de palm sinds 2 mei gekocht en op deze manier in de woonkamer staan! Toen ik de roebellini kocht was er niet één blad bruin en nog steeds is dat niet het geval. In tuincentra zie je ze ook weleeens anders erbij staan ;-) Zou het niet gewoon een sterk exemplaar zijn die een 'stootje' kan hebben?! Ik zie wel op tegen warme lucht in de wintermaanden...maar goed in een kerk is de temperatuur vaak constant en niet te warm, ideaal lijkt mij.
@Harold538, komt er ook nog daglicht vanuit de hoek waar de foto is genomen? Anders ben ik er bang voor dat de Phoenix er over enige tijd niet meer zo mooi uitziet.
Harold58,
deze palm verlangt veel licht en je zal hem zodra de verwarming aangaat in de winter snel zien achteruit gaan! ik hoop van niet maar in de meeste gevallen houden ze het niet lang uit in woonkamers. de beste plaats binnneshuis is een veranda zonder verwarming met veel, veel licht.
gr
Kristof
Hans, een kerk met glasinloodramen betekent dat er vrijwel zeker (te) weinig licht beschikbaar is (voor planten), zelfs als ze vlak voor het raam staan (glasinlood - gekleurd glas, verkeerde golflengte). Planten hebben behoefte aan specifieke golflengtes als onderdeel van wit licht om te kunnen assimileren en groeien. Met helder (kleurloos) glas lukt dat nog wel, zij het dat de lichtintensiteit binnenshuis achter glas snel afneemt en wel met het kwadraat van de afstand*). Ik neem aan dat de palmen in deze kerk niet vlak bij het raam komen te staan? Je zou eigenlijk een spectraalmeting plus lichtintensiteitsbepaling (lumen) moeten doen op de plek waar de palmen moeten komen staan. Ik vermoed echter dat geen enkele levende plant geschikt is voor deze kerk en dat als alternatief beter gekeken kan worden naar kunststof of volgens een bepaalde techniek geprepareerde/geconserveerde palmen of andere groene planten. Deze zien er verrassend levensecht uit en de gemiddelde devote kerkganger merkt het verschil nauwelijks. Een laatste suggestie betreft hydrocultuur met groeilampen erboven, maar ook daar heb ik uit ervaring weinig vertrouwen in.
*) Stel het theoretische en onrealistische geval dat het vensterglas 100% van het buitenlicht doorlaat, dan is de lichtintensiteit op een afstand van 2 m afgenomen tot 25%, op 4 m tot 6,25% enz.
Groet,
Draco