kwee
#1
vr, 10/09/2010 - 23:49
kwee
Goedendag,
Elk jaar maak ik gelei van de kweeapeltjes uit het plantsoen. Helaas worden die steeds meer gerooid. Ik wilde zelf een kweeplant kopen, maar ik lees op de beschrijving bij het tuincentrum, dat die appeltjes niet voor consumptie zijn. Welke kwee is wel eetbaar? Tot nu toe heb ik die uit het plantsoen ook overleefd. En hoe zit het met de kweepeer?
Met groet, mj bannenberg
De kwee die het meest gebruikt wordt voor gelei is de Cydonia
oblonga. In de plantsoenen groeit de Chaenomeles
, de Japanse kwee. Die is ook eetbaar, maar niet zo lekker als de vrucht van de Cydonia. Daar zijn een aantal rassen van. Meest aangeboden is de appelvormige kweepeer 'Lescovacs', die is namelijk zelfbestuivend.
De toevoeging 'niet voor consumptie bestemd' wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt op de etiketten die bij planten zitten. Volgens mij is de toevoeging van dit zinnetje een gevolg van een of ander besluit van het Europese parlement inzake consumentenveiligheid. Verder voorkomt dit zinnetje dat een kweker aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die zou kunnen ontstaan als iemand delen van deze plant eet.
De kwee-appeltjes zijn zeer waarschijnlijk Chaenomeles
soorten. In de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig werden die veel gebruikt voor plantsoenen. Waarom ze nu veel minder worden gebruikt is gelegen in het feit dat Chaenomeles een waardplant is van bacterievuur (perenvuur) en daarom in sommige streken niet mag worden aangeplant.
Gegroet, de tuinprins
Laaghangend fruit in openbaar terrein wordt door honden en vossen en soms ook wel door mensen beplast en het is daarom alleen al niet aan te raden het te consumeren.Om maar niet te spreken van uitlaatgassen...Maar het belangrijkste is, dat het voedsel is voor de vogels die het park bezoeken.
Bedankt voor jullie reacties.
Van de plantsoenendienst heb ik begrepen, dat ze die kwee niet meer willen, omdat het teveel onderhoud vergt met die stekels. Nu staat er steeds meer makkelijk spul in. Allemaal hetzelfde.
Ik wist niet, dat vogels ook kwee lusten.
Met groet, Mj Bannenberg
Tussen de takken van de Chaenomeles
(Japanse kwee, sierkwee) blijft veel zwerfvuil hangen en dat is dan moeilijk te verwijderen.
oblonga cv's) kan als grote struik of matig grote boom opgekweekt worden en de vruchten zijn veel groter dan deze van de sierkwee.
De kweepeer/kweeappel (Cydonia
Ideaal voor verwerking tot jam/gelei is een combinatie van vruchten van de Chaenomeles en van de Cydonia oblonga.
Om de gewone kweepeer te plukken mag je trouwens niet te lang wachten, want de vruchten kunnen binnenin bruin verkleuren.
Mvg,
Guy