Vijverplanten groeien niet

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/05/2011 - 15:11
johanvdp

Vijverplanten groeien niet

Al enige jaren bezit ik een siervijver van 5000 liter. En de laatste 3 jaar kamp ik met het probleem dat mijn planten niet groeien, zowel de moerasplanten als de zuurstofplanten. Ook de waterlelie komt momenteel met een paar zielige blaadjes naar boven. Gedoornd hoornblad en waterpest kwijnen weg en verslijmen. Fonteinblad groeit geen mm, maar sterft ook niet af. Er zit wel een laagje bruinachtig poeder op de bladeren.
Vissen (10 windes, 6 goudvissen) zien er gezond uit en zijn lekker levendig. De waterwaarden: PH 's-ochtend 7-7,5 en 's-avonds 8
GH 10 en KH 9
Beluchten en filter uitschakelen is ook zonder resultaat (heb ik vorig jaar uitvoerig uitgeprobeerd). Filter loopt vanaf begin april, bacteriën-cultuur toegevoegd. Het vreemde is dat er ook totaal geen alg te bekennen is, geen draadalg, geen zweefalg en wel zeer helder water.
Heeft iemand enig idee waarom de planten niet willen groeien?

di, 31/05/2011 - 16:48
dag

Hier het zelfde probleem.
Zelfde water waardes hier.
Ook hier groeit niks.

Alle zuurstofplanten gaan dood.
alleen Fonteinblad blijft even groot.

wie o wie

grtjes Dag

di, 31/05/2011 - 20:38
groenteboertje

Zou het aan die waardes liggen dan (al lijkt dat allemaal zo mooi)?
Mijn vijver heb ik een tijdje terug laten testen bij een tuincentrum en uiteraard kwamen daar zgn geen goede waardes uit.
Nu zou ik natuurlijk een hoop potten poeder moeten kopen en daaraan een paar honderd euro spenderen om zo te pogen er een betere vijver van te maken. ;)

Ik heb er eigenlijk niets aan gedaan en nu een kleine 2 maanden later zijn door andere omstandigheden qua plantengroei, aanwezigheid van vissen en andere temperatuur etc de waardes wellicht anders.
Maar destijds kwam er uit: PH 8, GH 5 en KH 4.

De planten (meerdere grotere lelies en zuurstofplanten) groeien allemaal prima en de vissen doen het ook goed. Ik heb ook nog eens (nog) geen last van algen, vorig jaar wel overigens.

Hoe krijg je eigenlijk zulke waardes van GH en KH rond de 10? Gooien jullie ook regelmatig poeders en ander duur spul er in, want mijn vijver gebeurt al jaren niets aan (steeds bijgevuld met regen- en kraanwater), en blijkbaar levert dat dan lage GH en KH op, dat lijkt dan een natuurlijker situatie dan die hoge GH/KH? Of waarmee/door onstaat dat anders als stabiele toestand?

wo, 01/06/2011 - 15:47
RdB

Tuincentra verdienen niets aan goede evenwichtige vijvers waarvan de eigenaar zo verstandig is er niet allerlei duurgekochte onzin (met als toppunt van belachlijkheid: de bacterien cultuur!) in te werpen.

Terug naar het probleem. De palnten die u noemt houden stuk voor stuk van nogal eutroof (overbemest) water en kunnen dus heel goed ingezet worden bij vijvers met een algen probleem, vijvers dus waar veel van boven genoemde poedertjes ingegooid worden of waar teveel vissen (of overvoerde) inzitten. Ik zou eens planten proberen die juist wat minder voedsel in het water wensen zoals blaasjeskruid. Dat bloeit nog mooi ook. Dan blijft er gelijk meer voedsel over voor de waterlelie.

Dat het water in dit geval weinig voedsel bevat kun je gemakkelijk afleiden uit de meetwaarden. Je hebt een totale hardheid (Gesamt Härte = GH) van 5 en een tijdelijke hardheid (of Karbonat Härte = KH) van 4. Dat betekent dat de blijvende hardheid (=Niet Karbonaat Hardheid of NKH)volgens de eenvoudige formule GH=KH+NKH ergens in de buurt van 1 ligt. De KH wordt (vooral) gevormd door magnesium en calciumcarbonaat. Voor planten nuttig maar ruim voldoende aanwezig. De NKH van 1 wordt gevormd door sulfaten, fosfaten, nitraten en wat dies mer zij. Juist, precies de stoffen uit b.v. mest! Met andere woorden: het water is erg gezond, zacht en laag in mest. Vooral zo houden maar je plantenbestand erop aanpassen!

Ruud

ps. de pH is een geheel andere grootheid. pH staat voor potentia Hydrogenii. Letterlijk: de kracht (potentia) van Hydrogenium (=waterstofion, da's het zure in een zuur). Dit zegt niets over het bemestingsgehalte maar alles over het wel of niet zuur zijn. Bij een gewone vijver is eigenlijk alles tussen de pH 5 en 8,5 prima. Daarbuiten kan ook in speciale vijvers voor b.v. zuur of kalkminnende planten en dieren maar is niet goed voor de huis- tuin en keukenvijver.

pps. als je enig idee hebt van de inkoopwaarde van al die poedertjes en de verkoopprijs dan is het begrijpelijk dat tuincentra nauwelijks eerlijk kunnen blijven, het is de kat op het spek binden!

wo, 01/06/2011 - 00:05
AnnaEmma

Hoi,
Misschien is het water te zacht. Bij mij groeit de waterlelie heel goed en glanzend fonteinkruid ook. Maar waterpest doet het voor geen meter.
Anna

wo, 01/06/2011 - 00:17
RdB

Dat je waterpest het niet doet is een goed teken! je water is niet overbemest, je hoeft niet bang te zijn voor een algenplaag.

Ruud

wo, 01/06/2011 - 03:04
M@@ike

Even een vraagje over de waterpest, ik heb juist ergens gelezen dat als waterpest het goed doet, je vijver goed in evenwicht is. Ik was juist zo blij :))
gr. Maaike

za, 04/06/2011 - 18:23
johanvdp

Dat er veel middeltjes in de handel zijn die slechts 1 doel dienen, namelijk zoveel mogelijk van verkopen geloof ik meteen en eigenlijk weet ik dit ook al lang. Maar als je al jaren wacht tot de planten eindelijk eens gaan groeien ga je wel naar oplossingen zoeken, en vooral de oplossingen die door zgn. specialisten worden gegeven. Ik lees vaak hele verhalen over wat je wel en niet moet doen, maar een oplossing voor mijn probleem ben ik nog niet tegen gekomen. De reactie van Rdb klinkt redelijk en wellicht dat de meeste vijvers op deze manier goed fuctioneren.
Maar bij mij is de situatie toch vervelend en waarschijnlijk niet standaard. Elk jaar koop ik weer vijverplanten om ze 1 jaar later ze niet meer terug te zien, gewoon afgestorven. Ik zet ze op de vereiste waterdiepte, in substraat en/of vijveraarde afgedekt met grind. De vijver ligt rond de 8 uur in de zon. Het water ook bij 'n vijverwinkel laten testen en volgens hen zouden de planten het goed moeten doen, maar verder kunnen ze mij niet helpen, behalve dan nog meer planten aan mij verkopen.
Wie heeft voor mij een antwoord op de vraag: hoe kan het dat ondanks de waterwaarden goed zijn de planten weigeren om te groeien?

za, 04/06/2011 - 19:49
KRISTOFD

In het verleden produkten gebruikt tegen draadwieren of andere om het water terug helder te maken.deze produkten belemmeren op termijn de groei van andere vijverplanten.zuurstofplanten groeien ook niet goed als het water te zacht en te zuur is en dan vooral hoornblad,waterpest,vederkruid.
de afgelopen koude winters hebben er ook veel mee te maken het is een probleem die de laatste jaren bij meerdere vijver bezitters voorkomt.

Onderwerp gesloten