grondmengsel

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 14/11/2010 - 14:18
bonsaiworld

grondmengsel

ik zou graag wat ideen horen over een goed grondmengsel, ik heb er al aardig wat over gelezen, maar zou graag wat horen over de ervaring die iedereen hier heeft. bestaat er zoites als een standaard grondmengsel, of moet ik toch specifiek voor elke boom een apart grondmensgel maken?

zo, 14/11/2010 - 15:23
kevofski

Je kan ze in principe in elk grondmengsel houden maar voor de gezondheid van je bonsai is het wel beter het juiste grondmengsel te gebruiken. Goed doorlatende grond is zeer belangrijk.
Naar mijn ondervinding een goede standaardmix is deze:

-1 deel veenmos
-1 deel fijn grind
-2 delen potgrond

di, 16/11/2010 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

een mengsel 'per boom' zou ik niet aanraden, laten we wel wezen, zoiets is hooguit belangrijk voor mensen die zeer oude en waardevolle (compleet afgewerkte) bonsai bezitten en alle ingrepen op hun boom moeten afwegen.

Eigengemaakte 'standaard'mengsels (waarvan de samenstelling wel es een keertje veranderd door andere producten of verhoudingen) zijn niet verkeerd. Je moet alleen weten wat je doet. Sommige denken, o ik lap er dit en dit en dit in, ze zijn bezig en overtuigen zichzelf dat hun mengsel natuurlijk zeer goed is, want...

Nu ik zie wel dat veel van die mengsels toch een flink deel potgrond bevat.

Op zich zou je denken dat dat logisch is. Ja misschien, de meeste bomen zullen het er zeker goed in doen (samen gemengd met drainagemateriaal). Op langere termijn, en ook in langdurige regenperiodes, heeft het ook z'n nadelen. Ik zeg dat uit ondervinding, en gebruikte ook een mengsel gelijkaardig aan de hierboven staande mengsels.

Van wat moeten die boompjes dan leven en hun voedsel halen?

Aha, nu komt het hoor ik velen denken (uit honger naar kennis of om mij het tegendeel te bezweren ;-).

Wel, ze hebben er lang naar gezocht (enkele pro's in de bonsaiwereld die jarenlang uitgeprobeerd hebben) en de conclusie is: de grond moet in principe zelf zo weinig mogelijk voedingsstoffen bevatten, en moet goed draineren, goed doorlucht kunnen zijn, en een systeem van bemesten invoeren ter vervanging van bijv. potgrond in de grond die daarin al gedeeltelijk voorziet.

Waarom zo? hewel, omdat je dan ZELF volledig controle hebt, en niet de grond die de controle overneemt waardoor de risico's toenemen. Ik heb het niet over doomscenarios (in enkele situaties misschien wel) maar over het zo goed mogelijk vermijden van... Als je weet dat met een standaardmengsel met flink wat potgrond, je boom lange tijd kleddernat kan staan (zelfs met wat grind), dan weet je logischerwijs dat dit niet zo goed is als een mengsel dat die risico's beter beperkt.

Vergelijk met een klassiek mengsel: een bemost oppervlak, een boom die er 2jaar in staat, lange tijd regen, alles één of twee weken kleddernat, je raadt het al.
Zo'n modern mengsel, mag er nog een toplaagje zijn van wat mos of ander decoratief substraat bijv. split. Hetgeen daaronder zit (bijv. dubbelgebakken akadama) zal nog altijd genoeg kunnen afwateren en lucht in het mengsel houden; veel beter dan het klassieke mengsel met veel potgrond. Iedereen weet dat hoe minder lucht en hoe meer vocht voor langere tijd, hoe meer de risico's toenemen dat je boom infeite niet optimaal staat.

Foetsie-bah kattenbak korrels? Volgens mij kan dat een modern mengsel genoemd worden, maar die dingen bevatten geurstoffen, dus omslachtig om telkens te wassen vooraf. Het ziet er ook niet altijd even naturel uit.
Goedkoop is het wel.

Seramis korrels zeer goed, maar superduur, te duur als je nogal wat boompjes hebt.

Dubbelhardgebakken akadama goed, kan ook gemengd met kiryu of ander soort grit of split.

Lava korrels niet aangeraden omwille van mogelijke reacties in contact met meststoffen (zuur-base reacties).

Goed zijn volgens mij alle gecalcineerde (akadama maar dan wel de dubbelgebakken) en gebakken klei korrels, misschien in mengsel met nog andere (niet organische) substraten.

Als je dan toch iets langer water wil ophouden, voeg dan een minimale hoeveelheid zwarte turf (niet die te zure turf) toe of iets dergelijks zonder al teveel voedingstoffen

Nu, dit is geen lesje van doe het nu zeker zo.
Het is wel iets wat zeer succesvol toegepast wordt door mensen met grotere verzamelingen, door pro's, en enkele pioniers in de (ernstige) bonsaiwereld.

Ik ben van plan om volgend jaar meer van mn boompjes een mengsel te geven die meer aanleunen tegen zo'n superdoorlatend, luchtig mengsel. En dus zelf ook beter te mesten en te kunnen bewateren, zonder risico. Ik ga mezelf wel de discipline moeten opleggen om serieus te bemesten (genoeg bemesten) en flink te bewateren. Ik weet anderzijds nu al dat de gezondheid en groeikracht van mn boompjes erop vooruit zal gaan. Eens teveel mesten zal minder schadelijk worden dan met mijn klassiek mengsel of eigen mengsel want als je meteen ook goed watert op zo'n modern mengsel (infeite is het amper nog een mengsel) lopen de overtolligheden er sneller door.

ik heb heel het origineel verhaal hierover eens gepost met een link, maar er waren hier sjarels die eigenlijk niet snapten waarover het ging.
Als je twijfelt, lees alles nog es opnieuw :D

wo, 17/11/2010 - 22:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

oja, wat ik volgend jaar zou willen gebruiken als 'grond' voor een flink deel van mn boompjes zal waarschijnlijk het volgende worden:

- zeoliet korrels OF dubbelhardgebakken akadama korrels of 50/50 van de 2
+ max 20% zwarte turf (veenmos turf)

thats it.

in combinatie met beter geplande bemesting (bijv. 2 wekelijks vloeibaar, goedkope basic mest met vrij hoog stikstof gehalte, en daarnaast max enkele keertjes organische mest per jaar).

+ zeer goed gieten bij elke watergift (normaal dagelijks in groeiseizoen, zelfs als het wat regent).

naar die zeoliet zal ik effe naar op zoek moeten, maar normaal moet ik dat in AVEVE winkels vinden als substraat voor aquaria, het heeft nog tal van andere toepassingen ook vond ik al terug.

do, 13/01/2011 - 12:42
bonsaiworld

bedankt voor jullie reaktie's
ik lees net nog iets over zeoliet, ik heb het zelf gebruikt voor mn vijverfilter en toen haalde ik het dus bij de betere koi verkoper, maar enige tijd geleden zag ik dus dat het ook gebruikt word als bodembedekking in duiven hokken en dat het bij de wat gespecialiseerde dierenwinkel in grote zakken word verkocht. het is dan een kleinere korrel dan wat gebruikt word voor in filters en een stuk goedkoper.

mvg bonsaiworld

do, 13/01/2011 - 14:48
MeijerN

Bonsaiworld,
Op zich is het echt niet zo moeilijk om een geschikt grondmengsel samen te stellen. Leem(klei), potgrond en grind(jap. split) zijn bij mij al jarenlang de vaste onderdelen in mijn grondmengsels. Voor de al dan niet snelle dan wel langzamere afvoer van water de drie basisonderdelen aanpassen per boomsoort maar dat zal duidelijk zijn.
Deze samenstelling gebruik ik al heel wat jaren en heb er nog nooit problemen mee ondervonden. Heb ook bomen staan in een mengsel waarvan de potgrond op veenbasis is vervangen door cocopeat, dit zijn gecomposteerde kokosnootvezels. En enkele bomen staan zelfs in een grond die uit alleen maar cocopeat bestaat. Eigenlijk geen verschil aan dezelfde boomsoorten te zien die in een ander mengsel staan!
Discussies over grondmengsels zullen er altijd blijven, zoveel mensen zoveel meningen hierover. Bovenstaande is echter voor mij een goede basis gebleken waarin mijn bonsai optimaal gedijen, wel i.c.m. de juiste meststoffen en samenstellingen hiervan natuurlijk.

Nick

Onderwerp gesloten