Jubaea groeit langzaam. Derde blad begint zich te ontvouwen dit jaar, zonder dat de eerdere bladeren al geod uitgegroeid zijn. Staat pas 1 jaar in de vollegrond.
Wat de laatste foto betreft, deze Trachycarpus zou een hybride kunnen zijn van wagnerianus en fortunei. Ik heb ook iets dergelijks met de bladvorm van een wagnerianus, maar met een flink grotere diameter. De hybrides schijnen nogal verschillende uitingsvormen te hebben. Op die bloeiende Lagerstroemia ben ik wel jaloers. Mijn exemplaar is in geen enkel jaar verder gekomen dan knopvorming. De winterhardheid is inmiddels wel bewezen. Cassia floribunda is dit voorjaar ingestort, waarschijnlijk was de plant niet optimaal (alhoewel vorstvrij) de winter doorgekomen. Ik ga nu een Crinodendrum hookerianum uitplanten. De plant, een krijgertje, stond bij de vorige eigenaar in de volle grond en heeft daar de afgelopen 2 winters overleefd.
Ja ik vermoed, na wat onderzoek, dat het gaat om vrouwelijke wagnerianus x mannelijke fortunei. Het is pas een jonge plant en pas zijn tweede, echt helemaal gedeelde blad. Dus de grootte zal nog veel meer toenemen. Die cassia is bij mij toch echt heel makkelijk. Iedere winter verliest ie al zijn blad, snoei ik m in het voorjaar en loopt ie vervolgens in juni heel snel uit. bloei begin juli. In een kas met blad overwinteren is denk ik wel beter, maar dat kan bij mij niet. lagerstroemeria's moeten echt heel veel warmte hebben, dus vol in de zon, beschut en dan krijg je ze in een gemiddelde zomer wel in de bloei. Maar ene zomer als vorig jaar wordt het moeilijk....
@ germaine Ik heb onlangs ook wat mooie tuinfoto's geplaatst, maar daar kwam niet een reactie op, dus sta ik niet meer te popelen om foto's van mijn tuin te plaasten.
Hoe heeft je T. princeps het de afgelopen winter gedaan, D_sdennis? Ik heb een vergelijkbaar exemplaar vandaag in de volle grond gezet, omdat de groei ervan stagneert. Het blad in de speer lijkt ahw vast te zitten. Misschien dat het in de tuin wel lukt om de palm weer op gang te krijgen. De kluit zag er tenminste goed uit met onderin de pot een dichte beworteling. Twee evenoude exemplaren ondervinden geen nog groeiprobleem in hun diepe palmpot. De palm die nu in de grond is gezet, bleek ook nog een extra scheut aan de basis te hebben. Ik vraag me af of deze Trachycarpus clusters vormt, danwel het een extra zaailing betreft? Ik vermoed het laatste.
Draco, misschien herinner je nog mijn topic: Minimumtemperatuur en bescherming. Hierin staat precies hoe mijn princeps het heeft gedaan afgelopen winter. Kortom; prima. Maar ik heb er wel een bloempot over gehad tijdens de ergste vorst en de wortels beschermd met houtsnippers. Maar mij niets tegengevallen die princeps. De groei is nu ook redelijk, derde blad ontvouwt zich, terwijl ik weet dat ie enorm in een wortelgestel aan het investeren is. Hij maakt trouwens geen zijscheuten, dat moet een extra zaailing zijn. Of is het per ongeluk een Chamaerops cerifera? Die heb ik ook al heel jong met zijscheuten. Ik heb mijn princeps gebombardeerd tot een van mijn lievelingen. Ik heb begrepen dat er buiten het land van oorsprong nog geen echte grote exemplaren van zijn, hooguit zo'n 25 cm stamhoogte.
Dat onderscheid tussen Chamaerops en T. princeps kan ik wel maken. De zijscheut zal dus een achtergebleven zaailing zijn, die wellicht profiteert van de stagnatie in de groei bij de hoofdplant. Het valt me ook op dat deze soort vrij langzaam groeit vergeleken bij z'n verwanten. De bladuitgroei gaat nog wel, maar de bladeren worden met de tijd nauwelijks groter. De vorm ervan is heel fraai, maar de ontwikkeling van het blad met de toenemende ouderdom van de zaailing verschilt flink met die van bijvoorbeeld een wagnerianus. De afgebeelde plant heb ik inmiddels al een paar jaar en de bladeren halen amper 15 cm tussen bladaanzet en spits. Ik vraag me af hoe groot het blad van de princeps uiteindelijk kan worden? Mijn wagnerianus haalt zo'n 28 cm en mijn fortunei zelfs 55 cm. De diameter van het blad van de laatste is zelfs nog flink groter, omdat het blad een complete cirkel vormt rond de aanzet.
Misschien worden de bladeren in de volle grond wel sneller groter. De exemplaren die ik in kuip heb verpotten, lijkt me nog wat prematuur, gelet op de huidige verhouding plant versus pot?
Haha Draco, dat wist ik natuurlijk wel dat je dat onderscheid kan maken. Met het assortiment wat jij hebt kan dat ook haast niet anders! Zoals je misschien op mijn foto kunt zien (zie topic) neemt de baldgroott enu aardig toe ten opziche van de bladeren ervoor. voor vorig jaar juni had ik m al twee jaar in pot. Nauwelijks groei, 1 of 2 bladeren per jaar, maar wel gezond. Nu die sinds juni 2009 in de volle grond staat heeft zich een stevig stammetje ontwikkelt, het wortelgestel neemt flink in omvang toe en heb nu half augustus al het derde blad. En ik weet zeker dat, gezien de groei van de speer, er dit jaar nog een blad en hopenlijk een goed ontwikkelde speer bijkomt. Nu de temps lager zijn, gaat het wel wat minder hard, maar toch veel beter dan in pot. De bladeren gaan trouwens, zo heb ik gehoord en gezien, iets houden tussen fortunei en wagnerianus, wat grootte betreft. Trouwens een erg fraai exemplaar heb je daar, ziet er vitaal uit. Ik zou m toch in de vollegrond zetten, ook nu nog, maar wel aan de juiste bescherming denken in de winter. Nu ik weet dat het zo'n duur ding is en grote exemplaren zeer zeldzaam zijn, ga ik komende winter iets meer beschermen dan ie nodig heeft. Ik wil m gewoon niet verliezen. Op andere fora lees je toch over veel schade na afgelopen winter. Maar bij de meesten twijfel ik of het wel om vitale exemplaren gaat die ook nog eens op een goede groeiplaats staan. Dat is wat mij betreft voorwaarde voordat jer iets over winterhardheid kunt zeggen. Tot nu toe ben ik positief verrast, gezien wat mijn exemplaar afgelopen winter heeft moeten verduren.
Weten jullie, dat ik 2 trachycarpus fortunei exemplaren heb in de voortuin, beiden een stam van 2.80m. groot. En deze niet op elkaar lijken, dus verwant met elkaar zijn deze palmen wel degelijk, ik bedoel de ondersoorten met elkaar. Ik verdenk er een van m'n exemplaren dat ie iets van een langbladige/grootbladige trachycarpus in zich heeft, zou de princeps wel kunnen zijn. Het is geen volbloed fortunei, maar dat zijn er zoveel niet.
De wagnerianus is ook een vreemd kindje in de familie, in het wild komt deze cultivar niet voor.
Draco, zie liever mooie schone steentjes, alleen kost die rommel 'round-up' erg veel geld tegenwoordig, het verpietert het onkruid wel, en dat doet schoonmaakazijn niet.
Maar het heeft ook charme hoor als je er mos tussen hebt, beetje vochtige tuin effect, kan tropisch zijn, donkere hoekjes in Thailand zag ik het ook, met een mooie pot daarin water en een tropische waterlelie, erg mooi hoor. Temp. van rond de 34 graden bewolkt miezerig weertje...
Cassia is zo'n dankbare bloeier, is een van mijn favorieten.
Chamaerops cerifera begint na zijn aanplant in april ook al te groeien; derde blad in de maak.
Clerodendron ugandense is ook een van mijn favorieten. Ik hoop dat hij aan de bloei blijft nu de temperaturen zakken...
Eucomis als (redelijk winterharde) onderbeplanting
De fortunei is als een achtelijke aan het groeien. Begint met zijn negende blad, maar nu het wat kouder is, gaat het ook langzamer.
Ook de humilis is goed aan het herstellen na de winter.
Iochroma zie je niet zoveel, maar is een fantastische bloeier!
Jubaea groeit langzaam. Derde blad begint zich te ontvouwen dit jaar, zonder dat de eerdere bladeren al geod uitgegroeid zijn. Staat pas 1 jaar in de vollegrond.
Lagerstroemeria volop in bloei
Mandeville is ook zo'n fantastische bloeier.
Phoenix goed aan de groei. Citrus op de achtergrond na tien jaar nog steeds zonder bloemen....(zelf gezaaid)
Trachycarpus princeps begint ook aan zijn derde blad.
In de vollegrond wordt deze Thunbergia pas echt mooi. na twee maanden al 2 m hoog!
Vitex zie je nog veel te weinig. Wat een prachtplant! En onbeschermd de winter doorgekomen!
Wagnerianus goed aan de groei
Wie weet wat dit is? Gekocht als Wagnerianus, maar dat geloof ik niet meer.
Mooi assortiment, Dennis!
Leuke foto reportage, dat zouden meer forumleden moeten doen.
Wat houd je tegen,Jeremaine.
Jeremaine was mijn inspiratie, hij heeft dit al eerder gedaan!
Wat de laatste foto betreft, deze Trachycarpus zou een hybride kunnen zijn van wagnerianus en fortunei. Ik heb ook iets dergelijks met de bladvorm van een wagnerianus, maar met een flink grotere diameter. De hybrides schijnen nogal verschillende uitingsvormen te hebben.
Op die bloeiende Lagerstroemia ben ik wel jaloers. Mijn exemplaar is in geen enkel jaar verder gekomen dan knopvorming. De winterhardheid is inmiddels wel bewezen. Cassia floribunda is dit voorjaar ingestort, waarschijnlijk was de plant niet optimaal (alhoewel vorstvrij) de winter doorgekomen. Ik ga nu een Crinodendrum hookerianum uitplanten. De plant, een krijgertje, stond bij de vorige eigenaar in de volle grond en heeft daar de afgelopen 2 winters overleefd.
Groet,
Draco
Ja ik vermoed, na wat onderzoek, dat het gaat om vrouwelijke wagnerianus x mannelijke fortunei. Het is pas een jonge plant en pas zijn tweede, echt helemaal gedeelde blad. Dus de grootte zal nog veel meer toenemen. Die cassia is bij mij toch echt heel makkelijk. Iedere winter verliest ie al zijn blad, snoei ik m in het voorjaar en loopt ie vervolgens in juni heel snel uit. bloei begin juli. In een kas met blad overwinteren is denk ik wel beter, maar dat kan bij mij niet. lagerstroemeria's moeten echt heel veel warmte hebben, dus vol in de zon, beschut en dan krijg je ze in een gemiddelde zomer wel in de bloei. Maar ene zomer als vorig jaar wordt het moeilijk....
@ germaine
Ik heb onlangs ook wat mooie tuinfoto's geplaatst, maar daar kwam niet
een reactie op, dus sta ik niet meer te popelen om foto's van mijn tuin
te plaasten.
Hoe heeft je T. princeps het de afgelopen winter gedaan, D_sdennis? Ik heb een vergelijkbaar exemplaar vandaag in de volle grond gezet, omdat de groei ervan stagneert. Het blad in de speer lijkt ahw vast te zitten. Misschien dat het in de tuin wel lukt om de palm weer op gang te krijgen. De kluit zag er tenminste goed uit met onderin de pot een dichte beworteling. Twee evenoude exemplaren ondervinden geen nog groeiprobleem in hun diepe palmpot.
De palm die nu in de grond is gezet, bleek ook nog een extra scheut aan de basis te hebben. Ik vraag me af of deze Trachycarpus clusters vormt, danwel het een extra zaailing betreft? Ik vermoed het laatste.
Peter, ik geef wel vaak niet altijd(tijdsgebrek) reactie hoor, en ik vind jou tuin en ook deze er keurig bij staan, dat geldt voor de meesten hier.
Verscheidenheid aan planten echt mooi, die musa basjoo daar droom ik nog steeds van.
gr. Edward
Draco, misschien herinner je nog mijn topic: Minimumtemperatuur en bescherming. Hierin staat precies hoe mijn princeps het heeft gedaan afgelopen winter. Kortom; prima. Maar ik heb er wel een bloempot over gehad tijdens de ergste vorst en de wortels beschermd met houtsnippers. Maar mij niets tegengevallen die princeps. De groei is nu ook redelijk, derde blad ontvouwt zich, terwijl ik weet dat ie enorm in een wortelgestel aan het investeren is. Hij maakt trouwens geen zijscheuten, dat moet een extra zaailing zijn. Of is het per ongeluk een Chamaerops cerifera? Die heb ik ook al heel jong met zijscheuten. Ik heb mijn princeps gebombardeerd tot een van mijn lievelingen. Ik heb begrepen dat er buiten het land van oorsprong nog geen echte grote exemplaren van zijn, hooguit zo'n 25 cm stamhoogte.
Dat onderscheid tussen Chamaerops en T. princeps kan ik wel maken. De zijscheut zal dus een achtergebleven zaailing zijn, die wellicht profiteert van de stagnatie in de groei bij de hoofdplant. Het valt me ook op dat deze soort vrij langzaam groeit vergeleken bij z'n verwanten. De bladuitgroei gaat nog wel, maar de bladeren worden met de tijd nauwelijks groter. De vorm ervan is heel fraai, maar de ontwikkeling van het blad met de toenemende ouderdom van de zaailing verschilt flink met die van bijvoorbeeld een wagnerianus. De afgebeelde plant heb ik inmiddels al een paar jaar en de bladeren halen amper 15 cm tussen bladaanzet en spits. Ik vraag me af hoe groot het blad van de princeps uiteindelijk kan worden? Mijn wagnerianus haalt zo'n 28 cm en mijn fortunei zelfs 55 cm. De diameter van het blad van de laatste is zelfs nog flink groter, omdat het blad een complete cirkel vormt rond de aanzet.
Misschien worden de bladeren in de volle grond wel sneller groter. De exemplaren die ik in kuip heb verpotten, lijkt me nog wat prematuur, gelet op de huidige verhouding plant versus pot?
Haha Draco, dat wist ik natuurlijk wel dat je dat onderscheid kan maken. Met het assortiment wat jij hebt kan dat ook haast niet anders! Zoals je misschien op mijn foto kunt zien (zie topic) neemt de baldgroott enu aardig toe ten opziche van de bladeren ervoor. voor vorig jaar juni had ik m al twee jaar in pot. Nauwelijks groei, 1 of 2 bladeren per jaar, maar wel gezond. Nu die sinds juni 2009 in de volle grond staat heeft zich een stevig stammetje ontwikkelt, het wortelgestel neemt flink in omvang toe en heb nu half augustus al het derde blad. En ik weet zeker dat, gezien de groei van de speer, er dit jaar nog een blad en hopenlijk een goed ontwikkelde speer bijkomt. Nu de temps lager zijn, gaat het wel wat minder hard, maar toch veel beter dan in pot. De bladeren gaan trouwens, zo heb ik gehoord en gezien, iets houden tussen fortunei en wagnerianus, wat grootte betreft. Trouwens een erg fraai exemplaar heb je daar, ziet er vitaal uit. Ik zou m toch in de vollegrond zetten, ook nu nog, maar wel aan de juiste bescherming denken in de winter. Nu ik weet dat het zo'n duur ding is en grote exemplaren zeer zeldzaam zijn, ga ik komende winter iets meer beschermen dan ie nodig heeft. Ik wil m gewoon niet verliezen. Op andere fora lees je toch over veel schade na afgelopen winter. Maar bij de meesten twijfel ik of het wel om vitale exemplaren gaat die ook nog eens op een goede groeiplaats staan. Dat is wat mij betreft voorwaarde voordat jer iets over winterhardheid kunt zeggen. Tot nu toe ben ik positief verrast, gezien wat mijn exemplaar afgelopen winter heeft moeten verduren.
Weten jullie, dat ik 2 trachycarpus fortunei exemplaren heb in de voortuin, beiden een stam van 2.80m. groot.
En deze niet op elkaar lijken, dus verwant met elkaar zijn deze palmen wel degelijk, ik bedoel de ondersoorten met elkaar.
Ik verdenk er een van m'n exemplaren dat ie iets van een langbladige/grootbladige trachycarpus in zich heeft, zou de princeps wel kunnen zijn.
Het is geen volbloed fortunei, maar dat zijn er zoveel niet.
De wagnerianus is ook een vreemd kindje in de familie, in het wild komt deze cultivar niet voor.
gr. Edward
Draco, je mag weleens spuiten met anti-onkruid tussen je waaltjes, of laat je er gras over groeien...... ggghhhh.....
Is maar een grapje hoor, dat begrijp je wel.....
gr. Edward
Ik laat er eerder mos over groeien, Edward. Dat gedijdt hier beter dan gras. Straatgras, Poa annua heet trouwens niet voor niets zo.
Groet,
Draco
Goed voor elkaar D_sdennis: mooie verzameling.
Draco, zie liever mooie schone steentjes, alleen kost die rommel 'round-up' erg veel geld tegenwoordig, het verpietert het onkruid wel, en dat doet schoonmaakazijn niet.
Maar het heeft ook charme hoor als je er mos tussen hebt, beetje vochtige tuin effect, kan tropisch zijn, donkere hoekjes in Thailand zag ik het ook, met een mooie pot daarin water en een tropische waterlelie, erg mooi hoor.
Temp. van rond de 34 graden bewolkt miezerig weertje...