Vissen naar binnen
#1
wo, 01/12/2010 - 11:49
Vissen naar binnen
Nadat het gisteren erg goed leek te gaan, was vanochtend de vijver ondanks piepschuim e.d. helemaal dichtgevroren. De fonteinpomp draaide zelfs niet meer, en in de schuur was een optie, maar de waterplanten zouden in donker giffen af kunnen geven las ik op @net, dus besloten we om dan maar de gehele bubs in huis te halen in een groot hoog aquarium.
De enigste betaalbare en goede oplossing voor ons, zo zingen we de winter wel door.
Heb dus net een aquariumbak geregeld, en ga deze dadelijk ophalen.
Mijn vijvertje is maar 50 cm diep, bovengronds, en er zit nu al een dikke laag van 10 cm ijs in..
Nu is mijn vraag:
Vroeger hadden we een goudvissenkom, met alleen een zuurstofplantje er in.
Dit aquarium is bijna een meter breed, 40 diep, en ook vrij hoog.
Voldoen alleen zuurstofplanten of moet er ook een luchtbubbelaar in geplaatst worden?
Als het moet plaats ik zo mn fonteinpomp er op aan, plus het filter weer *lol* maar ben bang dat dat in huis wel voor enig geluidsoverlast gaat zorgen ;)
Hoe pak ik dit het beste aan?
Je geeft niet aan hoeveel vissen er in gaan en hoe groot die zijn, hoeveel planten en of die belicht worden. Zonder die gegevens kan het antwoord alleen maar zijn dat je een luchtsteentje moet gebruiken. Aan het gebruik van een filter ontkom je natuurlijk ook niet en vergeet niet regelmatig een deel van het water te verversen.
Ruud
De vissen zijn over.
RDB, dat was idd wel handig geweest ja, ff hoeveel vissen en zo haha.
Bij deze, in mijn vijver heb ik 6 sarrassa's zitten.
Het aquarium is bijna een meter breed, en pl.mn 40 cm breed, en denk wel een cm of 50 hoog.
Er zit een luchtpompje in nu, 2 bossen met zuurstof en voedingsplantjes, en ik heb voor de overgang grotendeels het koude vijverwater gebruikt en ze in de keuken geplaatst, daar het daar het koelst is.
Zodra ze gewend zijn aan binnentemp. komt de bak in de woonkamer te staan.
Vissen zijn gok ik een cm of 7?
Hoi,hoe wil de vissen uit je vijver halen? Dit geeft een hoop stres en denk niet dat ze het redden ook niet binnen.Erg veel veranderingen in een tijd waar ze zich rustig moeten houden.Een bruissteentje om je vijver een stuk ijsvrij te houden zou ik doen.Wat voor vissen zitten erin.En als je ze in een aquarium wil zetten dat kan ook niet van de ene op de andere dag moet eerst ook in evenwicht zijn voordat de vissen erin kunnen.Dus ik zou het niet doen je vissen redden het zo ook niet.
Heb je ze al uit de vijver en in de bak.Als ik het zo lees is dit al het geval.ben erg benieuwd of ze het overleven heb mijn twijfels maar hoop dat het goed gaat.
Ik heb het water wat onder het ijs zat in de bak gedaan.
Dus ze zitten in het water waar ze in zaten, zelfde bioligisch evenwicht, met ietswat leidingwater.
We hebben rustig aan waar nog een piepklein gaatje zat van t bruispompje het ijs weggehaald, en de vissen zaten heel rustig onder in de vijver.
Heb ze er uitgehaald met een schepnet en in de bak overgezet.
Ze doen het tot dusver supergoed, water is nog steeds erg koud, omdat het grotendeels het vijverwater is wat onder t ijs weg kwam, en ook warmt het niet te snel op omdat ze nu in de bijkeuken staan en daar is het een graad of 8 verschil met hier in huis, zodra ze aan de temp daar gewend zijn plaatsen we het aquarium in de woonkamer.
Ik houd ze goed in de gaten, maar ze moesten echt uit de vijver omdat t luchtpompje niet afdoende was, ena lles stuk en dicht begon te vriezen.
de vijver is maar 45 cm diep en we hebben net nog ff dikste deel ijs nagemeten, 15 cm, en echt ijsvrij houden lukte niet met dit kleine bovengrondse vijvertje.
Maar goed, het gaat super tot dusver, dus blijf hoop houden dat tzo blijft, en ben in ieder geval blij dat ik geen bevroren sardientjes heb straks ;)
ik denk dat je niet ontkomt aan een serieus filter (aquariumfilters zijn stiller!)
Ik heb nu alleen de luchtpomp er op aangesloten, maar deze is voor buitenvijvers (met t oog op dat ze straks in t voorjaar weer naar buiten gaan), en deze lawaait wel wat, niet heel erg, maar toch, mag wel iets minder zeg maar haha.
Ik denk dat ik toch nog een kleinere haal, die minder lawaait dan deze, en als het goed is komt dinsdag mijn aquariumfilter binnen.
T water is niet snel vies, maar wel iets troebel nu, dus een klein aquariumfilter lijkt me niet verkeerd.
De vissen doen t super binnen verder.
De bubbels van de luchtpomt vinden ze ook wel leuk, er zijn 2 die vaak ff naar de onderkant zwemmen en zich laten opduwen door de bubbels, nog nooit eerder gezien, maar ja wij hebben altijd van die maffe huisdieren ;) dus kijk er niet raar van op.
De temperatuur in de bak is langzaam in een paar dagen tijd omhoog gegaan, en ze worden actiever, dus echt een lust om naar te kijken
Goudvissen (shubunkins zijn een kleurvariant van de gewone goudvis) zijn bij kamertemperatuur flinke eters en dus ook flinke vervuilers. Ik hoop dat je het filter niet te klein hebt gekozen. verder is het goed om wekelijks een derde deel van het water te vervangen door vers kraanwater. waterbehandelingen zijn niet nodig, maar let wel een beetje op de temperatuur: die mag niet te veel afwijken van de temperatuur van het aquariumwater (maar komt ook niet op 2 of 3 graden want het verse water mengt direct met het oude water).
Leven de vissen nog?
Waarom vraag ik dit? Ben van plan mijn vijver aan te pakken, en dus moeten de vissen eruit. Hoe eerder, hoe beter, maar ik wil ze niet dood!
Ben van plan ze in een witte plastic bak van 1 cuup in de garage te zetten.
Veel groeten, Ron
Ze doen het allemaal nog :)
Ik heb toen een filter gehad, en 3 x per week het water verschoond in een aquarium van 125 L.
Toen via marktplaats een aquarium voor 15 euro op de kop getikt, plus 2 gratis kweekbakken, en heb de sarassa komeetstaarten in de grote bak gelaten en de shubunkins in de kleinere bak.
Toch werd het voor de sarassas wel te klein, en heb ik besloten om in de schuur een grote ICB 1000L bak te plaatsen.
Deze heb ik gevuld met water op temperatuur zoals het in huis was, filtermateriaal uit de aquariumpompen in het drukfilter voor gelijk een biologisch evenwicht en heb dit 3 dagen goed laten draaien.
Daarna temp gechekt, was nog steeds prima, en daarna de vissen in gedeeltes in de bak overgeplaatst.
De vissen hadden overigens zelfs gekweekt binnen en ik zat met iets van 100 visjes, die nu inmiddels bijna 3 week oud zijn.
Je kunt je vijver zeker aanpakken en je vissen overplaatsen, het is dan wel heel belangrijk dat je zorgt dat de bak of bakken goed ingedraaid zijn, en t liefst een donkere bak gebruiken. Geeft minder stress.
De IBC die ik heb is niet lichtdoorlatend, maar wel grijs van binnen, ideaal, want je kunt zo makkelijk de vis kijken (of ze moeten zich onder stenen verstoppen die je daarin gestapeld hebt :lol:
Goede filters er op, en een luchtpomp voor extra zuurstof en zoveel mogelijk planten.
Zoiezo een of meerdere keren per week vuil weghalen uit de bak, en deel van het water verversen.
Hoeveel vis heb je en hoe groot?
Afhankelijk daarvan kun je kijken hoevaak je moet verversen e.d.
Als je nog een adres zoekt voor een IBCbak, ik heb ze van marktplaats voor 25 euro.
1000L bakken, schoon en wel, plus aftapkraan en ze staan op een pallet, dus je kunt zonodig de bakken ook nog isoleren met gemak ;)
Hallo mensen,
IJs op je vijver is echt niet erg.... Heb jaren een vijver van 3 kuub (55cm diep) gehad waarin 10tal 20cm goudvissen en koi in zaten en een 40tal kleine goudvissen, die kregen regelmatig (afgelopen 2 winters) dikke laag ijs op hun. :Nog NOOIT dooie vissen gehad. (deed alleen met heetwater gat maken. verder stond er niets aan.
Heb nu een vijver van 15 kuub, met 3 grotere kois erin 35 cm (80 cm diep) en deze zwemmen ook weer vrolijk rond. ze kunnen best wat hebben dus ;)
Ijs is echt geen drama. succes met het nemen van de adviezen
groet
JayJay, normaal gesproken is dit zeker niet nodig, maar in mijn geval was het wel nodig ;-)
Ik had maar een vijvertje van 50 cm diep, bovengronds, en die was al bijna tot op de bodem dichtgevroren.
Als je een grotere vijver hebt is het idd niet nodig meestal.
Ok, bovengronds met strenge winter wordt klein vijvertje wel erg spannend ;)
En of dat het spannend was! Maar we waren op tijd. Ze hebben tijdelijk binnen gezeten, zelfs voor nageslacht gezorgd, en inmiddels bewonen ze een 1000Lbak in de garage totdat we deze zomer een nieuwe grote en diepere vijver klaar hebben ;)