Roest in mijn Rozen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/06/2010 - 12:26
Hilda 54

Roest in mijn Rozen

Hallo Allemaal,

Heb in mijn Rozen op de bladen roestkleurige plekken.
Alle bladen worden geel.
Heb al een roos eruit gehaald ging dood,in mijn andere roos
zit het ook wat kan ik eraan doen?

Groetjes Hilda

do, 03/06/2010 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen roest, maar vermoedelijk hebben je rozen zgn. 'black spot'. Google maar eens op Black Spot bij rozen.

vr, 04/06/2010 - 16:53
Polplastron

Sterroetdauw is de Nederlandse naam. Deze ziekte komt bij sommige rozenrassen meer voor dan bij andere. Chemische bestrijding is mogelijk.

Volgens mijn ervaring is het echter beter om zo veel mogelijk resistente rozen aan te schaffen en/of om te zorgen dat de rozen op een optimale standplaats geplaatst worden: licht en luchtig.

Een juiste bemesting helpt ook de gezondheid van de plant. Zelf heb ik ook goede ervaring met een onderbeplanting.

ma, 07/06/2010 - 13:31
Hilda 54

Dank je voor je antwoord,maar hoe weet ik of ik
resistente Rozen heb?

wo, 09/06/2010 - 01:11
Hendrik Jan

Deze rozen hebben een ADR (Duits zeer streng) en/of TOP (Nederlands) certificering, deze rozen hoeven in de regel niet te worden bespoten.
Bijv. de roos 'Bonica'

Maar rozen gaan niet dood aan sterroetdauw, meestal is dit goed op te lossen:

1. Alert!
2. Begin maart, koemest en beendermeel
3. Maart goed snoeien, daarom moet je weten wat voor soort roos het betreft
4. Bij luizen, deze DIRECT verwijderen en/of bestrijden
bij bestrijding is 1x bespuiten meestal genoeg, alleen op de plekken waar nodig al voldoende
5. Begin april de roos verwennen met een dun laagje compost, scheelt al gauw zo'n twee weken eerder bloei, meerdere malen getest
6. 1 a 2x preventief bespuiten met Rosacure van Bayer of gebruik Vital van Ecostyle
7. Begin mei rozenmest geven (zie instructie van fabrikant)
8. Rozen NOOIT echt droog laten staan en nooit de bladeren sproeien ALLEEN de grond, i.v.m. besmettingsgevaar
9. Besmette bladeren niet op de grond laten liggen, maar direct verwijderen en niet bij het groenafval gooien.

wo, 09/06/2010 - 00:35
Polplastron

Toch even reageren:
1. Waarom moet je je zorgen maken. De meeste ziekten doden een roos niet zomaar hoor! Bovendien is het gewoon een kwestie van: gezonde rassen te kopen, deze een juiste standplaats te geven en vooral rustig te blijven!

2. IK geef persoonlijk gewoon de in de handel verkrijgbare rozenmest met een NPK van 6-5-10 of iets gelijkaardigs. Ik geef mest NA de snoei.

3. Of je in maart goed moet snoeien hangt af van het type roos. Enkel de trosrozen en theehybriden worden hier sterk teruggesnoeid. Dit doe ik enkel om de mooie vorm te behouden. Overige rozen worden gewoon terug een beetje in de vorm geknipt en oud hout wordt verwijderd.

4. Luizen bestrijden doe ik niet: de nodige nuttige organismen komen dit gratis voor mij doen want ik geef hen daar de kans toe door een gevarieerde beplanting en voldoende schuilmogelijkheden.
Mijn ervaring is dat je chemische bestrijding na enige tijd terug moet herhalen omdat een nieuwe invasie luizen dan weer aankomt en het gif ondertussen is uitgewerkt. Als je de natuur z'n werk laat doen, heb je dat probleem veel minder: de goeie weten nu ondertussen immers waar de slechteriken te vinden zijn!

5. Ik voeg mijn compost toe in het najaar: op die manier wordt de voet van de roos ook tegen de koude beschermd. Een onderbeplanting met lage planten is ook zinvol als fysische bescherming tegen schimmels. (Zie onderaan)

6. Mijn rozen worden niet bespoten. Bayer en Ecostyle verdienen niets aan mij en ... mijn rozen staan er toch goed bij ...

7. Waarom geef jij eigenlijk twee keer vlak na elkaar mest: beendermeel e.d. brengen ook heel wat voedingsstoffen in de grond. De tweede bemesting gebeurt pas eind juni of half juli als vele rozen hun eerste bloei gehad hebben.

8. Ik geef mijn rozen nooit water: zij vinden dat zelf wel in de bodem. Met een goede laag compost en/of een onderbeplanting blijft de bodemvochtigheid trouwens automatisch op peil. Rozen met natte bladeren werken inderdaad schimmelvorming in de hand: dus als je water geeft doe je dat best niet op de bladeren of in de vroege ochtend zodat de roos kan opdrogen.

9. Schimmels sterven meteen af als het blad dood is en valt. De sporen zijn op dat moment al lang weer uitgezwermd. Aangetast, gevallen blad verwijderen is wetenschappelijk achterhaald. Aangetast blad van de plant knippen is ook niet aan te raden omdat je de plant op die manier berooft van mogelijkheden tot fotosynthese.

De ervaring leert me dat rozen waaronder andere, lage planten groeien zoals o.a. Geraniuminfo-icon e.d. minder last hebben van sterroetdauw. De sporen van deze gevreesde ziekte spatten van de grond omhoog bij een regenbui. De onderbeplanting houdt dit in meer of mindere mate tegen. Deze techniek wordt door moderne rozenliefhebbers overal ter wereld gebruikt en met succes.

Groeten,

Pol

wo, 09/06/2010 - 01:26
Hendrik Jan

Ik heb meerdere grote rozenborders aangelegd, het is echt een fabeltje dat vogels, lieveheersbeesjes etc. alle luizen van rozen (buiten een kas) of het grootste gedeelte veroberen. In een gemiddelde tuin van 5 x 12 meter staan hooguit 5 á 7 rozen, en die wil je niet verziekt hebben en dat kan met luizen zeer snel gaan, en dan vooral door de afgescheiden honingdauw.
Het lieft werk ik met zo natuurlijk mogelijke rozen, bijv. David Austinrozen en die worden geplaatst in borders met onderbeplanting, dit is misschien ook beter voor de rozen maar, dit doet echt het aantal luizen niet significant dalen. Als je direct de luizen verwijdert door een waterstraal, met de hand, of met een bestrijdingsmiddel, blijft de roos zeker veel gezonder (en het belangrijkste, behoud van blad), is is er ook naderhand veel minder ingrijpen noodzakelijk.

Koop altijd benamde rozen waarvan je de eigenschappen weet en kies zoveel mogelijk ADR-rozen of TOP-rozen!

wo, 09/06/2010 - 18:24
Polplastron

Austinrozen staan erom bekend dat ze heel wat zwaktes hebben door het feit dat David Austin heel snel heel veel rozen heeft geïntroduceerd. Of dit klopt weet ik niet uit eigen ervaring: ik heb enkel oudere rozen en trosrozen. Van die oude rozen wordt ook vaak beweerd dat ze zwakker zouden zijn, maar daar merk ik hier weinig van (met de variëteiten die ik heb staan).

Ik heb nooit beweerd dat de onderbeplanting het aantal luizen doet dalen. De onderbeplanting is een fysische bariëre tegen schimmels en biedt tevens een schuilplaats aan nuttige organismen die op hun beurt de luizen weer kunnen bestrijden. De overlevingstactiek van luizen is dat ze massaal voorkomen en zich voortplanten in het begin van het seizoen. Vervolgens worden ze grotendeels opgegeten door predatoren. Een aanvankelijke plaag lijkt dus inderdaad heel erg.

Ik zal hier ook niet beweren dat MIJN manier de enige is en begrijp dat mensen andere visies hebben en misschien wel sneller de gifspuit grijpen. Maar ga hier a.u.b. niet beweren dat het niet haalbaar is: verschillende rozenliefhebbers ter wereld hebben deze methode geprobeerd en goed bevonden! Enkel hier in ons Vlaamse landje blijven wij rotsvastig vasthouden aan de gifspuit omdat we denken dat het echt niet anders kan.

Op dit moment staan in mijn tuin een twintigtal rozensoorten en -variëteiten (zo'n 100-tal planten) in groepen bij elkaar waarvan het grootste deel met onderbeplanting en die doen het wel degelijk beter dan de anderen.

Groeten,

Pol

P.S.: Dat vogels e.d. de luizen voldoende zouden bestrijden is geen fabel, maar een feit dat ondertussen door steeds meer rozenliefhebbers in de hele wereld wordt erkend (Ik zit ook nog op een Engelstalig rozenforum). Je moet de predatoren wel de tijd geven om de luizen te localiseren en zorgen dat een aantal zaken in je tuin in orde zijn. Uitzonderingen zijn: een ommuurd tuintje in de stad of een rozentuin in Nieuw-Zeeland (waar de vogels schijnbaar de geïmporteerde bladluizen niet lusten).

wo, 09/06/2010 - 21:41
Hendrik Jan

Deze jongen is ook zeker geen gifspuiter ('waterstraal, of met de handen'), daarom koopt deze jongen het lieft alleen ADR-rozen.
Graham Thomas is een ijzersterke Engelse roos met super mooi blijvend blad.
Je hoeft je niet te verdedigen, maar ik hoef dat ook niet, al doe ik het wel ;-)

wo, 09/06/2010 - 22:07
Polplastron

Ondanks onze verschillende methodes hebben we dan blijkbaar veel gemeen! :)
Ik heb zelf geen Austin-rozen. Ik ben blij te horen dat ze het bij jou heel goed doen.
Een ADR-predikaat geeft inderdaad een goed indicatie over de ziekteweerstand van rozen. Ik kijk zelf ook nog vaak wie de oorspronkelijke kweker is. Van kwekers als Kordes, Tantau, Harkness, ... weet men dat hun rozen (meestal) goed geschikt zijn voor ons regenachtige klimaat.

Groeten,

Pol

P.S.: Nog een aanvulling: niet alle TOP-rozen zijn resistent. De eerste generatie rozen die dit predikaat kregen werden toen volop bespoten met allerlei chemische middeltjes en blijken nu toch niet zo gezond te zijn als men toen dacht. ADR is dan iets zekerder.

Onderwerp gesloten