ernstige dopluis infectie

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/01/2011 - 10:15
silfje

ernstige dopluis infectie

ik kom maar niet van de dopluis af, ik sta nu op het punt om iets te doen wat ik niet eerder ingedacht had, de geinfecteerde orchideeen (4 stuks) in de prullebak te werpen. Er is er maar eentje niet geinfecteerd omdat die in de andere vensterbank staat. Die dopluizen kom je niet vanaf omdat ze op de niet goed zichtbare of moeilijk bereikbare plekken gaan zitten.

Ik ben ten einde raad, wie heeft de gouden tip? Anders gaan ze echt de prullebak in, en dat doe ik niet graag want ze bloeien heel goed allemaal.

do, 06/01/2011 - 10:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Probeer de dopluizen eens in te smeren met olijfolie.

do, 06/01/2011 - 11:37
silfje

dat heb ik al geprobeerd maar heeft het alleen verminderd, omdat de dopluizen ook tussen de randjes van de bloemen zitten en de blaadjes.
hier kan ik niet bij met olie.

do, 06/01/2011 - 12:12
RdB

Er vanuit gaande dat het Phalaenopsis is kun je de exemplaren op de bladeren doden (mechanisch of met olie), alle bloeiende bloemen verwijderen (auw!). de blaadjes op de bloemstengels grondig inspecteren, verstopte luizen doodknijpen. Zonodig herhalen.

Of een systemisch gif als Admire gebruiken.

Ruud

do, 06/01/2011 - 18:12
planten118

silfje,het is moeilijk om je een recept te geven of een behanhelingswijze
bij vele vragen worden nooit de woonplaats vermeld,ivm grondsoort of dat je woont in tuinbouw gebied,mocht laatste het geval zijn dan heb ik een oplossing van jouw dopluis probleem.nl. ga naar een chrysanten bedrijf,en vraag om een eetlepel Praefix(ik weet niet of dit de juiste schrijfwijze is)
dit is een systemisch middel,het zijn kleine korreltjes,waarvan je heel klein beetje op de potgrond strooit en daar over wat water giet.het middel lost op en de plant neemt het middel op. de dopluis neemt het water op en
de luis gaat dood. deze behandeling iedere week herhalen.na gebruik je handen
goed wassen.het middel is zeer giftig.het werkt perfect.

Ik ben mij bewust dat er mensen zijn die gewasbeschermende middelen
afwijzen,maar de beroeps tuinders beschermen hun gewas en inkomsten
zij noemen deze middelen met het woord pesticiden of iets milder
bestrijdingsmiddelen.dit laatste schrijf ik om comentaar te voorkomen.

vr, 07/01/2011 - 09:34
birdwatcher

Gaat het hier nu om Dopluis of Wolluis,Silfje meldt dat ze ook op de bloemen zitten,dit doet mij meer aan wolluis denken.
Wolluis bestrijdt ik door de plant op de kop te houden en dan af spuiten met een stevige straal ,goed alle bladoksel doorspuiten,na enkele behandelen ben ik er meestal van af.

vr, 07/01/2011 - 15:41
depauws

Hello
Ik heb Provado Garden geprobeerd.
Het zijn kleine bolletjes met een systemisch incesticide (neonicotinoïde).
Maar ik heb het niet langs de potgrond ( bark!)toegediend.
Ik heb een kleine langssnede gemaakt in een wortel en daar een klein bolletje ingeplant.
Ik hoop dat het product oplost in het sap dat van de wortel naar de bladeren gaat en zo alle luizen doodt.
Proef loopt nu een week, toch nog wolluis gezien, lijkt toch beter dan voorheen.
Heeft hier iemand ervaring mee? Wat zou de dossis zijn voor deze directe toediening.
Zou het mogelijk zijn het product op te lossen in water en bv met een injectienaald direct in de aderen ( excuseer wortelen) van de plant te spuiten?
Groeten
Silvain

vr, 07/01/2011 - 15:42
RdB

Niet inspuiten of zo, gewoon in het dompelwater oplossen.

Ruud

za, 08/01/2011 - 00:34
Draco

ik bespuit mijn orchideeën (Phalenopsis) met Calypso. Dat werkt prima tegen luis, dop en wolluis. Ik heb wel de indruk dat bloemen daarna wat sneller aftakelen. Eén behandeling is meestal voldoende bij een beginnende aantasting. Het middel wordt via het blad opgenomen en werkt dan systemisch. Met Admire heb ik geen ervaring, de verpakking vermeld niet dat het werkzaam is tegen dopluis. Calypso wordt aanbevolen voor hardnekkige infecties met ondermeer dopluis.

za, 08/01/2011 - 01:01
rubo

Planten118:
Hoe een kweker zijn bestrijdingsmiddelen noemt is niet belangrijk.
Ik denk niet dat er kwekers te vinden zijn die hun middelen afstaan aan particulieren omdat zij ook wel weten dat het gehalte werkzame stof in dat middel van een heel ander caliber is dan het slappe aftreksel daarvan die de particulier in de tuinsuper vindt. Bovendien hebben de kwekers een spuitregistratie (OK, daar mis je 3 druppies niet maar daar gaat het niet om).
Verder vind ik de belangen niet met elkaar stroken. Een kweker weet dat zijn veilingprijs of contractprijs zal kelderen als hij bij een ziekte niet zal spuiten (al dan niet preventief). Heden ten dage met de schaalvergroting betekend dat of een paar ton schade of erger nog falliet.
Een plantenliefhebber daarentegen koopt voor maar 50,= een vensterbank vol.

Net als Draco zegt: neem maar Calypso (als handmatig verwijderen niet of te weinig zoden aan de dijk zet).

za, 08/01/2011 - 09:10
pevano

Admire en Calypso zijn vergelijkbaar. De werkzame stof van beide zit in dezelfde groep. Admire werkt ook tegen dopluis.
Ik zou echt doen wat Ruud zegt, dompelen in Admire, dat werkt echt!

Peet

za, 08/01/2011 - 22:24
Manuela123

Hoi Slifje,

Ikzelf had wolluis en heb er ook een 4tal weg moeten gooien
omdat het zo hardnekkig is,wat ik nu gedaan heb en dat dede ze vroeger ook
is natte tabak bij de orchideen op de bark leggen! en de bladeren goed reinigen met alcohol 70% dit laatste heb ik zeker wel 2 weken gedaan
heb er tot nu toe afkloppen geen meer gezien en hoop ook dat ze nu voorgoed wegblijven ik inspecteer ze nog dagelijks...
het feit dat ik niet van gif/chemie houdt moet ik het wel op een bio manier doen hopelijk is dit ook een goed tip voor jou!
heel veel suc6 met de toepassingen.

Liefs Manuela.

zo, 09/01/2011 - 01:51
Antoon1

@ Manuela.

Pas er echt wel met op en zeker ook voor je eigen.
Is echt een zwaar gif.
En je planten gaan er straks ook allemaal naar ruiken.

Groeten.

ma, 10/01/2011 - 09:43
silfje

Het zijn volgens mij toch echt dopluizen, het zijn bruine vastzittende halve bolletjes met een schildje erop.
Ze zitten voornamelijk op de onderkant van de bladeren, op de nerven, en waar de bladeren vest zitten.
Daarnaast zitten ze ook in de bloemen, in mindere mate, dat wel, maar als die niet bestreden worden begint de infectie weer opnieuw.
Ze zitten op bark, het zijn phalaenopsissen, ik woon niet bij kassen in de buurt, en in nederland. (want sommige middelen zijn in belgie wel te krijgen maar niet in nl)
Het liefste iets wat niet zo extreem giftig is of heel simpel in gebruik zoals plantstekers, ik vind gif in huis een beetje eng.

ma, 10/01/2011 - 13:29
Draco

Volgens de verpakking is Admire schadelijk (Andreaskruis - X), terwijl bij Calypso 'milieugevaarlijk' wordt aangegeven. Ik weet niet in hoeverre dit verschillende risicoklassen betreft of andere benamingen.
Het voordeel van dompelen (Admire) is dat je weinig kans loopt om de stof in te ademen en contact met de huid of ogen door middel van het nemen van voorzorgsmaatregelen kunt vermijden (wegwerphandschoenen, veiligheidsbril). De werkzaamheid hangt echter af van de mate van opname via de wortels. Dat kan he effect vertragen. Opname via het blad gaat wellicht sneller. De werkzame stoffen thiacloprid en imidacloprid hebben hetzelfde doelwit en ontregelen vrij specifiek het insectenzenuwstelsel. Concentratie en werkingsspectrum kunnen echter verschillend zijn. Het is maar waar je voor kiest en goede ervaringen hebt. Ik heb Admire tot nu toe niet gebruikt, ook omdat je daarvoor zelf een spuitoplossing moet maken. Aanvankelijk was Calypso als kant en klare spuitoplossing te koop, maar inmiddels wordt het nog vrijwel uitsluitend als concentraat verkocht. Ik bespuit de aangetaste planten waaronder Phalaenopsis bij 10 °C of hoger buitenshuis bij windstil weer en laat ze daarna goed uitlekken eventueel binnen op een paar oude kranten.

ma, 10/01/2011 - 16:12
silfje

bedankt voor de tips. Ik vind het idee van gif in huis toch een beetje eng dus ben er nog niet uit of ik het gif ga proberen of de prullebak.. :S

Ik heb nu in elk geval een aantal merken voor als ik het gif ga proberen.

di, 11/01/2011 - 21:58
Draco

De giftigheid van deze remstoffen voor zoogdieren is veel geringer dan voor insecten. Op het terrein van de specificiteit is veel vooruitgang geboekt sinds het DDT. Dat neemt niet weg, dat preventie de voorkeur verdient, dat wil zeggen je planten regelmatig controleren op sporen van beginnende aantasting, bijvoorbeeld de bekende plakkerige luizenpoepspatjes.

Onderwerp gesloten