wat is dit voor een ficus soort
#1
wo, 15/12/2010 - 13:21
wat is dit voor een ficus soort
heb dit boompie een tijdje geleden gekocht, nu begint hij al zijn bladeren te verliezen, ik heb totaal geen verstand van planten enzo. maar na wat rond gesnuffel denk ik dan het een ficus ginseng is. ik heb de plant al verplaats naar een plek in de woon kamer waar die meer licht krijg.
geef hem 1x in de week flink water. voor de rest zou ik het niet weten wat te doen. en wat voor een soort voeding ik hem/zij moet geven.
het hele boompje
Lijkt mij ook ficus ginseng.
Op een lichte plek zetten en helemaal niet een flinke plas water. Eerder matig en in de winter zelfs vrij weinig water. Vermoedelijk heb je hem teveel water gegeven. Voeding: gewoon mest voor kamerplanten.
heb hem idd dan teveel water gegeven. grond is nu vrij vochtig. dus 1 maal per week beetje water. en gewoon mest voor kamer plante. dat moet mij nog wel lukken denk ik zo :). bedankt voor de snelle reactie.
mvg Dhr janssen
@Kako
Eerst even wat huiswerk doen enz. enz. is makkelijk gezegd natuurlijk. En als men een plant cadeau heeft gekregen? Dan heb je wel mooi een probleem als je niet eerst je huiswerk hebt gemaakt.
Gr. Nick
Ik geef 2x per week wat water in een stenen waterreservoirtje (ongeveer een eierdopje groot). En als het terug wat warmer en lichter wordt 1x in de maand flink wat water tot het eruit stroomt en dan een half uurtje het water in de schotel laten staan. Ik zeg niet dat dit het beste is maar zo giet ik in ieder geval niet teveel, ze zo groeien mooi dus zal het wel ok zijn. En nu 1x per maand wat mest, in de zomer 1x per week. Maar de hoeveelheid staan op de verpakking.
Veel geluk ermee.
Waarom denken jullie dat dit een Ficus ginseng is? Die Ginseng Ficus hebben allen zo'n lelijke dikke wortels, en op de foto's zie ik deze toch niet terug? Ik gok eerder op een Ficus retusa.
De reden waarom je bladeren vallen kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk is om uw gevallen blad eens nader te bekijken als je de oorzaak wil weten. Is het blad al wat vergeeld vooraleer het afvalt? (Dit kan duiden op te weinig watergift) Als het blad er nog groen van af valt, geef je waarschijnlijk te veel water. Pas je watergift dan aan. Je geeft best in 1 keer voldoende water, en geeft dan geen water meer tot zeker een derde van het mengsel weer volledig droog is. (de bovenste 2 cm moet eigenlijk volledig droog zijn. Als je Ficus nog in het grondmengsel staat van uit het land vanwaar de boom origineel komt, kan het ook zijn dat een deel van het grondmengsel volledig uitgedroogd is, en dus geen water meer opneemt. Dan helpt enkel een langdurig dompelbad, of soms is zelfs een noodverpotting nodig.
Ook verandering van standplaats of klimaat kan bladval veroorzaken. Maar dit zou hooguit een paar weken mogen duren, daarna zou je plant al geacclimatiseerd moeten zijn aan zijn nieuwe omgeving. Opgelet dat je de boom niet te dicht bij een centrale verwarming plaatst, want dit hebben ze helemaal niet graag, en kan hen zelfs het leven kosten. Ook tocht kan bladval veroorzaken, dan vallen zelfs nieuw uitgekomen bladeren af. Zet hem dus op een tochtvrije plaats. En dan heb je nog gebrek aan licht. Een Ficus plaats je best niet in volle zon, maar de plant heeft toch voldoende licht nodig. Als je de boom meer dan een meter van je venster af hebt staan, dan heeft deze in principe te weinig licht. Opgelet, vlak tegen de venster is dan ook weer niet goed. Hier moet je de gulden middenweg zoeken.
Verder raad ik je ook aan om de plant eens goed te controleren op ongedierte. Kijk eens goed onder de bladeren en vooral in de oksels van de bladstelen of je geen wolluis vind. Kijk ook of je geen heel kleine vliegjes (meestal witvlieg) ziet vliegen rond je plant en/of het grondmengsel, en behandel eventueel tegen ongedierte als je iets schadelijks ontdekt.
Denk er aan, het is voldoende om een boom te verplaatsen om hem in stresstoestand te brengen. Dus zoek altijd de best mogelijke standplaats op voorhand uit, en wijk daar niet meer van af.
Succes er mee!
hee tita.
ik heb de boom gecontroleerd zie geen wit achtige schimmel en ook geen vliegjes, de bladderen die er af vallen zijn voornamelijk groen. en met namee aan de achterzijde van de boom voorkant zitten ze nog vast. ik zie wel hier endaar weer wat kleine scheutjes komen.
mag ik de kale zij takjes gewoon afknippen of raadt je aan deze gewoon te laten zitten. het water komt onder uit de pot dus mag ik aannemen dat die nu wel niet meer te droog is. zou het zonden vinden als die doodt gaat , is een mooi boompie.
grtzzz remy
De kale takjes kun je als je wilt wegsnoeien maar misschien is het beter eerst even af te wachten of zich aan die takken nog uitgroei ontwikkelt.
Wegsnoeien kan in een later stadium alsnog als de tak dood blijkt.
Eerder heb je al goede raadgevingen gekregen dus moet het eigenlijk vanaf nou goed gaan met deze ficus. Besproei/benevel de plant ook van tijd tot tijd eens met water op kamertemperatuur.
Gr. Nick
Hoi Remy,
Als de blaadjes nog groen zijn als ze afvallen, dan heeft deze boom dan waarschijnlijk toch wel te lang te nat gestaan. Als je grondmengsel continu nat staat, krijg je mogelijk ook wortelrot met alle risoco's van dien. Dus let er zeker op dat het grondmengsel tussen de watergiften ook weer kan opdrogen. Ik weet of zie niet welk grondmengsel er gebruikt is bij deze boom, maar je kan wel met je vinger eerst eens voelen of het grondmengsel wel weer goed droog geworden is alvorens je nog eens keer water geeft. Pas dan zou ik opnieuw een keer water geven. Ik weet niet of je met de term 'dompelbad' familiair bent, maar dat lijkt me wel een goede methode voor een liefhebber die niet zo veel ervaring heeft. Hierbij plaats je de boom in een grote kom met handlauw water, zodat de pot net onder water komt te staan. Zolang er luchtbellen uit het grondmengsel komen, laat je de plant staan. Daarna haal je de boom weer uit de kom, en laat je hem goed uitdruppelen. Zet hem dan weer op zijn getrouwe plaats, liefst op een onderschotel zodat je meubilair of tafel niet beschadigd wordt door de nog resterende waterdruppels.
Voorlopig zou ik dan verder ook niets meer aan deze plant doen, laat hem dus nu maar even bekomen, en vermijd zoveel mogelijk stress-situaties. Wacht dus ook nog wat met snoei. Als je niet zeker bent of een tak nog leeft, wacht dan tot hem ofwel opnieuw weer uitschiet met nieuw loof, ofwel tot de tak helemaal verdroogd is zodat hij afbreekt als je er wat lichtjes aan buigt. Je kan eventueel ook heel voorzichtig met een scherp mesje een heel kleine snede maken in een tak, en kijken of er onder de schors nog een groene kleur zit. Dit betekent dat de tak dan nog leeft. Is het onder de schors bruin en droog, dan is de tak waarschijnlijk verloren.
Succes er mee.
bedankt voor alle reacties. ik zal es kijke hoe het zal verlopen met de boom . na al deze tips.
zal wel berichten als het beter gaat
thnx
remy