natuurlijke mulchlaag
#1
di, 15/06/2010 - 16:52
natuurlijke mulchlaag
Hallo,
Ik heb 2 tuinen, en beleef hier veel plezier aan.
Nu heb ik behoorlijk last van mijn rug, dit is niet gunstig natuurlijk voor
het omspitten van de tuin.
Nu ben ik al zover dat ik wil gaan mulchen.
Omdat ik ongeveer 250 m2 grond heb lijkt het me onmogelijk om overal zo`n 5
cm mulchlaag op te krijgen.
Nu heb ik 2 vragen, wat kan er allemaal in een mulchlaag zitten, ik heb
begrepen daj je geen coniferen in moet doen.
En is er ook een groenbemester die dood gaat bij de eerste vorst en dan als
een soort laag blijft liggen?
En als we dan toch bezig zijn, wat moet er beslist niet in een mulchlaag.
BVD en de groeten van Jacob
Hoi,
Ik heb een tuin van 200 m² en vind het spitten ook een minpunt, ook vanwege rugklachten. Nu schijnt de bodem in Nederland nogal vast te slibben door regen, zuur, in combinatie met zanderige bodem. Vandaar dat jaarlijks spitten met onderwerken van mest gewenst is.
Ga je mulchen, dan kun je dit op bedden gaan doen, waar niet op gelopen mag worden. Gangbare breedte is 120 cm, je kunt tussen de bedden een pad van 30 cm aanhouden.
Bij mij in het dorp is een composteerinstallatie waar je gratis compost kunt halen. Daar zit het tuinafval van de hele gemeente in, dus van alles en nog wat. Deze haal ik op en werk ik licht door de bovenlaag heen, maar haal de stokjes van soms wel 3 cm dik en 10 cm lang eruit, omdat deze veel stikstof gebruiken, maar ook kunnen gaan schimmelen.
Een gedeelte van deze compost ga ikzelf verder composteren met toevoeging van mest en tuinafval. Dit komt op dezelfde manier over m'n tuin heen, zodat ik die gedeeltes niet hoef te spitten. Wel maak ik de bodem los met de cultivator, maar dat is niet zo zwaar.
Groenbemesters die na de eerste vorst afsterven zijn de kruipende Oost-Indische kers en borage, goudsbloem en afrikaantje. Misschien zijn dit geen gangbare groenbemesters, maar ik denk dat veel variatie goed is.
Je kunt erop letten waar je materiaal voor je mulchlaag kunt verkrijgen, en je kunt gewoon elke keer een stukje meer mulchen en minder spitten, kijken hoe ver je komt.
Een voordeel is dat het een veel natuurlijker manier van tuinieren is. De wormen trekken het half verteerde materiaal naar beneden en zorgen voor lucht en mineralen in de grond.
Een nadeel kan zijn dat in het voorjaar de bodem niet snel genoeg opwarmt, doordat de mulch als een isolerende deken over je inmiddels koude grond na de winter ligt.
Mvrgr.,
Huub