planten rond de moestuin

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 20/11/2010 - 17:17
TieSh

planten rond de moestuin

Hoi,

Welke planten zijn geschikt om rond de moestuin te plaatsen ivm insecten, dieren die je daarmee aantrekt/ wegjaagt?
Ik heb een lijstje van gezelschapsplanten (lavendel, duizendblad, hysop, afrikaantje, lavendel, diverse kruiden). Plant je die dan ín je moestuin, bij het gewas of er omheen?

En ik heb een vlinderstruik die mooi zou lijken tussen mijn 2 moestuintjes (2 cirkels die in elkaar lopen), maar lijkt me niet handig ivm vlinders - rupsen?

Dank jullie!

Gr Annet

zo, 21/11/2010 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Annet wat wil je een moestuin of een gewone tuin.Als je alles plant wat je opnoemt heb je geen moestuin meer.En beestjes wegjagen dat helpt vaak niet,komen altijd weer terug.

wo, 24/11/2010 - 19:07
TieSh

Ik heb de 2 moestuintjes in mijn gewone tuin, alles is nog in aanleg. De moestuintjes zullen aan een stukje gazon grenzen, maar vooral aan borders eromheen (en een border die er een stukje tussen loopt waar de cirkels elkaar nog niet raken).

Mijn moestuinen zijn biologisch en ik wil zoveel mogelijk gebruik maken van, zeg maar, natuurlijke kracht. Dus met de beplanting van de borders wil ik graag rekening houden met de moestuin. Geen hostainfo-icon's die slakken aantrekken, wel planten die bijen aantrekken etc. Zo hoor ik dat zogenaamde gezelschapsplanten een gunstig effect kunnen hebben op bepaalde gewassen. En ben ik benieuwd naar het (vermeende) effect van een vlinderstruik naast de moestuin, aangezien ik niet heel erg zin heb in extra rupsen op de kool...

wo, 24/11/2010 - 21:07
Polplastron

Een basisprincipe voor ecologisch tuinieren is volgens mij een afwisselende beplanting. Grote groepen planten van dezelfde soort zullen sneller ziektes en plagen oplopen dan verschillende soorten door elkaar.

Dat kan je ook in sier-en moestuin toepassen.
Ik zaai tussen mijn groenten altijd wat eenjarige planten: het is mooi, ze houden de bodem mee vast (ik tuinier op zand) en ze trekken heel wat insecten aan. Bovendien zorgen ze voor schuilplaatsen voor allerlei dieren.

Verder kan je er best voor zorgen dat verschillende gewassen van dezelfde soort een beetje worden afgescheiden van elkaar door tussengewassen, al dan niet sierplanten of andere groenten.

Wie vlinders wil, moet rupsen tolereren: de schade die ze doen, valt naar mijn ervaring erg mee. Hetzelfde telt voor vogels: wie vogels wil, moet bladluizen tolereren. Ook die laatste doen naar mijn ervaring minder schade dan de meeste mensen denken.

Groeten,

Pol

do, 16/12/2010 - 16:58
ev121a

Ik heb al jaren een moestuin.
Doe ook aan wissel teelt dit doe ik in 4 delen aardappelen\ kolen/
wortelgewassen\ peulgewassen.
Daarbij zet ik de kruiden die erbij horen bv lavendel, bassilicum,
en tijm bij de kolen.afrikanen, en oostindische kers bij de tomaten
en vruchtgroenten,sla horen bij elkaar.
Goudsbloemen bij de wortellen en uien, deze kruiden er zijn er nog mee
geven een geur af tegen incecten en ziekten op de moestuin.

Ook maak ik brantnetel in een ton met water doe ik een deel jonge
brantnetel blaadjes en die laat ik staan een tijd afgedekken voor de
stank voeg er wat kalk ebij en afen toe roeren.
Als de bladeren zijn opgelost goed verdunnen en in een plantenspuit
doen. hiermee bestrijt alle schimmels en meeste ziekten.

Dit is volgens mijn ervaring biologics tuinieren

planten rond de moestuin
Onderwerp gesloten