vochtvasthoudende vermogen verhogen gazon

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/06/2010 - 02:32
boontje

vochtvasthoudende vermogen verhogen gazon

Beste,

Ik zit met een erg zanderige grond waar ik enkele weken geleden gazon heb ingezaaid. Deze is nu voor ongeveer 60-70% dichtgegroeid. Nu het echter een paar dagen droog is heb ik echter al grote spijt dat ik geen vochtvasthoudende producten (bentoniet, terracottem, ?) heb toegevoegd. Heb er wel een 5tal cm molmmest opgevoerd en ingewerkt maar dit is duidelijk niet genoeg (wist ik wel maar anders kwam grond wat hoog te liggen) om veel effect te geven. Is het nog mogelijk om in mijn bestaande gazon bentoniet of terracottem toe te voegen zonder dat er bovenaan een laag vettige brij komt op te liggen.

Groeten,

Jef

di, 29/06/2010 - 11:18
**Flora**

met Bentoniet en terracottem heb ik zelf geen ervaring.... Het lijkt mij zelf dat het door de grond moet en dat toepassing achteraf niet het gewenste effect heeft. Het zijn middelen om de structuur van de grond te verbeteren en zal vast niet zomaar inspoelen.

Iemand anders die daar wat over kan zeggen?

========>
Je kunt je gazon eventueel ook helpen door voor een bemesting met Mycorrhiza-schimmels te zorgen.

Deze schimmels gaan een samenwerking (symbiose) met de plant aan. De wortels krijgen een vergroot worteloppervlak en is daardoor minder gevoelig voor droogte en vorst.
Ook kan het gras beter voedingsstoffen uit de grond halen.

De schimmels vergroten het totale worteloppervlak van het gras met maar liefst 90%.

di, 29/06/2010 - 11:27
RdB

Dat soort producten behoort in het schap geldklopperij te liggen. Wil je meer weten over Mycorrhiza en aanverwante schimmels lees dan de wikipedia er op na. Schimmels die eventueel zouden samenwerken met gras zijn bovendien altijd en overal aanwezig.

Ik denk niet dat je achteraf nog de grond in deze zin kunt verbeteren.

Ruud

di, 29/06/2010 - 11:32
**Flora**

Het zou kunnen dat het geldklopperij is. Mij heeft het erg geholpen. Onze tuin is nog vrij schraal en we hadden elk jaar oranje gras. Nu ligt er al 2 jaar een frisgroen matje. Placebo of niet..... ik ben er gelukkig mee.

Misschien kan Greenconnection ons meer vertellen over de waarheden en onwaarheden over het toevoegen van schimmels in gazon?

di, 29/06/2010 - 12:56
KRISTOFD

mycorrhiza wordt al jaren toegepast in meststoffen. het gebruik ervan is vooral van toepassing in schrale gronden normale tuingrond heeft geen extra toevoeging nodig. Dit is van nature aanwezig in de grond. in slechte grond kan dit wel zeer nuttig zijn ,dit is een perfecte samenwerking ts de schimmel en de plant waar beiden van profiteren. als het je het echt nodig vindt voor uw grond zal dit zeker een positief effect hebben op de groei maar dat uw gazon bij dit droog weer zal groen blijven....

di, 29/06/2010 - 12:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik sluit me helemaal bij Ruud aan.

Bovendien: wat is er mis met een oranje gazonnetje? Reuze actueel!

di, 29/06/2010 - 16:19
birdwatcher

Ik ben het ook helemaal met Ruud eens,ook in arme grond zitten voldoende mycorrhiza,weliswaar in de vorm van sporen.
Nutteloos om extra toe te voegen,een organische bemesting zal de sporen die al in de grond doen kiemen met het zelfde resultaat als mesten met toegevoegde schimmelsporen.
Als schimmelsporen zich zo gemakkelijk lieten enten in andere grond,dan groeiden onder bijna iedere boom vliegenzwammen en sterker nog truffels waren dan een stuk goedkoper,er worden tegenwoordig zogenaamde truffelbomen verkocht,dit zijn Hazelaars die het mycelium van de truffel op zijn wortels geent gekregen hebben,ook geldklopperij.
groet Dirk.

di, 29/06/2010 - 19:10
KRISTOFD

en toch wordt myccorhiza(+6000 soorten) gebruikt in de kweek van bomen en planten en bepaalde groeten.veel planten in uw tuin (rozen,beuk,... zijn gekweekt met extra toevoeging. velen op de forum gebruiken het maar ze weten het gewoon niet dat het is toegevoegd aan bepaalde meststoffen die ze in hun tuin gebruiken voor het gazon,aanplantingen,...

di, 29/06/2010 - 21:52
Polplastron

Die schimmelsporen zijn alom aanwezig en zullen kiemen in een voor hen gunstig klimaat. Als het klimaat niet gunstig is, zal ook een toevoeging van sporen geen baat hebben.

Om nog op de vraag te antwoorden: misschien helpt het een beetje om in het najaar een laagje compost op het gazon te brengen. Dit bevorderd de weerstand en bevordert het bodemleven ... maar of het echt wonderen doet voor het vochtvasthoudende vermogen weet ik niet.

Ik speel de gedachte door aan de wijzen op het forum.

di, 29/06/2010 - 23:12
KRISTOFD

zoals ik al eerder zei in een normale tuingrond ik denk dat wij dit bijna allemaal hebben zal het gebruik ervan niet nodig zijn en ook niet veel uithalen.hoogstens wat betere opname van meststoffen en iets resistenter tegen ziekten. Gras heeft een grote herstellende kracht na een strenge winter of een periode met droogte. Na een regenbui zal je het gras terug groen zien worden binnen de korste keren en dan eens een goeie meststof erop en het zal direct terug mooi groen zijn.

di, 29/06/2010 - 23:53
D_SDennis

Mychorrhhiza's doen het uitsluitend in bodems waarin drie dingen in voldoende mate aanwezig zijn: vocht, organische stof en zuurstof. Is dit in je bodem aanwezig, dan komen mychorrhiza's vanzelf. Maar dan moet ook nog een belanbgrijke vierde factor aanwezig zijn, namelijk een geschikte waardplant. Conclusie, maar dit is al een herhaling, als je een goede grond hebt, komen deze schimmels vanzelf. Met als resultaat een goed groeiend gewas. Toevoegen is daarom absoluut niet nodig en zelfs zinloos. Hoewel de niet kiemende sporen weer omgezet worden in organische stof......De werkzame stoffen in dergelijke preparaten zijn de meststoffen en in sommige gevallen waterbindende stoffen, bijvoorbeeld broadleaf. Dus; toevoegen van compost - een goede kwaliteit - is vaak een goede oplossing. Want compost vergroot het organische stofgehalte van je bodem, houdt vocht vast en maakt je bodem veerkrachtig, lees luchtdoorlatend. Succes!

wo, 30/06/2010 - 00:21
RdB

Bij het kweken van vooral bomen kan het toevoegen van de JUISTE mycorrhiza aan gesteriliseerde grond (zoals in de kweek wel gebruikt wordt een GERING, maar voor de kweker wel interessant, voordeel zijn.
Terug naar gras: dit staat niet op gesteriliseerde grond dus schimmels, inclusief de juiste Glomus-soorten zullen er, zoals Birdwatcher al aangaf, echt al zijn. Gelukkig zijn grassen en hun mycorrhiza niet erg soort en grond specifiek, ze kunnen het meestal wel met elkaar vinden, anders heb je nog een hopeloos soortprobleem, om maar niet te spreken van de combinatie grondsoort - plant - plantleeftijd en bij die combinatie passend mycorrhiza, zoals voor veel houtgewassen geldt.
Werkt het? De site hieronder is van een commerciele producent van mycorrhiza preparaten. Zij hebben hun preparaat door een commercieel lab (DLV) onafhankelijk laten testen. Lees het tezamen met de gebruiksaanwijzing en de conclusie is: nee, het werkt niet.
Het commerciele preparaat bestaat namelijk niet alleen uit schimmelsporen maar ook uit een flinke dosis mest en sporenelementen en een berg zeoliet als drager voor die voedingsstoffen en sporenelementen. DLV stelt dat het gras inderdaad groener wordt, maar toont geenszins aan en doet daar ook geen poging toe om het gevonden effect te relateren aan het toegevoegde mycorrhiza. Het gevonden effect hoeft geen verbazing gelet op de voedingsstoffen in het preparaat maar toont nog geen werking van de mycorrhiza aan. Vervolgens waarschuwt het bedrijf tegen overdosering: logisch gelet op de voedingszouten. Leuk wordt het als ze ook nog eens aanbevelen dat voor een goed resultaat het JAARLIJKS moet worden herhaald. Da's gek want die schimmels zitten er toch nog? Dat is alleen te verklaren vanwege die dosis mest die je geeft.
Wat verder ontbreekt in de mycorrhiza halleluja verhalen is een overtuigend bewijs dat verspreiding ervan door het verkochte middel daadwerkelijk wordt bevordert, immers, het is levend materiaal en er staat bij sommige niet eens een houdbaarheidsdatum op. Dat schept bepaald geen vertrouwen!
Heus, als een kweker VERS en JUIST mycorrhiza materiaal aan gesteriliseerde grond toevoegd zal er een positief effect zijn, zeker bij bepaalde houtgewassen. Maar die kweker koopt dan ook niet een productje zonder deugdelijke kwaliteitsbewaking en gecontroleerde temperatuuropslag uit een tuincentrum. Overigens kan de kweker vrijwel altijd een gelijk effect verkrijgen bij juiste dosering van een meststof met sporenelementen. Ook dat hoeft geen verbazing, dat is precies wat die schimmels doen, de plant voorzien van meststoffen.

Ruud

https://tinyurl.com/y2mz35o7

ps. en daarmee hebben we het probleem van de gortdroge zandgrond nog steeds niet opgelost

wo, 30/06/2010 - 01:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vraag rijst bij mij of het wel verstandig is om op van nature droge zandgrond een gazon aan te leggen.
Willen we niet teveel, met hoge kosten en grote moeite, instand houden?
We willen coniferen op de Zeeuwse klei, bananen in ons rivierenlandschap en mals, groen gras op duinzand. Technisch blijft het mogelijk, maar zonder problemen zal het zelden zijn.
Misschien moeten we ons beperken tot de van nature voorkomende beplanting op een bepaalde grondsoort.

wo, 30/06/2010 - 02:09
rubo

Dat verhaal met mycorrhiza gaat hier het probleem niet oplossen.
Ik ben het met GC eens (ze scheinen in Koweit (50 graden) een overdekte skihelling te hebben !).
Om toch het probleem van het vochthoudend vermogen op te lossen denk ik dat de oplossing gezocht moet worden in het opbrengen van Cocopeat.
Dat kan dan direct na het verticuteren gebeuren (dus 2x per jaar).

wo, 30/06/2010 - 10:48
KRISTOFD

het mengsel van het graszaad aanpassen

wo, 30/06/2010 - 23:39
D_SDennis

Ik heb helemaal de schraalste zandgrond die je maar kunt 'wensen'. Op de grebbeberg op schrale stuwwalgrond bestaande uit grof, doorlatend zand met grind. Maar door het toevoegen van een goed ekwaliteit compost en wat extra zorg is hier een prima gazon te kweken. Zie de foto van een stukje van nijn gazon. Wat is mijn geheim: een laagje compost voor het leggen van de graszoden en dit 10 cm diep inwerken. Om de vijf dagen maaien en iedere twee maanden mest ik of met ecostyle of met culterra groen. verder natuurlijk regelmatig watergeven zonder te overdrijven. op mijn grond heb ik de voorwaarden geschapen; zuurstof was er al, want de grond heeft zeer doorlatende eigenschappen. Organische stof heb ik toegevoegd met de compost en voeg ik toe met de organsiche meststoffen. Water voeg ik toe. En daar heb je een combi van de drie voorwaarden die nodig zijn om goede groei te realiseren, naast het maairegime uiteraard. Veel mensen denken dat een mooi gazon vanzelf komt, maar helaas, dat is een utopie. Dus het is zo simpel, maar je moet het wel even doen. Ik gebruik dus ook geen aangepast grasmengsel, hoewel dat een slimme keuze kan zijn. Ik heb gewoon speelgazon op de rol zoals overal te koop. Ik maak me ook niet druk om mychorrhiza's, want ik vertrouw erop dat die aanwezig zijn, voorzover van belang voor grassoorten. laten we niet vergeten dat de schimmels en bacterien die worden toegevoegd vooral bedoeld zijn om het grasmaaisel af te breken tot opneembare stoffen. Overigens, cocopeat is leuk, maar biedt geen voeding en nauwelijks stimulans voor bodemleven.

vochtvasthoudende vermogen verhogen gazon
Onderwerp gesloten