Welke potgrond ?

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 01/10/2011 - 01:38
C.P

Welke potgrond ?

Heb vandaag bij een tuincentra een verwaarloosde strelitzia reginae gekocht van 150cm voor 5€.
Bij thuiskomst heb ik de verdroogde en bruine bladeren weggeknipt zover ik kon,ook heb ik er 2 grote verdroogde geelbruine stammen uitgetrokken (deze waren grotendeels verrot) nu is hij nog een goede 60cm vanaf de potrand.
Het enige wat ik nu nog moet doen is hem verpotten ( wil hem een aarde pot geven inplaats van de plastiek pot waarin hij nu staat) maar weet niet welke potgrond ik daarvoor het beste kan nemen.Heb in het tuincentra aan 2 medewerkers gevraagd in welke grond hij moet worden verpot,de ene zei in een klei houdende grond en de ander zei in een luchtige grond.
Ik wilde hem in cocopeat gemengt met hydrokorrels zetten maar weet evenmin of dit wel de geschikte grond voor hem is,of is een goede kamerplanten potgrond gemengd met turf enof cocopeat en hydrokorrels ook geschikt?
Weet iemand welke grondsoort het beste is voor de strelitzia.
Moet ik de oude grond waarin hij staat verwijderen?
Dank bijvoorbaat.

za, 01/10/2011 - 10:22
RdB

Als het een verwaarloosd exemplaar betreft zal er wel geen potgrond meer over zijn, deze planten maken enorm veel wortels. Ik zou hem uit zijn pot halen, eventuele dode wortels verwijderen, tref je nog grond aan ook deze verwijderen. Zelf heb ik hem in gewone potgrond staan.

Ruud

za, 01/10/2011 - 23:10
C.P

Heb de strelitzia verpot en grondig nagekeken waarbij ik de rotte wortels die hij had heb verwijderd.Zo heb ik hem verpot,heb een grotere pot genomen waarvan ik de gaatjes heb afgedekt met scherven over de scherven heb ik een laagje hydrokorrels gelegd,daarna heb ik cocopeat gemengd met perlite en daarvan eerst een laagje over de hydrokorrels gelegd hier heb ik de plant op gezet en aangevuld met het mengsel,heb ervoor gezorgd dat het mengsel ook tussen de wortels kwam door deze er voorzichtig tussen te drukken,daarna heb ik de pot verder gevuld.
Nu wacht ik in spanning af of de strelitzia zich gaat herpakken.
Bij de rotte wortels waren nog enkele die stevig aanvoelde en deze heb ik voorzichtig van de rotte worteldelen gescheiden en als proef in een apparte pot geplant (ben benieuwd of het wat gaat worden,al betwijfel ik het.Wie niet waagt,niet wint).
Foto van de strelitzia voor en na het verpotten en van de rotte wortels.
Wel jammer dat ik er gisteren niet aan gedacht heb om er een foto van te nemen voordat ik er de beschadigde delen van heb verwijderd.

Welke potgrond ?
za, 01/10/2011 - 23:36
marcs

In gewone cocopeat zitten helemaal geen voedingsstoffen.
Dus je zal terzijnertijd wel moeten bijmesten.
Daarbij vraag ik me af of cocopeat niet te nat blijft voor een strelizia omdat het vocht vasthoud.
Mijn strelizia staat altijd vrij droog ivm wegrotten van de wortels.

Marc

wo, 05/10/2011 - 03:55
C.P

Hallo Marc,
Op een ander forum heb ik dezelde vraag gesteld en daar heb ik dit antwoord op gekregen.
Strelitzia’s zitten graag goed geworteld in een kuip, de plant dan ook pas verpotten als hij helemaal uit de kuip groeit.
De strelitzia maakt flinke, dikke wortel, zorg er daarom voor dat de pot niet tot de rand toe gevuld is.
Plant de strelitizia als het kan in kleihoudende grond of cocopeat voeg hier één derde deel fijn grind,perlite of geëxpandeerde kleikorrels aan toe. Breng onder in de pot een laag grind of kleikorrels aan.
Zorg voor een flinke pot. Begiet de plant na het ver- of oppotten matig tot hij tekenen van groei vertoont.
In pot altijd maken dat het water weg kan, cocopeat houd alles vochtig maar niet te nat, met alleen potgrond zou het te nat kunnen worden .

wo, 05/10/2011 - 12:33
rwo

Das een behoorlijk verschil, in zeer voedzame kleihoudende grond of voedingsarme cocopeat.
Gr
Ruud

do, 06/10/2011 - 03:05
Draco

's Lands wijs 's lands eer. Ik gebruik cocopeat als structuurverbeteraar van standaard potgrond, dat er luchtiger en tevens vormvaster door wordt. Met gewone potgrond op veenbasis heb ik het probleem dat deze bij indroging krimpt bij pas verpotte planten. Ter verrijking meng ik er een handvol organische mestgranulaat van DCM door. Stinkt in ieder geval minder dan koemest en je weet ongeveer de nutritieve samenstelling (NPK +/- MgO). Klei gebruik ik niet meer als toevoeging. Het maakt de kuipen onnodig zwaar en bovendien is klei of leem vaak al aanwezig in de bestaande potkluit.
In prehistorische tijden en oude handboeken werden complete recepturen beschreven op basis van oa. oude koemest, klei, zand, bladcompost en naaldenbosgrond. Omdat veen een niet hernieuwbare grondstof is, is cocopeat waarschijnlijk ook milieuvriendelijker. Ook om die redenen hergebruik ik zoveel mogelijk potgrond of tenminste in de tuin.

do, 06/10/2011 - 10:53
rwo

Gewone potgrond krijg je na uitdroging idd moeilijk weer nat en krimpt in.
Daarom meng ik er meestal klei of leem doorheen, scheelt ook met bemesting.

Gr
Ruud

do, 06/10/2011 - 12:52
Draco

Ik heb die methode ook toegepast Ruud, maar sinds mijn voorraad doorgevroren klei op was, ben ik vergeten om 's winters een nieuwe hoeveelheid te delven. Blauwe klei en zavel heb ik genoeg hier in de tuin, maar ik zal ook eens om de hoek kijken waar de gemeente momenteel bezig is met graafwerkzaamheden voor een jachthaventje; een paar kuipen vullen en een stevige vorst zorgt voor een goed te verwerken product. De kleibrokken zijn dan makkelijk te verpulveren. Ik heb alleen geen idee wat de voedingswaarde is van de klei. Die is waarschijnlijk hoog, want de de bomen groeien hier als een speer. Desalniettemin kunnen er onevenwichtigheden zijn in de mineralenbalans. Maar het is tenslotte geen bepalende factor.

groet,

Draco

vr, 07/10/2011 - 00:26
C.P

Ik weet niet over welke cocopeat jullie het hebben!
De cocopeat die ik gebruikt heb is de universele cocopeat van ecostyle
en ik denk dat daar wel de nodige voedingsbestanden inzitten die de plant nodig heeft.Indien dit niet zo is laat het mij dan weten dan verplant ik de plant wel in een ander mengsel.
Weet niet of het toegestaan is om een link te plaatsen maar plaats hierbij de link naar de cocopeat die ik gebruik.
https://tinyurl.com/y374gv9b

vr, 07/10/2011 - 02:59
Draco

Cocopeat dat volgens de norm als potgrond wordt aangeduid is voorzien van de nodige voedingstoffen. Het staat er ook vermeld. Ik gebruik cocopeat zonder supplementen (voordeliger?) en meng het met langwerkende organische mest.

vr, 07/10/2011 - 03:58
C.P

Het volgende staat op de zak vermeld:
Cocopeat Universeel
Cocopeat® Universele Potgrond houdt het water zeer sterk vast waardoor u 50% minder water moet geven. Deze rulle potgrond bevat een samengestelde organische meststof (NPK 7-6-6), verrijkt met bacteriën. De voedingstoffen komen geleidelijk vrij en zorgen voor stabiele groei en een weelderige bloei van uw planten. De rulle structuur bevordert de wortelontwikkeling. Bovendien heeft men geen last van vuile handen bij gebruik. Cocopeat® Universele Potgrond heeft een voorraadbemesting van circa 6 weken en kan gebruikt worden bij: kamer-, terras-, perk-, balkon- en vaste planten.

Ik zie niet naar hoeveel de kostprijs is als het maar een goede samenstelling heeft zodat de planten zich er goed bij voelen,ik kan ook een goedkoper soort potgrond gebruiken maar welke drol heb je dan.
Ieder ziet naar zijn eigen middelen en doet wat hem/haar het beste resultaat geeft.Ik wil er enkel voor zorgen dat mijn planten en dieren niets tekort komen daar ikzelf beslist heb om ze in huis te nemen en het niet hun keuze is.
Niemand hoeft zich door deze melding aangevallen te voelen ik zeg enkel hoe ik erover denk.Mijn ouders hebben altijd gezegd als je iets in huis haalt moet je er goed voor zorgen anders laat je het weg en daarin hebben ze 100% gelijk.

vr, 07/10/2011 - 10:53
rwo

En na die 6 weken is het leeg?
Gr
Ruud

vr, 07/10/2011 - 14:01
Draco

En dan komt de volgende vraag, hoe ga ik bemesten? 'Verrijkte' cocopeat is 2 x zo duur als het basisproduct.

vr, 07/10/2011 - 23:15
C.P

Als de zes weken om zijn is de plant in winterrust,daarna bestaat er zoiets wat ze meststof noemen.

Voor u mss een vraag voor mij een weet.

Onderwerp gesloten