Passiebloemonderhouds info gevraagd
#1
ma, 11/10/2010 - 03:10
Passiebloemonderhouds info gevraagd
Ik heb hier 3 stuks passiebloemplanten staan, in huis, in pot, met een klimboog.
Ik weet dat bij overvloedige groei ik de uitgroeischeuten kan bijknippen.
Nu ben ik echter benieuwd of het mogelijk is deze plant ook te gaan stekken?
Ik heb namelijk 1 van de drie waarvan nog maar 1 scheut bloeit, die wil niet zo best, en ik kan ze niet meer verkrijgen in het tuincentrum waar ik ze gehaald heb.
En waar zou ik zaad kunnen verkrijgen om in te zaaien?
Wij hebben een tussenhek, waar de buurvrouw eventueel wel klimop tegen wil hebben, maar persoonlijk ga ik dan liever voor de passiebloem of een clematisachtige daar die mooie bloemen geven.
Ben benieuwd of er mensen zijn die me het e.e.a. over deze plant kunnen vertellen.
Mvg Malou
als je een foto van de bloemen kunt plaatsen of de naam kunt zeggen staan we al verder.
sommige passiflora kun je stekken.andere moet je zaaien. kopstek of tussen stek kan.
je knipt een stuk stengel met 1 blad eraan af en stekt hem. uit die zijknop ontstaat de nieuwe scheut.
nu is het niet de ideale moment om te stekken.
is je passiflora wel winterhard.
want je wil hem mischien buitenplanten?
Op het kaartje in de pot staat alleen Passieflora.
Ik heb even een foto opgezocht via Google, dit is hem.
Ben benieuwd!
Hallo Malou, op de foto lijkt het de P. caerulea, de meest algemene soort die bovendien als een van de weinige 'vrijwel' winterhard is. Met stekken heb ik ruime ervaring (ben enkele jaren lid geweest van de nederlandse Passieflora vereniging. Daar kwam ik er achter dat er meer dan 400 soorten bestaan...)
Passies kweken uit zaad is niet aan te raden, mede omdat stekken heel goed gaat en makkelijk is. Althans in de lente of zomer, want stekken lukt alleen met voldoende bodemwarmte van 20 graden. Gebruik altijd stekpoeder.
Zoek een topeind en wikkel de tak af zover je wilt. Knip de top af en verdeel de tak in stukjes van drie á vier blaadjes. Let op dat je weet wat de onderkant en de bovenkant is, want vaak kun je dat aan de groeirichting van de bladstengels en de klimranken niet meer zien! Zet de takjes zolang in een potje met water.
Vul vervolgens een bakje of kistje met stekgrond of gezeefde tuinaarde die goed vermengd is met wat metselzand. Gebruik turfpotjes (Boerenbond) die je in het zand drukt en vervolgens met de aarde vult. Zorg verder voor een plastic kap die je straks over de bak zet, want stekken gaat het beste bij een vochtigheid van 100 procent. De condens zal dan tegen de kap te zien zijn. Luchten doe je dan twee of drie keer per week.
Nu het stekken. Neem een stukje stengel en kort die aan de onderkant af tot 1 cm onder de 'onderste!' blaadjes. Snij met een scherp mesje de onderste blaadjes langs het takje af. Neem ook een dun laagje van de bast mee, want daar ontstaat de wortelgroei. Maak met een potlood een putje in de stekgrond, midden in een turfpotje. Doop de onderkant van het takje in stekpoeder, zet het in de grond en druk de grond licht aan. Geef elk stekje een beetje water en vervolgens doet de natuur de rest, met naar mijn ervaring een succes van 9 op 10. Je kunt zo een hele kwekerij beginnen, maar met één stekje lukt het ook. Succes en groeten, Izaak
PS, deze manier van stekken is toe te passen op talloze plantensoorten !
Dank je wel voor je reactie :)
Ik heb ze nu binnenstaan, in de vensterbank, en daar de verwarming hier veel aan staat zou ik t kunnen proberen, maar denk dat ik idd maar ff wacht tot t voorjaar ofzo.
Ik weet nu hoe t moet in ieder geval ;)
Had er namelijk 3 staan, alleen een ging om onverklaarbare redenen binnen 4 week afsterven. Van de week heb k hem er dus uitgehaald, zat geen leven meer in.
Vandaar dat ik graag wilde gaan stekken om die pot weer op te vullen, maar goed, helaas.
Ik zal t stukje ff opslaan in ieder geval, dan kan ik took niet weer vergeten ;)