bloemkool

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/06/2010 - 23:07
roland1977

bloemkool

moet ik van de bloemkool (waar nog geen kool in zit ) af en toe wat bladeren afbreken of kan ik ze beter met rust laten en aan de plant laten zitten ?

wo, 30/06/2010 - 23:54
tuinwroeter

lekker even laten zitten. Ik heb er ook nog geen kool in, en de bladeren heb je straks nodig om de bloem af te dekken zodat hij wit blijft. Wel goed water geven met deze warmte, maar pas nadat de zon weg is uiteraard.

Greoten,

Paul

do, 01/07/2010 - 00:27
RdB

Waarom pas als de zon weg is? De boeren alhier sproeien ook in de volle zon.

Ruud

do, 01/07/2010 - 19:40
roland1977

maar is dan niet zo dat als je wat bladeren afbreekt de plant eerder ee nkool gaat vormen omdat het blad dan minder voeding verbruikt
en is er een bepaalde soort meststof die ik kan toevoegen ter bevoordering ?

do, 01/07/2010 - 20:13
tuinwroeter

Ruud,

De verdamping is dan natuurlijk veel minder, en het is mij nog nooit gelukt om te sproeien in de brandende zon zonder verbrandingsschade te krijgen. De boeren gooien ook niet een paar uurtjes de kraan open, maar wat ik heb gezien, meer dan een halve dag, en dan in de middag, zodat, als het water uit gaat, de zon ook niet meer op zijn stekst is .
Sorry, ik kan het helemaal mis hebben, ook ik leer hier heel veel bij. Verbeter me maar als het niet zo is.

Groeten,

Paul

do, 01/07/2010 - 20:20
tuinwroeter

Roland,
ik heb sinds 30 jaar een moestuin, ik heb nog nooit bladeren van de bloemkool afgebroken, en de bloemkolen die hier uit de tuin komen zijn groter als de kolen in de winkel.
Voor wat betreft mest, daar doe ik voorzichtig mee, ik geef om de 3 jaar organische mest in de vorm van verse stalmest, die ik vroeg in het najaarop het land gooi, en laat het tot in het voorjaar liggen, daarna spit ik het onder de grond. Toen ik voor het allereerst iets in de tuin zette, 30 jaar geleden dus, heb ik de mest 2 jaar achter elkaar gegeven, omdat het zeer schrale zandgrond was. Vanaf het 3e jaar om de 3 jaar.De tussenliggende jaren geef ik een groenbemester in de vorm van suiker- of voerbiet die ik in het najaar zaai, en in het voorjaar onderspit, en als ik er aan denk, een gift kalk.

Groeten,

Paul

vr, 02/07/2010 - 00:28
RdB

Het is mij nog nooit gelukt om in de volle zon te sproeien en WEL verbrandingsverschijnselen te krijgen. Dat kan namelijk ook niet want dan zouden de waterdruppeltjes een brandpuntsafstand van nul moeten hebben. Dat waterdruppeltjes in de zon tot verbranding leiden is een hardnekkig broodje aap.

Ruud

https://tinyurl.com/yyneqo8h

za, 03/07/2010 - 08:44
tuinwroeter

Ruud,
Wat is er dan de oorzaak van dat bijvoorbeeld mijn gazon bruin wordt als ik in de zon besproei, en dat mijn planten bruine bladeren krijgen na watergift in de zon?

(Het besproeien van planten kan het best gebeuren als er niet volop zonlicht is of als het bewolkt is, anders bestaat het gevaar dat de planten verschroeien of verbranden: de druppeltjes werken dan als een brandglas.

Doordat de druppeltjes het felle zonlicht samenbundelen is de kans groot dat er brand ontstaat, op een zonnige dag kan men het beste in de avond als de zon bijna ondergaat de planten water geven.)

Bovenstaande tussen haakjes, staat op Wikipedia, dus helemaal broodje aap zal het dan toch niet zijn?

za, 03/07/2010 - 11:25
RdB

Niet alles op de wikipedia is waar.

Waterdruppeltjes (niet anders dan een brandglas) bundelen de energie uitsluitend in het brandpunt. Dat brandpunt is niet nul dus ligt onder het blad. Theoretisch zou een druppeltje, liggend op de bladharen, net de juiste afstand kunnen hebben. Bovendien zouden die haartjes, mits extreem waterafstotend, het druppeltje de noodzakelijk bolvorm geven (voor een zeer korte brandpuntsafstand)

Overigens sproei ik wel in de zon en heb daar geen probleem mee.
Bruin worden komt overigens niet door zo'n verbranding, zou die al bestaan, je zou dan een vlekkenpatroon op je blad verwachten.

Trouwens, hoe vaak komt het in de zomer niet voor dat na een buitje de zon weer schijnt? Ooit vervolgens schade gezien? Midden in de zon sproeien is gewoon een stuk minder efficient vanwege de hogere verdamping tijdens en na het beregenen maar kwaad kan het niet.

Ruud

zo, 04/07/2010 - 12:27
tuinwroeter

Ok Ruud, duidelijk.

Groeten,

Paul

zo, 04/07/2010 - 14:08
tuinprins

Goede uitleg Ruud!

Het probleem met broodjes aap en mythes is dat ongeacht het bewijs dat ze niet waar zijn, ze toch telkenmale herhaald worden. Maar we zullen de moed niet opgeven ...

De beste tijd om water te geven is 's morgens vroeg. De plant kan dan het water goed opnemen en het loof droogt tamelijk snel op. Dit laatste is belangrijk want loof dat lang nat blijft (door bijvoorbeeld 's avonds te sproeien) krijgt vaak last van bladvlekken en andere schimmels.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten