palmbooster
#1
wo, 04/05/2011 - 13:41
palmbooster
Als de winter verdwijnt en het warmere weer in aantocht is, begint de palm hormonen te produceren die de groei stimuleren. De meeste palmen in Nederland bereiken door het koude klimaat zelden de volledige groeisnelheid. In de lente is het zonnig genoeg om te groeien, maar is de lucht- en grondtemperatuur niet hoog genoeg om een goede hormoonproductie op gang te brengen, waardoor de groei zeer langzaam verloopt. Door diverse soorten hormonen aan een plant toe te dienen, is het daarom mogelijk om de groei, niet alleen de bladgroei maar ook de wortelgroei, te bevorderen.Het door Gardenpalms.com Palmbooster-product is ervoor ontwikkeld om aan water te worden toegevoegd, voordat het aan de palm wordt toegediend. Dit product is er specifiek voor ontwikkeld om niet zozeer de bladgroei, maar een actief wortelsysteem te stimuleren en te ondersteunen. Dit is noodzakelijk, omdat voor het kweken van een gezonde palm, u eerst moet zorgen voor een groot en gezond wortelsysteem. Wanneer de wortels eenmaal zijn gegroeid, geven ze op hun beurt een ander groeihormoon af dat de bladeren sneller laat groeien. Het resultaat is een zeer sterke, weelderige palmboom.
Gebruik, 1 ml op 1 liter water, het flesje is goed voor 300 liter gietwater.
Ik vraag mij af of dat waar zou zijn?
de uitleg over de groei klopt,maar of palmbooster HET product is wil ik graag van jullie als ervaren mensen horen?
Je zegt dat onze palmen in Nederland niet zo snel groeien. Ik vind 30 cm per jaar toch zo slecht nog niet. Mijn palmen groeien allemaal even hard en dat zonder palmbooster. Echte hoge palmen zijn naar mijn smaak niet eens mooi omdat je naar boven moet kijken om de kruin te kunnen zien en de kruin is volgens mij toch mooier dan een stam.
Gewoon lekker een koemestkorrels of poeder, of zoals ik gebruik kunstmest, is niet iedereen voorstander van, maar het werkt wel goed.
Daar hou ik het lekker bij.
Over het verhaal dat de groei nu niet zo snel verloopt, dat is wel degelijk waar, want ik zie het bij mij eigen tuin nu.
Ik al flink met de sproeier water gegeven, want het is droog, daaraan komt mijn tuin niet tekort, maar ondanks dat schiet het niet op.
Nu zijn de minima de laatste nachten ook weer erg laag en de maxima niet zo hoog, wel de zon er dagelijks bij, maar dat geeft niet alle aspecten voor een goede groei dus blijkt.
Planten opjagen in een klimaat waar ze eigenlijk niet geschikt voor zijn is een heilloze zaak. Snellere groei beteknd vaak verzwakking, met name in de vorsttolerantie in de winter. Dat telers dit middel toepassen om snel een verkoopbaar product te verkrijgen is hun zaak. Voor de rest: geldklopperij.
Klopt als een zwerende vinger, en je kan opgefokte planten zo herkennen, trek ze eens uit de pot of kuip, de helft wortels en de helft potgrond.
Lange bladstelen van een palm, dunne stammen etc....
Slechte voortekenen als je zoiets koopt.
@ Edwardkarin
Toen ik mijn trachy's kocht, hadden ze korte bladeren met korte stelen,
en elk nieuw blad dat er sinsdien bij gekomen is, is alleen maar groter en groter geworden, dus klopt je stelling niet.
Meestal trachy's die zijn opgegroeid in een kas of in een tuincentrum staan tussen de kamerplanten en daar al enige tijd vertoeven hebben van die lange bladstelen.
Zet je zon plam in de volle grond dat worden de bladeren vaak dikker en de bladstelen korter en sterker.
Deze stelling werd hier op dit forum vaak herhaald en naar voren gehaald dat zo'n palm zwakker zou zijn, dan een buiten opgegroeid exemplaar en in kuip gekweekt ook nog.
Ik weet het ook niet Peter, ik heb ook met een wagnerianusdie hier op dit forum word omschreven als slechte kweek, zo'n palm met een halve wortelkluit in de pot voor weinig geld gekocht, geen cnetje pijn afgelopen winter, een grotere, een jongen die men op dit forum omschrijven als top, volle kuip een en al wortel, heeft nu voor de 2e keer afgelopen winters het heel moeilijk.
Kortom is de conclusie dat het niet zoveel uitmaakt denk ik, veel is afhankelijk van je standplaats en grondsoort.
Peter,
niet overal koop je opgefokte palmen en planten.
Er zijn ook nog tuincentra, hoveniers en kwekers die kwaliteit willen leveren en de planten gewoon hun gang laten gaan.
Alexander
@ Alexvg
De mijne heb ik dan ook van een particulier gekocht die wat bij verdiende
met de handel in palmen en andere planten, en die beweerde dat mijn grote trachy al een paar jaar bij hem op de plaats had gestaan, en dat geloofde ik meteen, w
Ok dank voor de reactie,volgens mij ook geen goed product, voor de palmen te forceren,maar in koemest zit bijna geen mest of voeding.velen zeggen met koemest heeft een palm genoeg maar er zitten amper voedingsstoffen in?
een palm heeft toch stikstof,kalium,fosfor nodig,wat in koemest weinig aanwezig is.3:1:3 lijkt mij perfect,
3:1:3 npk verhouding bevat weinig zouten in tegenstelling met andere meststoffen,waardoor u gele bladeren krijgt,door teveel aan zouten.
dus 3:1:3 npk lijkt mij beter dan koemestkorrels,is toch voeding rijker zonder gevaar,en palmbooster lijkt mij te gevaarlijk ook voor verbranding van het wortelstelsel.
Gewoon kunstmest en klaar ben je.
Alles groeit als een tierelier.
Onzin, palmen van goede of slechte kwaliteit zwerven overal, en iedereen geeft er maar een prijs aan, ook handelaren leven verder van andere planten toch?
Ze komen en gaan met die palmen, sommigen hebben zomaar weer een pluk van die palmen dan weer niet.
Ik heb vaker een wat minder afgedankt exemplaar gekocht voor een zachte prijs, dat zijn de beste in mijn tuin nu.
Ik vind het allemaal maar relatief.
Maar meestal is een stevige klut wel belangrijk uiteraard dat ontken ik ook niet.
We hebben dan wel weer een hele sterke en goede yucca rostrata gekocht bij tuincentrum het oosten in Aalsmeer voor wel een stevige prijs maar deze staat er onbeschermd na deze winter ook onbeschadigd bij, had een stevige wortelkluit.
Tja ach.....
Jardin exotique 30cm vind ik wel heel veel voor ons klimaat,maar het zou idd kunnen. hoe verzorg jij je palmen? bij mijn ma staan al 3jaar 2 trachycarpus fortunei,die krijgen ongeveer 2a3 bladeren bij, nu die krijgen ook alleen maar koemestkorrels en s'winters een bovendak tegen regen en sneeuw. maar die zijn in 3jaar mss 3cm gegroeid.
ik denk dat z'on palm de eerste jaren bezig is met zijn wortellen?
Koemest en kalkkorrels, verder ligt mijn een tuin recht op het zuiden. Houd er wel rekening mee dat ik hier praat over stammen van minimaal 1.80 mtr. Bij kleinere palmen is dit natuurlijk minder.
Trachycarpussen met stammen van meer dan 1,5m groeien minstens 12 bladeren als ze goed ingeworteld zijn in de volle grond en de wortels in geen geval bevroren geweest zijn (best beschermen met dikke laag schors minstens 20 cm in de winter).Gezonde Trachies hebben dus zeker geen palmbooster nodig aagezien ze 12 tot 15 bladeren per jaar krijgen.Bij Jubaea die traaggroeiend is in ons klimaat(max 6 tal bladeren bij ex met stam minimum 50 CM),kleinere ex groeien vaak maar 3 tal bladeren.Jubaea reageert goed op palmbooster en is best te combineren met vloeibare palmmest .Verder aanvullend wat koemestkorrel.Velen zullen zeggen dat Jubaea niet geschikt is voor ons klimaat.Tja ikzelf ben ook niet zo geschikt voor dit klimaat( ik werkte bijna 20 j buiten)Ik heb 1 keer bevroren oren gehad waar de zwarte stukken vanaf vielen en daarna jaren last gehad bij de minste zon,had ik die ene dag een betere mutsbescherming aangehad was dit waarschijnlijk niet gebeurt.Ik wil maar zeggen palmen zonder enige vorm van bescherming in koudere winter hebben problemen,zelfs Trachies best wortelbescherming geven.En een soort zoals Jubaea een paar keer palmbooster geven is 1 van de 50 dingen die je kunt doen om het hem naar zijn zin te maken.Wil je dit niet dan wacht je best tot er een vlier op natuurlijke wijze in de tuin opkomt en als je geluk hebt zal hij zich ontpoppen tot de plant die alles heeft:prachtige bloemen ,vruchten voor siroop,vogels bekoren...Maar een mens wil eens wat anders in de tuin en dan kan enige verzorging wel nodig zijn.Gr Eddy
Echt heel vriendelijk bedankt!
@ Palmbird
12 tot 15 nieuwe bladeren per jaar voor een trachy?
Mijn trachy's ( 2x 40cm stam en 1x 1,40m stam) maken naar schatting een blad of 6 per jaar aan. Bij de grote zitten er nu iets meer dan 30 bladeren in, dus zou hij in de 3 zome
Peter, jouw palmen staan toch in pot? Dan mag je idd blij zijn met zes bladeren, das best goed. Maar in vollegrond halen ook mijn exemplaren tegen de vijftien bladeren per jaar. Helaas niet meer sinds ik ze twee jaar geleden verplant heb naar mijn nieuwe tuin/huis. Maar ik heb goede hoop, nadat het eerste jaar vijf, vorig jaar acht dat ik dit jaar weer richting de elf of twaalf ga en hopenlijk volgend jaar weer als vanouds. Daarvoor moeten ze wel in de vollegrond staan!
@palmbird:
mijn Jubaea heeft een stam van geen 20 cm en heeft vorig jaar veel meer dan 6 bladeren gemaakt (tweede jaar in de grond), hij deed het beter dan de trachys! Hij hecht kennelijk wel meer belang aan water tijdens de groei want toen hij gedu