Als het om een austrocylindropuntia subulata gaat (wat ik wel denk) zal deze op den duur uitgroeien tot een enorme boomachtige cactus met stevige, lange stekels die gemakkelijk in je huid blijven zitten. Ik heb er meerdere en deze zijn in een jaar of 10 uitgegroeid tot planten van ruim 2 meter hoog. Pas vanaf een bepaalde hoogte (bij mij ± 1.70m) gaan ze zich vertakken. Je ziet ze vrij regelmatig in Zuid-Europa (waar die van mij ook vandaan komen) en daar zijn het vaak flinke hoge struiken die enkele vierkante meters in beslag nemen. Ze zijn erg gemakkelijk om te houden, groeien vrij snel, mits op een zonnige, droge plek. Bloei laat bij mij -na ruim 10 jaar- nog altijd op zich wachten. Als je de cactus te groot vindt worden, kun je er gewoon een stuk afsnijden op de gewenste hoogte; net daaronder zal hij zich gaan vertakken. Dat is bij mij totnutoe steeds spontaan gebeurd, als de plant weer eens omwaaide en afbrak. Het afgesneden stuk is heel goed als stek te gebruiken; laat deze wat indrogen en plant hem daarna in een pot met licht vochtige aarde. Bij mij staan ze buiten tot ongeveer november, een nachtvorstje kan geen kwaad. Het is een echte zone 9 plant, er wordt gezegd dat de minimumtemperatuur –6ºC is (kortstondig) maar ik heb een paar jaar geleden een test gedaan door 1 van mijn exemplaren onder een afdak -dus droog- te laten overwinteren. De temperatuur is daar de gehele winter niet beneden de –2/–3ºC geweest, maar in het voorjaar was de plant gereduceerd tot pap. Maar hij kan makkelijk beneden de 10ºC. Pas als er serieuze nachtvorsten komen zet ik de planten binnen.
groet, rick
P.S. ik voeg een paar (helaas enigszins onduidelijke)foto's toe van mijn exemplaren. Dan kun je zien hoe groot ze worden...
Dat is een Opuntia, maar ik weet totaal niet meer welke soort. 't Is in elk geval een mooie cactus die een klein bossig struikje vormt op den duur.
De cactusliefhebbers op het forum zullen je de juiste soort wel kunnen noemen.
Dit is Austrocylindropuntia subulata
hallo, maurice is deze ook winterhard of niet
groetjes christel
Hoewel deze Peruaan hoog uit de bergen komt zijn temperaturen onder de 10°C niet aan te bevelen. Droog en koel overwinteren, maar dus ruim boven nul!
Ruud
Austrocylindropuntia.
Greenconnetion
Klop ,had een typ fout gemaak en is aangepast.
Bedankt voor de op merking
Als het om een austrocylindropuntia subulata gaat (wat ik wel denk) zal deze op den duur uitgroeien tot een enorme boomachtige cactus met stevige, lange stekels die gemakkelijk in je huid blijven zitten. Ik heb er meerdere en deze zijn in een jaar of 10 uitgegroeid tot planten van ruim 2 meter hoog.
Pas vanaf een bepaalde hoogte (bij mij ± 1.70m) gaan ze zich vertakken.
Je ziet ze vrij regelmatig in Zuid-Europa (waar die van mij ook vandaan komen) en daar zijn het vaak flinke hoge struiken die enkele vierkante meters in beslag nemen.
Ze zijn erg gemakkelijk om te houden, groeien vrij snel, mits op een zonnige, droge plek. Bloei laat bij mij -na ruim 10 jaar- nog altijd op zich wachten.
Als je de cactus te groot vindt worden, kun je er gewoon een stuk afsnijden op de gewenste hoogte; net daaronder zal hij zich gaan vertakken. Dat is bij mij totnutoe steeds spontaan gebeurd, als de plant weer eens omwaaide en afbrak.
Het afgesneden stuk is heel goed als stek te gebruiken; laat deze wat indrogen en plant hem daarna in een pot met licht vochtige aarde.
Bij mij staan ze buiten tot ongeveer november, een nachtvorstje kan geen kwaad. Het is een echte zone 9 plant, er wordt gezegd dat de minimumtemperatuur –6ºC is (kortstondig) maar ik heb een paar jaar geleden een test gedaan door 1 van mijn exemplaren onder een afdak -dus droog- te laten overwinteren. De temperatuur is daar de gehele winter niet beneden de –2/–3ºC geweest, maar in het voorjaar was de plant gereduceerd tot pap.
Maar hij kan makkelijk beneden de 10ºC. Pas als er serieuze nachtvorsten komen zet ik de planten binnen.
groet, rick
P.S. ik voeg een paar (helaas enigszins onduidelijke)foto's toe van mijn exemplaren. Dan kun je zien hoe groot ze worden...
austrocylindropuntia subulata 2
austrocylindropuntia subulata 3