zwarte plekken in gazon
#1
do, 28/07/2011 - 17:39
zwarte plekken in gazon
Sinds een maand of twee zijn er zwarte plekjes in mijn gazon gekomen, eerst leek het op aarde die wormen omhoog hadden geduwd, maar nu is bijna mijn hele gazon bedekt met zwarte kleverig aandoende plekken van zo'n 5-10 cm doorsnee. Ik kan zo'n plek tussen duim en wijsvinger opnemen, dan zit er geel gras onder. Iemand enig idee wat dit is en wat er aan te doen is?
Géén idee !
Plaats wat foto's, mogelijk wordt het dan wat duidelijker.
Op een ander forum heb ik inmiddels een tevredenstellend antwoord gekregen.
Doordat ik mijn gazon te veel heb vertroeteld (overbemesting) en door het regenachtige weer van de laatste tijd hebben schimmels de kans gekrgen zich razendsnel te vermenigvuldigen. De zwarte plekken zijn dus een schimmelsoort, bij meerdere mensen op hun gazon aangetroffen. Oplossing: als het weer gaat regenen dan kalk strooien.
Bedankt.
Ook wij hebben problemen in ons grasveld, het lijkt alsof er zwarte aarde omhoog gewerkt wordt. Het is door het hele grasveld zowel in de zon als in de schaduw. Onder de zware aarde ligt gewoon bruine aarde. Kun je aangeven op welke site je de oplossing hebt gevonden , misschien staan daar foto's bij. Ik kan helaas geen foto bij voegen ( te groot).
Herkent iemand anders dit probleem?
Ja, dat beschrijft hetzelfde probleem dat ik heb.
Er is geen website waarop ik de oplossing heb gevonden, een van de reactionairen ;-) suggereerde om kalk te strooien (zie boven).
Ik heb inmiddels 2 weken geleden kalk gestooid bij regenachtig weer, maar tot op heden geen resultaat.
Kalk is een stof die zeer langzaam werkt. Denk eerder aan maanden en jaren dan aan dagen en weken. Als je kalk toepast is het effect zelden op de zeer korte termijn waarneembaar.
Nu heb ik niet zo veel verstand van gazons maar ik vermoed dat de zwarte schimmel zich dankzij het vochtige weer in jouw gazon heeft gevestigd. Als we een wat langere droge periode krijgen zal de zwarte schimmel m.i. snel verdwijnen.
Gegroet, de tuinprins
Ik heb inderdaad op andere sites met foto's gezien dat het om zwarte schimmel gaat Als gevolg van de natte zomer.Advies werd gegeven, zorgen voor goede afwatering , gaten prikken in het gazon.Bayergarden zou een produkt hebben om het te bestrijden. Eerst maar afwachten in de hoop op een droge periode.
Heb hetzelfde probleem. Gazon is jaren goed geweest, maar sinds vorig jaar aan de kant waar meer mos groeit begonnen. De zwarte schimmel(?) breidt zich nu langzaam over het hele gazon uit; dus ook over het deel dat in de volle zon ligt. Ondanks dat ik dit jaar geverticuteerd heb, kalk gestrooid en een laagje grof zand (tegen het mos) heb opgebracht, is de zwarte schimmel toch terug gekomen. Moet wel toegeven dat ik ook gedroogde koemest heb gestrooid, maar van overbemesting lijkt geen sprake. (Zanderige zure) ondergrond is bij mij vrij hard maar in het algemeen goed doorlatend; zal toch maar eens proberen met dieper beluchten met de riek.
Blijft toch de vraag waar dit ineens vandaan komt. Dacht dat ik een uitzondering was hier in Leidschendam, maar een kennis van mij in Zoetermeer heeft ook ineens hetzelfde probleem.
Ik heb inmidels bij het tuincentrum om advies gevraagd, foto's meegenomen. Zwarte schimmel was hun onbekend en ze herkenden het dan ook niet op de foto's. Er is contact opgenomen met o.a. Ecostyle maar die had tot dat moment 1 eerdere vraag hierover gehad. Ook zij kenden het niet.Wel werd de link gelegd met het natte seizoen. Ik kreeg het advies Cocopeat te strooien en A-Z mest van Ecostyle. Ook de grond beluchten zou kunnen helpen. Tot nu toe heeft het niet geholpen. Vandaag weer het gras gemaaid en de zwarte plekken waren nog duidelijk zichtbaar.
Het blijft dus maar wachten op droog weer! En alle suggesties voor het oplossen van dit probleem zijn natuurlijk welkom.
Die twee producten zijn je aangeboden omdat die veel te duur zijn en er dus lekker op verdiend wordt, niet omdat die iets tegen het probleem zouden doen.
Ruud
A-Z mest van Ecostyle (7 stappenplan) is zowieso een fabeltjs en Cocopeat is een grondverbeteraar en helpt hier ook niet tegen.
Bedankt voor de tips Rubo.
Als je googelt op zwarte schimmel, gazon wordt er (helemaal bovenaan) verwezen naar een vraag op deze site van 14-9-2010 over hetzelfde probleem.
Mogelijk schept dit duidelijkheid.
Hoe je de link naar die vraag hier op zet weet ik niet.
@Rubo: ik heb het gelezen, niet erg bemoedigend, ben benieuwd hoe het die mensen verder is vergaan.
Toch blijf ik het een vreemd verhaal vinden , dat van die zwarte schimmel. Ik heb er ook nog nooit van gehoord.
Als je de foto's daar bekijkt lijkt het op het beeld wat je na een paar dagen krijgt als je het mos in het gazon bestrijdt met ijzersulfaat.
Is dit duidelijk genoeg? Gras zit er bij mij nu vol mee. Lijkt het goed te doen op stikstof, groeit over
gelig gras heen en verstikt alles wat er onder zit. Groeit niet over gezond gras heen.
Hier de onderkant van het verwijderde gedeelte, zoals je ziet is het erg nat, lijkt wel klei terwijl wij in
Tilburg een zwart-zanderige grond hebben....Kan natuurlijk ook niet anders met als die regen....
Bovenkant van het grotere gedeelte...
En nog een blow up, jammer dat je maar 500 kb mag uploaden, anders was het wat duidelijker...
Ik had vorig jaar juist hetzelfde probleem, heb er dan begin dit jaar empress 600 van Aveve (anti mousse)op gedaan, door het droge voorjaar was al de schimmel weg, het gras ook, maar sinds augustus zit ik weer met dezelfde schimmel, helemaal dezelfde als op de foto.
Het is wel op andere plaatsen ontstaan.
Het gras staat prachtig voor de rest, ik denk dat ik al die stukken er 1 voor 1 uit ga rijven, want die empress werkt niet meer.
Trouwens dat was mijn artikel van 14/9 vorig jaar
https://tinyurl.com/y65ygryp
Foto van vandaag
nog één
Dit ziet er toch totaal anders uit als een ijzersulfaatbehandeling tegen mos.
Ik vermoed dat het probleem in de bodem zit.
Het gras lijkt wel weg te rotten. Stinkt het ook ?
Je zegt een zwart-zanderige grond. Maar zand is juist behoorlijk waterdoorlatend.
Hoe hoog staat het grondwater en zit er mogelijk een storende laag onder het oppervlak waardoor het water niet in de bodem zakt ?
Het ruikt naar potgrond, eigenlijk heel goed.
Ik heb dit jaar deze meststof gebruikt, nu begin ik te denken dat het wel van de ijzersulfaat is wat in de meststof zit.
https://tinyurl.com/y53oopxw
Maar dat minder maaien is dikke zever, nog meer maaien ja, maar heb nog nooit zo mooi gras gehad.
Dus vorig jaar heb ik organische meststof gebruikt en dit jaar enkel anorganische meststof, waar ik eigenlijk meer tevreden over ben.
Op ongeveer een meter diepte zit een harde laag welke wij gedraineerd hebben met boorgaten
gevuld met grind. Gras ligt er nu 10 jaar en dit is het tweede jaar dat ik het zie....Vorig jaar ook,
maar toen hadden we een mooie zomer. Ik mest met stikstof rijke korrels en op de plekken waar ik
extra gestrooid heb, is het erger.
Ik heb nu een aantal plekken met de riek behandeld en een aantal met kalk. FF kijken of het verschil
maakt. Heb ook een aantal plekken uitgeharkt en opnieuw ingezaaid met daarop cocopeat. De
plekken die ik al eerder met cocopeat bestrooid heb, zijn nl. vrij van zwarte plekken...;-)
Ik kan niet echt zeggen dat het het gras verstikt, maar slechte plekken worden aangetast, goede
gezonde plekken gaat het omheen. Het looppad in mijn gras is sterk en dicht, hier kom ik het dus
ook niet tegen, terwijl op een plek met veel open stukken (door het wegpikken van mos in het
voorjaar door vogels!) wel veel zwarte schimmelplekken aanwezig zijn.
In reactie op het antwoord van de Webmaster:
Misschien toeval, maar ik heb ook altijd een heel goed gazon gehad, maar ook pas sinds 2 jr deze zwarte schimmel of algen. Zou er iets kunnen zitten in de meststof die we strooien. Ik strooi bijv. sinds 2 jr kalkkorrels van de Aldi(?). Besmetting kan natuurlijk ook door vogels worden overgebracht.
Het Zwarte Mysterie!
Als het in de meststof zit, moeten meer mensen het hebben. Aangezien iedereen die er last van heeft ook niet echt in mekaars buurt wonen, kan het ook niet bij mekaar overgegaan zijn.
Ik heb alles bedekt met lavasmeel, ziet er een pak mooier uit.
Volgend jaar nog eens verticuteren en dan is het weer allemaal weg voor een tijd.