gewonde vis - oog uit

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/07/2010 - 17:31
bejoji

gewonde vis - oog uit

Dag,
deze ochtend heeft een reiger één van onze goudvissen aangevallen. Hij is ong. 12 cm groot, we hebben hem zeker al meer dan 3 jaar. Zijn oog werd uitgepikt. Verder zien wij niet direct verwondingen. We hebben de vis uit de vijver gehaald, en met vijverwater in een apparte bak gezet. De vis zwemt goed rond. Kunnen wij iets doen om de wonde te verzorgen, of is onze vis hopeloos verloren?

do, 29/07/2010 - 22:19
frenke

Leg de vis op een vochtige doek en sla deze over hem , zodanig dat enkel het gewonde oog zichtbaar is en ontsmetten met gewoon ontsmettingsmiddel ( mercurochroom ).en terug in de bak plaatsen.Deze behandeling een 3 maal per dag herhalen en als de wonde geheeld is terug in de vijver zetten.

zo, 01/08/2010 - 13:07
bejoji

Dag Frenke,
dank voor de tip. Is niet zo evident, maar wel te doen met 2.
Bestaat er geen ontsmettingsmiddel om in het water te doen?
Intussen zwemt en eet hij zoals voorheen, wonde ziet er redelijk uit. We houden hem nog even appart.

zo, 01/08/2010 - 14:01
frenke

er is een ontsmettingsmiddel om in het water te doen maar dan moet je zo veel gebruiken.Als je de vis afzonderlijk kan behandelen heb je veel minder nodig en je kan het beter opvolgen .Ik heb zo een goudvis met da gatenziekte behandeld gedurende een tweetal weken en de wonde is goed genezen en zwemt nog steeds rond in de vijver.Om de ganse vijver te ontsmetten kan je FMC gebruiken .Dit kan je bij de meeste apothekers verkrijgen maar hiervan moet je de dozering goed opvolgen en zorgen dat je geen spatten op kledingstukken krijgt want die gaan er niet uit.

Onderwerp gesloten