Phoenix in de vollegrond
#1
do, 24/05/2012 - 23:10
Phoenix in de vollegrond
Eindelijk de knoop doorgehakt. Ik zet mijn te groot wordende Phoenix canariensis in de vollegrond in de achtertuin. Vanaf half maart een ideale plek, maar daarvoor vanaf half oktober geen zon meer, dus ik hoop dat een paar maanden zon geen probleem is. Ik denk het niet omdat twee maanden bijna volledige duisternis in de garage m ook nooit heeft gedeerd.
Vanavond meteen mijn plan uitgevoerd. Tjeemig de peemig, wat een gewicht. En ook weer verbaasd dat ie zijn 120 liter kuip vrijwel volledig heeft doorworteld. Toch is het vreemd en vindt je vooral onderin de meeste en dikste wortels. Ik heb erg goed doorlatende tuingrond dus hij kan lekker verder diep wortelen.
In de vollegrond lijkt ie meteen een stuk kleiner, das dan weer jammer. Toch is ie zeker 2 m breed. Ik zal morgen ff een fotootje posten. Neeeh, nu toch maar ff een fotootjes gemaakt. Wat je ziet is allemaal Nederlands blad. Ik heb de plant al tien of elf jaar.
Drie jaar geleden was ie al ernstig uit zijn 120 liter kuip gegroeid. ik heb toen de keuze gemaakt om de helft van de wortelkluit er af te hakken en de plant weer in dezelfde kuip terug te planten. Dat koste m de halve kroon, maar het herstel is afgelopen jaar vooral goed geweest.
Close up
Kan prima met mijn methode, lichtslang eromheen wikkelen en daaromheen een rietmat, bovenop bubbeltjesfolie als afdak voor de regen, en lichtslang aan bij vorst, hoeft niet eens continu, maar ook uur aan en een uur uit, en alles blijft vanaf december tot maart goed eronder.
Afdekken met boomschors.
Zo heb ik een oleander en een butia capitata al jaren in de volle grond staan.
De phoenix canariensis is wel zwakker in de winter dan een butia capitata.
gr. Edward
Dennis wat ga je in de winter doen, hoe overwinter je deze, wat is je idee?
Ik heb namelijk dezelfde plannen als jij?
Met lichtslang en rietmatten, zou het lukken, als het goed is, maar de butia die het bij mij met deze methode wel redt is natuurlijk wel harder dan de phoenix canariensis.
gr. Edward
Wel Dennis en Edward ik speel ook al een tijdje met dit idee , canariensis heb ik ook al een 10-12 jaar , duwd zich keer op keer uit de grote container wanneer ik hem terug verplant en een grotere pot is ook geen optie meer , straks moet ik nog een heftruck bij kopen !
Ik blijf toch wel degelijk met de vraag zitten hoeveel mensen lukt het er om deze palm treffelijk keer op keer door de winter te krijgen , misschien probeer ik het toch ook wel , maar is zeker niet met het volle geloof !
Groetjes
Chris
Wel Dennis en Edward ik speel ook al een tijdje met dit idee , canariensis heb ik ook al een 10-12 jaar , duwd zich keer op keer uit de grote container wanneer ik hem terug verplant en een grotere pot is ook geen optie meer , straks moet ik nog een heftruck bij kopen !
Ik blijf toch wel degelijk met de vraag zitten hoeveel mensen lukt het er om deze palm treffelijk keer op keer door de winter te krijgen , misschien probeer ik het toch ook wel , maar is zeker niet met het volle geloof !
Groetjes
Chris
Nou ja Chris, ik heb al veel weten te overwinteren met lichtslang en daaromheen een rietmat, dat werkt perfect bij mijn butia capitata en bij een oleander.
Dat zou bij de phoenix canariensis ook moeten lukken, zolang het maar verwarmt word en de vorst niet in de grond komt.
Nu is de butia capitata wel wat harder dan een phoenix canariensis, maar mijn butia heeft geen of nagenoeg geen vorst gehad, door de bescherming.
Zonder bescherming lukt het in ieder geval niet!
gr. Edward
Hey Edward ,
Op welke manier hou je dan het beste de vorst uit de grond , kan je dit dan doen enkel door middel van een lichtslang ( die je op de grond legt) of hoe gaat dat dan pracktisch in zijn werk ?
Gr
Chris
Lichtslang, van 3 of 6 meter, eromheen wikkelen en zeker een flink deel over de grond heen wikkelen en dan rondom de voet omhoog, de bladeren bind ik dan samen bij elkaar.
Dan draai ik er een rietmat omheen, daar maak je wel een paar slagen mee, en daaromheen binddraad, om alles vast te binden, eroverheen een vuilniszak voor het water en sneeuw.
Dan liet ik de lichtslang branden ong. 2 uur aan en een uur uit, dat hield onder de verpakking de temp. op 10 graden en het vroor dan -8 graden.
Het kost wel stroom, hoeveel weet ik nog niet, NUON jaarafrekening nog niet gehad.
De musa basjoo stammen stonden met kokers eroverheen van golfplaat, rond gedraaid pallkken met tape en je hebt een koker van 20 cm. doorsnede, daaromheen bubbeltjesfolie en over de kop ook, en daaronder de stammen met lichtslang eromheen, dat wordt dan een soort kas die verwarmt word.
Daarin bleef het soms 18 graden bij buiten -8 graden.
Alles is afhankelijk hoeveel lichtslang lengte je wil gebruiken, je kan ook alles in je tuin meepakken met een slang van 20 meter of 50 meter, heb je minder stekkers en haspels nodig.
Ik schakel met een draadloze schakelaar(setje van de Praxis) en met daarin tijdschakelaars die 2 uur aan en een uur uit gaan.
Duidelijk?
Ok thankx !
Het voordeel van Phoenix is dat je de bladeren goed kunt opbinden. Ik wil dit doen met jute, dat spul wat ze soms ook rond de stam van beukenbomen winden. luchtig opbinden en het materiaal zorgt ervoor dat de boel lekker luchtig blijft. Dan vier stokken eromheen, zo hoog als de plant plus nog wat en daar een driedubbele laag grof bubbelplastic omheen. Zeg maar 80 x 80 cm. het moet zo zijn dat het plastic het jute niet raakt! Dan leg ik op de wortels een 156 cm dikke laag houtsnippers tot buiten de verpakking. Op deze houtsnippers zet ik een 40 W spot, zodanig dat de warmte die de lamp verspreid langsd het hart van de palm strijkt. De lamp zet ik aan bij vorst, that's all. Zo houdt ik mijn Butia ook al twee winters prima in leven.
Maar let wel: iedere dag checken wat het weer gaat doen. Iedere dag bsluiten of je even moet luchten of juist dicht moet zetten. En iedere dag checken of je de lamp aan moet zetten of juist uit en of de lamp het nog wel doet! Dus ook checken als je ochtends naar het werk gaat, want mocht d e lamp het hebben begeven dan ben je er dan nog op tijd bij! Ik zorg er ook voor dat er wat lucht van buiten aangezogen wordt door een kleine kier aan de onderkant
Inderdaad als je goed isoleerd en het wordt eronder verwarmd door de lichtslang of door een spot, dan ben je al klaar toch.
Bij mij bleef het onder de rietmat ong. 10 graden, gemeten door een sensor van mijn weerstation, en het was ong. -8 graden, dan gaat ie naar mijn idee wel goed toch?
Plastic zou ik niet zo snel gebruiken, een rietmat, of rietmatten is zogenlozer en blijft natuurlijk isoleren, en ventileren.
Als je de voet bestrooid met een flinke laag boomschors en daaronder ligt dan lichtslang trekt de vorst niet de grond in bij de voet, daarmee sluit je ook de rietmat af want dat is erg belangrijk.
Bij mij heeft het 3 maanden zo gestaan, bij de oleander en de butia en geen schimmel of vocht of rotplekken, niets eigenlijk.
Maar een phoenix is wel zwakker, het is geen sterke palmsoort, tot -3 a -4 kan ie verdragen, maar als het overdag net boven het vriespunt komt en de minima duiken naar -6 tot -8 graden, dan krijgt ie het al heel moeilijk.
Ik heb 'm in de volle grond gezet, op de plek waar ie als kuipplant ook steeds jaren stond.
Plek is niet zozeer zonrijk, maar is er deze tijd van het jaar wel genoeg.
De wortels zaten onderin de pot toen ik de palm eruit haalde, deze palm maakt veel wortels naar beneden ongelofelijk.
Maar of deze beter gaat of zou groeien in de volle grond is mij niet duidelijk, ik heb een butia capitata in de volle grond staan, maar zo hard groeit ie niet hoor, geen vergelijking met bv. een trachycarpus.
Maar goed, hij staat erin, en ik heb er kunstmest bij gegooid, dus aanslaan kan ie zeker wel.
In november maar eens kijken hoe ie beschermd moet worden.
gr. Edward
Edward ,
Ik ben aan het zien op welk plekje in de tuin ik de canariensis ga planten , ik ga het toch maar proberen denk ik , heb de plant al zo'n dikke 10jaar , zou het wel erg vinden moest ie kopje onder gaan deze winter !
Hoe oud is jou canariensis?
Welke aarde heb je bijgevoegd bij de volle grond , anders nog speciale zaken voorzien Edward bij het (ver)planten?
Ik hoop dat de jouwe vlug aanslaat en het volhoud swinters , zullen moeten afwachten hé.
Mvg
Chris
Ik heb de potgrond vermengd met klei zandgrond en onderin steentjes gedaan daar staat ie nu op.
Alles bestrooid met kunstmestkorrels.
Zal wel goed komen denk ik?
Inpakken voor de winter daar hebben we het nog wel over, ik pas mijn omschreven methode toe, als jij dat ook zou doen komt het echt goed, geloof me maar.
Dan komt er geen vorst bij.
Voila , de grote canariensis staat ook op zijn nieuwe plaats , was een héél ferme en ook zware wortelkuit , dus heb efkes gezweet toen ik het plantgat heb moeten maken...
Nu wachten op een teken dat de palm aanslaat , benieuwd hoe lang dit kan duren,aan de komende winter gaan we nu nog niet denken , maar toch hoop ik dat we hem erdoor krijgen met de raad die ik van jullie kreeg.
Alvast bedankt !
Mvg
Chris
Nu ben ik ook benieuwd naar een foto van zowel de phoenix van Edward als van Chris!
Kijk eens aan mijn Phoenix, in de volle grond.
Nogmaals
En nog een keer.
Héél mooi gedaan Edward !
Ik probeer deze week ook een fotooke te plaatsen.
Mooi gedaan, zeker, maar hoe komt de plant aan zo weinig blad? Wel alvast een lekker dikke stam, dat moet goed gaan komen!
Sssssttt... Dennis ik heb een afwijking... met palmen en bananen...
Ik nogal afknipperig met oudere bladeren, omdat het dan sneller lijkt alsof een palm zoals deze en ook een banaan, een grotere stam hebben.
Wel stom van me, want een trachycarpus produceerd makkelijk per jaar 10 bladeren, maar een phoenix canariensis niet natuurlijk, en een butia capitata ook niet.
Ik moet toegeven dat er 2 lelijk waren geworden van de overwintering in de blokhut.
Je ziet het ze in warme landen ook doen, maar dan is het vaak omdat de oudste bladeren overlast veroorzaken voor looppaden en straten.
Straks in het najaar maar eens bespreken hoe we gaan beschermen, mijn methode met de butia beveel ik je wel aan, het werkt goed, maar de butia is wel harder natuurlijk.
ik persoonlijk plant geen groot groeiende halfwinterharde palmsoorten meer aan. zeker een plant als Phoenix canarensies word gigantisch groot en word dan erg moeilijk te beschermen en heeft ook extra warmte nodig tijdens koude winters zoals de laatste 3. mijn laatste canarensies is vorige winter al gesneuveld en heb ze niet meer vervangen. de enige winterharde vederpalmen die groot worden en tijdens een winter als deze tevreden zijn met droog hoofd mogen blijven. bij mij is dat Jubaea en Butia capitata...bescherming met extra verwarming reserveer ik voor meer speciale soorten die nooit erg groot worden of erg traag zodat ik deze zogoed als de rest van mijn leven goed kan beschermen. Livistona chinensies en Brahea edulis zijn er zo twee die zo'n behandeling krijgen in mijn tuin.
Edward: je krijgt er last mee op dit plekje: het duurt nog jaren voor je er onderdoor kunt lopen. Nu worden de bladeren lastig met het langslopen.
...niets exotischer dan op je route een paar palmbladeren opzij moeten bewegen om er door heen te kunnen!
Zeker met een dienblad vol tropische drankjes........
Ik weet niet wat men bedoelt met snelle groei, ik kan mij geen palm voor de geest halen van de soort butia of phoenix die sneller groeit dan een trachycarpus, deze laatste overtreffen ze nooit naar mijn idee.
Ik heb een butia capitata en beschermen gaat mij al jaren goed af, maar zo snel groeit ie echt niet hoor.
In de tijd dat deze phoenix echt groter is en een last zou zijn geworden, dan zijn mijn fatsia japonica's al boven de schutting uit gekomen, die groeien wel 3 keer zo snel.
Of er zijn hier mensen die wel ervaring hebben met snelle groei, of het moet zo zijn dat ze in de volle grond veel sneller gaan, dat kan natuurlijk ook, ik had de phoenix canariensis alleen als kuipplant.
Edward,
eens een canarensies in gang schiet zijn het best snelle groeiers...binnen nog geen 10jaar zal jouw plant veel groter zijn maar nog altijd niet hoog genoeg om onderdoor te lopen en eens die zo hoog word word beschermen al een stuk ingewikkelder.
mijn grote Butia capitata groeit behoorlijk snel met 9 a 10 bladeren per jaar. de afgelopen winter heb ik hem moeten beschermen en dat was een serieus karwei om daar een afdak die stormbestendig is boven te bouwen.
sinds de aanplant in 2007 is de totale hoogte van deze palm toch verdubbeld en hij is pas beginnen groeien in 2008 na te herstellen van speerrot die hij eerder had opgelopen bij de kweker (nog voor 2007).
foto van men capitata vandaag...
Hey Kristof, zijn je zaden van je Butia al gerijpt?
Potver, Kristof, is toch geweldig jou butia, tjonge man man man wat een pracht exemplaar, wees er zuinig op en zeer zeker trots op.
Edward
Hier dan even enkele fotookes van de aanplant van mijn canariensis in volle grond.
Doe ik de bladeren af met droge-bruine toppen ?
Groetjes
nog eentje
het laatste fotooke
het laatste fotooke
Mooi, al die Canarische dadelpalmen in de volle grond! Heb hier eind februari ook 1 in de volle grond gezet. Achteraf geen slechte keuze geweest. De groei zit er al lekker in met deze vroege start van het voorjaar. Kunnen we elkaar een beetje op de hoogte houden van de resultaten :)
https://tinyurl.com/y3ufpek6
Groeten, Richard
Die ziet er goed uit! Bij mij staat de groei stil, iets wat ik vaak zie als kuipplanten worden uitgeplant in de vollegrond. Ik hoop ook dat de warmte veel goeds doet voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Groei komt dan hopenlijk volgend jaar wel.
Hoi iedereen ,
Ja klopt wel , een palmboom heeft tijd nodig wanneer je hem in volle grond plaats , ik geef hem voldoende water zodanig dat hij niet te lijden heeft onder de droogte .
Eventuele tips zijn altijd welkom !
Richard , zou wel leuk zijn even je palm te zien maar ik kan jou foto niet openen.
Chris
@Chris, Kopieer de geplaatste link in het venster van je internet browser en de foto verschijnt op je scherm. Zal binnenkort wel een nieuwe plaatsen deze is van 2 maanden terug.
Groeten, Richard
Potver is er vanmiddag een tak gekankt van mijn phoenix die in de volle grond staat nu.
Was het de wind of een vogel(ekster)?
Ik heb deze maar afgeknipt.
Edward
Oei Edward! Dat is balen, en er zat al niet echt veel blad op.... Zit er al groei in?
Groeten, Richard
Oei ,die zijn thans vrij stevig hoor , die breken niet zomaar af , moet dan al een stevige windstoot geweest zijn , een vogel daar twijfel ik aan , wel jammer maar éénmaal in volle groei dan komen de takken zo terug !
Mvg
Chris
Er zit wel groei in dat zeker.
Nou ja we zien wel, hoeveel bladeren ik krijg dit jaat?
tsja, de winter heeft genadeloos toegeslagen bij mijn Phoenix. Enkele weken geleden kon ik maar zo een aantal speren eruittrekken en een aantal bladeren wegknippen. Gek genoeg is een kant gewoon fris gebleven, zie de foto van wat er resteert. Maar vandaag weet ik het zeker: nieuwe groei drukt zich met kracht uit het hart van de plant. Hij gaat dus voor de herkansing. Het was immers in de kliko of in de tuin, want in pot was er geen houden meer aan.
Nieuwe groei...