Meeldauw op krentenboompje

42 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/04/2011 - 10:56
monique_t

Meeldauw op krentenboompje

Net zoals ieder jaar stel ik vast dat mijn Amelanchierinfo-icon of krentenboompjes last krijgen van meeldauw.
Als ik er niets aan doe gaat het blad over enkele weken verkleuren en afvallen. Hij staat nochtans vol besjes waaraan de vogels zich te goed doen.
Meestal sproei ik met spuitzwavel. Dit helpt wel. Maar is dit wel ok voor de vogels: merels en op dit moment broedende koolmeesjes.
Ook staan er dicht bij de boompjes aardbeien en frambozen.
Weet iemand hier raad mee?

wo, 27/04/2011 - 14:59
birdwatcher

gewoon niets aan doen,de boom kan het wel hebben.
bij mij hebben ze het ook ieder jaar,hoort schijnbaar bij de soort

wo, 27/04/2011 - 15:10
monique_t

Ik wou dat het waar was.
De boompjes zijn 5 jaar oud en ieder jaar gebeurt hetzelfde.
Enkele weken na de eerste tekenen wordt het herfst in mijn tuin.. oranje-rood blad en daarna afval. Het blad komt hetzelfde jaar niet terug.

wo, 27/04/2011 - 19:35
birdwatcher

bij mij ook ieder jaar maar het stoort me niet anders zou ik hem wegdoen,
tuin is een hobby waar geen chemische brol in hoort,als iets ieder jaar aangetast wordt zal het wel zo horen of de plant hoort er niet

wo, 27/04/2011 - 23:46
pete

Hier ook van hetzelfde ,ieder jaar.
Het boompje krijgt er nu ook al last van...,mooi is het niet.

do, 28/04/2011 - 00:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mij is dat ook ieder jaar het geval.... helaas :-(

do, 28/04/2011 - 00:59
peterplant

Hier niet of nauwelijks last van meeldauw. Op erg droge (zand) grond heeft een Amelanchierinfo-icon eerder last van meeldauw. Ik tuinier op goede vochthoudende grond en heb dus weinig problemen.

do, 28/04/2011 - 13:10
monique_t

Ok, maar wat kan je eraan doen... ecologisch verantwoord dan, gezien de aardbeien, frambozen maar ook de besjes aan de boom zelf..?

do, 28/04/2011 - 13:53
Windop

''Ok, maar wat kan je eraan doen... ecologisch verantwoord dan''

De lieveheersbeestjes in je tuin te vriend houden ? Het Meeldauwlieveheersbeestje (Halyzia sedecimguttata), bijvoorbeeld, heeft zijn naam niet gestolen ...

vr, 29/04/2011 - 02:01
rubo

Ik woon in het noorden van het land (NL) en de krent is nog nooit zo mooi geweest als dit jaar. Hij staat in de halfschaduw op voedzame bosgrond tussen de bomen.
Ik denk dat de standplaats er wat mee te maken heeft.

za, 30/04/2011 - 15:06
monique_t

De boompjes staan tussen een beukhaag en klimopafsluiting.
De ondergrond is doorlaatbare zandgrond in Belgisch Limburg. De bodem is afgedekt met worteldoek en dolomietkiezel. Ze krijgen 1x/jaar meststoffen toegediend.
Ik voeg nog enkele foto's toe van de situatie.

Meeldauw op krentenboompje
za, 30/04/2011 - 15:07
monique_t

...en weldra wordt het herfst... :-(

Meeldauw op krentenboompje
za, 30/04/2011 - 15:08
monique_t

...

Meeldauw op krentenboompje
za, 30/04/2011 - 18:17
monique_t

Ik vraag me ook af of echte/valse meeldauw meer voorkomt bij verzwakte planten...?
Bij het rozenforum zag ik dat patentkali rozen- en andere struiken versterkt. Even gegoogeld en gevonden dat het voor vele planten goed is.
Zou het ook goed zijn voor mijn krentenboompjes? Worden ze daar misschien ook wat resistenter van?

za, 30/04/2011 - 18:52
D_SDennis

Ik denk de stress van een veel te kleine groeiplaats. Krent groeit het best op open grond of de grond moet echt van goede kwaliteit zijn. Maar opgesloten tussen bestrating, vermoedelijk arm aan organische stof zorgt vcor stress en ook een grote kans op meeldauw. De plaats verbeteren lukt je waarschijnlijk niet. Dat kost je ruimte. Ik zou kiezen voor iets watr het inderdaad beter doet in zo'n situatie. Ik ben ook geen voorstander van gif of pepmiddeltjes. Zeker als het ieder jaar hetzelfde liedje is (een beter signaal kun je niet krijgen) zou ik kiezen voor iets anders. De soort trekt het gewoon niet op die plek.

zo, 01/05/2011 - 00:52
rubo

Monique, de krent van mij staat in een stukje bosplantsoen onder de bomen en beslist niet vrij. Het is daar dringen geblazen. Wel is de grond daar optimaal. Vochtige, zure bosgrond op een strook van 5 m breed en zonder enige vorm van onderhoud.
Als ik deze situatie vergelijk met die van jou vrees ik dat Dennis gelijk heeft en dat krenten in jou situatie de verkeerde keus is.
Dat kan aan de Limburgse zandgrond liggen en/of aan het worteldoek. Dit los je met meststoffen niet op en dat ze na een kaligift resistenter zullen worden geloof ik niet.

Mijn advies is of vervangen door andere soorten of in het najaar de planten snoeien en oprooien, de grond verbeteren met veel compost en terug planten zonder antiworteldoek met kiezels.

zo, 01/05/2011 - 02:09
monique_t

Oei, dit wordt een wel een erg lastig probleem...
Ik zou het volgende in hele kleine lettertjes willen schrijven...
Mijn tuintje werd 8 j. geleden aangelegd door mijn zoon die tuinarchitect was. Hij overleed drie jaar later. Iedere plant, groot en klein die erin staat is voor mij van grote emotionele waarde. Hij maakte nogal graag gebruik van Amelanchierinfo-icon in zijn ontwerpen. Begrijpen jullie dat het moeilijk ligt als ik deze planten zou moeten opruimen?
Dit alles is ook de reden dat ik zoveel bij jullie te rade moet komen... omdat ik het hem niet meer kan vragen.. Daarom ben ik jullie en dit forum zo dankbaar...
Ik zal nog eens goed nadenken over de krentenboompjes. Bedankt voor het 'meedenken'..:-)
Monique

zo, 01/05/2011 - 11:48
D_SDennis

Begrijpelijk. Kijk eens wat er mogelijk is in het kader van groeiplaatsverbetering. Is een deel van het ontwerp om te vormen tot open grond? En als je dan jaarlijks een 7-8 cm dikke laag goede houtcmpost (dus niet VAM compost uit zakken...) aanbrengt, is veel winst te behalen. En af en toe wat extra water geven. Want dat is toch wel een belangrijke factor. Als er genoeg vocht is, is er minder kans op stress.

zo, 01/05/2011 - 14:29
tuinprins

De oplossing is volgens mij dat de plant extra water krijgt in droge periodes.

Gegroet, de tuinprins

ma, 02/05/2011 - 00:36
rubo

In dit licht bezien moet je de krenten zeker niet vervangen door andere soorten.
Maar wat Dennis ook aangeeft het zoeken in de bodem.
Het antiworteldoek met grind rond de krenten eruit en daar ieder jaar een laagje compost of bladgrond erin. Hou de halve breedte van de struik aan die je vrij moet maken.

Antiworteldoek met grind wordt toegepast om van het onderhoud af te komen maar het heeft ook een verstikkende werking. De meeste planten hebben er niet of nauwelijks hinder van maar ik denk dat krenten er wel gevoelig voor zijn.

ma, 02/05/2011 - 10:57
monique_t

Erg goede tips die jullie me geven... enorm bedankt iedereen!

Ik ga zo snel als kan werk maken van deze goede raad.
Grind eruit, worteldoek ook en dan de grond trachten los te maken rondom de wortels en wat compost erdoorheen werken? Extra water geven... afdekken met houtcompost...
Rubo, bedoel je de helft van wat men noemt de 'boomspiegel'?
Denken jullie dat ik de krent ook een beetje mag snoeien? De kruin is vrij goed gevuld.
Nog iets, kan je die schimmel ook wat afsproeien met de tuinslang? Of breng je de schimmel dan juist in de bodem?

di, 03/05/2011 - 00:07
rubo

Wat ik bedoel heet inderdaad een boomspiegel. Voor de grootte hiervan kan je de halve diameter van de struik nemen.

Met de struik afspuiten spoel je de schimmel niet weg dus dat heeft geen zin. Overigens overleefd de schimmel niet in de bodem.

Hoewel je meestal in het vroege voorjaar snoeit is het i.v.m. die meeldauw misschien niet verkeerd nu ook wat takken weg te nemen om zo wat licht en lucht in de struik te brengen.

wo, 04/05/2011 - 21:54
monique_t

We maken er werk van.. word vervolgd..
Allemaal bedankt voor de raad.
Monique

za, 07/05/2011 - 16:54
monique_t

Hard gewerkt.. met wat hulp het stukje onder deze krentenboompjes vrijgemaakt van kiezel en worteldoek.
De grond errond is zo goed als mogelijk losgemaakt en vermengd met compost. De wortels zaten wel dichtbij de oppervlakte.. hopelijk zijn er nog voldoende onderaan want enkele dikkere wortels zijn wel wat ingekort. Hopelijk is dat niet te erg.
Er zit nu wel compost onder verwerkt, alleen, het is compost uit zakken. Ik merk nu dat erop staat vermeld:gemengd organisch bodemverbeterend middel, vermengd met groencompost en champingonmest.
Zal dit ok zijn denken jullie? Ojee, ben bang dat ik het niet goed heb gedaan... Ik wou nog afdekken met iets van houtsnippers of zo? Kan ik nog voeding toevoegen?
Ik laat jullie ook even een kijkje nemen..

Meeldauw op krentenboompje
za, 07/05/2011 - 12:48
monique_t

nog een

Meeldauw op krentenboompje
za, 07/05/2011 - 20:57
rubo

Dit ziet er goed uit. De planten zullen er van opknappen.

Het spul wat je hebt gekocht is mix van diverse compostsoorten met championmest (dit is een substraat wat in de championteelt was gebruikt). Het is prima spul voor onder je krentebomen en je hoeft ze voorlopig ook niet bij te mesten.

Ik zou wel het vocht in de gaten houden omdat onder het antiworteldoek het klimaat vochtiger is dan wat ze nu hebben en het wortelgestel heeft zich daar op aangepast (oppervlakkig wortelen). Er komt nu veel meer lucht in de bodem.

za, 07/05/2011 - 23:45
monique_t

Oef bedankt alweer Rubo... wat een opluchting. Ze zullen nog wel wat diepere wortels ook hebben hoop ik. Ik zal ze regelmatig water geven. Heeft het zin dat ik alles afdek met houtsnippers? Wat betreft vochtig houden bedoel ik.
Ik maak me nu enkel nog wat zorgen om die aantasting van meeldauw. Die zal wel niet meer weggaan. Als het blad er binnenkort maar niet afkomt.
Ik zal maar op een wondertje hopen hè... :-)

za, 07/05/2011 - 23:59
rubo

Ze zullen in de loop van de tijd vanzelf dieper wortelen op zoek naar water. Dat houdt dus in dat je niet regelmatig moet watergeven maar alleen bij droogt om de planten wat te helpen na deze verandering. Uiteindelijk moeten ze het zelf kunnen doen. Een laag houtsnippers is een goed idee omdat dan het vocht niet verdampt.

Wat de meeldauw aangaat is het een kwestie van afwachten. Meer als dit kan je niet doen.

ma, 09/05/2011 - 15:47
monique_t

Dank je wel Rubo, ik doe er nog houtsnippers op en dan maar afwachten. Ik laat nog wel weten hoe het is gegaan. Nogmaals dank aan iedereen.
Mvg, Monique

ma, 09/05/2011 - 16:56
D_SDennis

Kijk uit met houtsnippers! Het verteringsproces onttrekt veel stikstof aan je juist aangebrachte compost! Kies een leuke bodembedekker waar het blad in het najaar lekker tussen kan verteren. En maak je niet al te druk over concurrentie om vocht, dat valt wel mee.

di, 10/05/2011 - 00:08
rubo

Dennis, je hebt gelijk. Zo had ik het nog niet bekeken. Ergens op het forum liep er ook een topic over maar kan het niet meer vinden.

di, 10/05/2011 - 10:58
monique_t

Bedoel je deze Rubo? 'Kokossnippers als bodembedekker?'

di, 10/05/2011 - 23:49
rubo

Cacaodoppen of kokossnippers zijn op zich er wel voor te gebruiken maar de reactie van Dennis hierboven vind ik bij nader inzien beter (gebruik een bodembedekker).

Mij was onbekend dat houtsnippers bij het verteren stikstof onttrekt. Of dit bij cacaodoppen of kokossnippers ook het geval is weet ik niet. Wel weet ik dat er ergens op dit forum onlangs iets over is geschreven. Ik kan het echter niet terugvinden.

do, 12/05/2011 - 11:35
monique_t

Ik denk echt dat het deze topic was...
'Kokossnippers als bodembedekker?', bij: Algemeen bloemen en planten forum

do, 12/05/2011 - 11:55
Polplastron

Houtsnippers kunnen wel op voorwaarde dat ze niet mee in de grond verwerkt
worden. Bij het rottingsproces onttrekken ze inderdaad stikstof. Indien ze
niet in de grond zitten krijgen ze de kans om deze uit de lucht te halen.
Indien ze wel in de grond terechtkomen halen ze die stikstof uit de grond.

Daarom verkies ik persoonlijk om eerder te werken met een bodembedekkende
beplanting. Die doet eigenlijk grotendeels hetzelfde als de mulchlaag. Ook
een mulchlaag van compost is erg interessant.

Groeten,

Pol

do, 12/05/2011 - 21:30
monique_t

Compost als mulchlaag, bedoel je een laagje compost oppervlakkig inwerken?
Er zit al wel wat compost vermengd in de grond.

Ik zou wat geraniuminfo-icon als onderbeplanting kunnen gebruiken. Ik heb zelf wat G.Rozanne maar deze is wat hoger dan de roze soort (ken niet alle namen). Deze is lager, kleiner van bloem en breidt gemakkelijk uit.
En anders Violainfo-icon Labradorica? Dit heb ik voldoende in voorraad, ook Maarts viooltje...

ma, 30/05/2011 - 13:04
monique_t

Kijk ... :-(

Meeldauw op krentenboompje
ma, 30/05/2011 - 13:05
monique_t

:((

Meeldauw op krentenboompje
ma, 30/05/2011 - 13:06
monique_t

:-((((( ...........

Meeldauw op krentenboompje
wo, 01/06/2011 - 01:16
rubo

herfst ?

wo, 01/06/2011 - 18:32
Polplastron

Compost als mulchlaag moet je niet inwerken, dat doen de regenwormen en
andere organismen wel voor je.

Al die bodembedekkers die je opnoemt zijn heel bruikbaar!

Groeten,

Pol

do, 02/06/2011 - 02:21
monique_t

Triestig... zie mijn vermoeden 27-04...

Meeldauw op krentenboompje
Onderwerp gesloten