Hoge borders/plantenbakken maken van hout of steen
#1
za, 29/01/2011 - 23:58
Hoge borders/plantenbakken maken van hout of steen
Ik heb een schets gemaakt voor ons kleine stadstuintje. Om de ruimte optimaal te benutten is er zvm terras en gras op de grond (terras niet ingetekend, maar dat komt langs het huis en beslaat ongeveer de helft van de tuin) en om langs de zijkanten en tegen de schuur aan verhoogde borders/een soort plantenbakken te maken.
Het huis is van gestuuct beton. Op zich lijkt mij een grijze steen mooi om de bakken van te metselen. Dan moeten uiteraard de buren ook akkoord gaan om een muurtje als erfafscheiding te plaatsen. Maar voor- en nadeel van steen is dat het erg duurzaam is, als je eens iets anders wil, is slopen nogal ingrijpend.
Hoe zou ik dit ook van hout kunnen construeren? Of beter nog, van bijv composiet terrasplanken? Hoe lang zou dat mee gaan? En moet ik de binnenkant dan met bijv vijverfolie waterdicht bekleden? Hoe zorg ik dat dit soort bakken stevig verankerd zijn in de grond/aan elkaar/aan de schutting? En loopt de grond er aan de onderkant niet uit? (de hoge smalle bakken langs terras en aan de rechterzijde achteraan zouden wel 75 cm hoog kunnen zijn bijvoorbeeld, en misschien 30 cm diep).
Sorry, de plattegrond is wat slordig getekend. De bakken hebben dus verschillende hoogtes, te zien op de ruimtelijke plaatjes in de volgende posts.
Alvast dank voor het meedenken!
Zicht vanuit het huis naar linksachter. O ja, de tuin is 4 m breed en 8 m diep, het houten ding achteraan is de schuur, die is 2 m diep, dus daar is de tuin maar 6 m diep.
De schuttingen aan de zijkant moeten dus nog geplaatst/vervangen worden, deze zien er op het plaatje uit als grijze steen, dit is dus nog niet zeker.
Soortgelijk zicht naar rechtsachter.
Je zou inderdaad alles kunnen metselen (mits de buren ook een stenen muur willen).
Dan hoef je ook niet met folie o.i.d. te werken.
De muur metsel je vanaf de vaste grondslag anders gaat deze verzakken. Voor de bakken hoeft dat niet maar is natuurlijk wel beter. Daar kan je beginnen met oude 30x30 tegels als fundering, dan 2 lagen steens omhoog en daarna halfsteens tot op de hoogte die je wilt.
Zet die muur niet vast aan het huis i.v.m. het nazakken van de muur. Gebruik halverwege en vrijwel boven 2 glijankers. Deze zitten aan een kant vast in de muur en aan de andere kant in een buisje in de muur waardoor het iets kan bewegen en daardoor het zakken opvangt.
Die muur komt precies op de erfscheiding te staan. Om het wat steviger en speelser te maken kan je er ook voor kiezen de ene helft tegen de erfscheiding aan te metselen en de andere helft van de andere kant tegen de erfscheiding. Hierdoor krijg je in het midden een verzet waardoor de muur erg stevig wordt. Maar nogmaals dit doe je samen met je buren.
Een schutting van planken kan ook maar die heeft (door de palen) altijd een voorkant en een achterkant.
Gebruikelijke hoogte is 1.80 m
Dank voor de duidelijke uitleg! Dat verzet, is dat wel nodig voor de stevigheid? Het lijkt me dat de eraan vast zittende bakken ook voldoende extra stevigheid bieden?
Is het ook mogelijk om de bakken los van de muur te metselen en ze wel met ankers oid aan de muur te bevestigen? Zodat je ooit de bakken zou kunnen slopen en het muurtje behouden?
Dat verzet midden in de muur hoeft niet maar mag wel. Het geeft wat meer stevigheid en maakt de muur wat speelser.
De bakken geven ook stevigheid en deze zou je er tegenaan kunnen metselen maar dan zonder ankers.
De reden is dat de muur wel en de bakken niet op de vaste grondslag staan. De bakken zullen dus mogelijk iets meer zakken dan de muur. Die vaste grondslag kan je bepalen door een ijzeren staaf in de grond te duwen totdat je weerstand voelt of te gaan graven.