bemeste tuinaarde

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/04/2011 - 11:44
Joke_tuin

bemeste tuinaarde

Hallo,

onlangs ben ik gestart met een nieuwe fruittuin (ik ben een echte beginner). Hiervoor heb ik de hele tuin eerst bemest met bemeste tuinaarde. Maar nu kom ik er achter dat op de zak staat dat deze grond niet geschikt is voor het inzaaien en aanplanten. Gaat het nu wel goed met mijn fruit (aardbei, framboos, kers, pruim, kruisbes, bosbes)?

In een kweekkas heb ik met dezelfde grond tomaten, courgette, pompoen, zonnebloemen en bosaardbei voorgezaaid. Er zijn nog geen beginselen te zien. Weet iemand hoe lang het duurt voordat het op komt? Kan het komen doordat ik de bemeste tuinaarde gebruikt heb dat er nog niets te zien is?

Enne, ik heb net radijsjes en sla in de volle grond gezaaid. Ik ben helemaal blij.
En in mijn moestuin heb ik wortel, pastinaak, rode biet, andijvie, bloemkool en broccoli gezaaid! Ik ben het zo'n beetje de grond aan het uitkijken, maar ook daar gebeurd nog niets.
Dus ik maak mij wederom zorgen dat het komt door de bemeste tuinaarde.

Het zaaien heb ik zo'n twee weken geleden gedaan.

Weet iemand toevallig wat de verschillen zijn tussen potgrond, bemeste tuinaarde en ik kwam nog meer soorten tegen, voor specifieke plantensoorten zoals voor rozen.

za, 16/04/2011 - 22:58
RdB

Zaaien doe je meestal het beste in zaai- en stekgrond want die is behoorlijk steriel (voorkomt al te snel schimmelen) of anders in potgrond (hetgeen ik zelf vrijwel altijd doe). Bemeste tuingrond is een afvalproduct dat ze tegen vrij lage prijzen moeten zien te slijten aan mensen die menen dat het enige waarde vertegenwoordigt hetgeen tegenvalt. Je hebt er eigenlijk niets aan. Andere 'speciale' grondsoorten zijn meestal vrij gewone potgronden waarvoor (fors) extra geld gevraagd wordt.
Slechts in een enkel geval (b.v. cacteeen, orchideeen, vleeseters, planten van specifieke zure of kalkrijke gronden) is een speciaal mengsel nodig hetgeen je dan nog bijna altijd beter zelf kunt maken want de commerciele mengsels zijn (helaas) meestal troep. Zo bevat orchideeengrond meestal te weinig bark en teveel turf of tref je cactus grond aan met turf wat een cactus toch echt niet op prijs stelt.

Hoe lang iets duurt voor het opkomt is afhankelijk van de versheid van het zaad, de vochtigheid en de temperatuur. Het valt dus vanaf hier niet te zeggen wanneer e.e.a. opkomt al zou ik het zo langzamerhand wel verwachte.

Ruud

ps. voor 'speciale' meststoffen geldt hetzelfde: geldklopperij.

za, 16/04/2011 - 23:31
rubo

Kijk of de potgrond die je koopt voldoet aan het RHP-keurmerk. Dan weet je dat het voldoet aan bepaalde eisen. Je gebruikt het om in te verpotten, plantenbakken vullen, enz.
Voor Pelargoniuminfo-icon in de bakken kan je beter geraniumpotgrond nemen omdat hier leem en wat zand aan toegevoegd is.

Bemeste tuinaarde is altijd een gok. Je kan er je tuin mee ophogen maar het wordt dan een dure liefhebberij met een onzeker resultaat. Wil je je tuin ophogen ga dan naar een bedrijf die tuingrond verkoopt en vraag naar de papieren van die grond.
Vaak geven gemeenten gratis compost weg als zij over een eigen composteerafdeling beschikken.

Grond in zakken voor rozen, buxusinfo-icon, clematisinfo-icon, druiven, blauwe regen en gouwe regen, enz, enz, is grond waar iets aan toegevoegd is waarvan de fabrikant denkt dat daarmee de onwetende klanten wel over te halen zijn dit te kopen.

za, 16/04/2011 - 23:51
guy_fruit

Joke,
Om nu nog tomaten te zaaien ben je te laat. Koop rond einde april enkele tomatenplanten in een tuincentrum.
Met het zaaien van courgette en pompoenen kan je best wachten tot ca 20 april. Vermoedelijk was de grond te koud om te kiemen.
Gemakkelijke groenten om te starten in openlucht en die je NU kan zaaien zijn o.a. sla, schorseneren en rode bieten.

Guy

Onderwerp gesloten