Hoe bestrijd ik woldopluis?
#1
zo, 06/06/2004 - 17:25
Hoe bestrijd ik woldopluis?
Mijn hortensia zit vól met woldopluis...3 dik op elkaar bevolken zij de stammetjes van de struik. Eerst had ik geen flauw idee wat het was maar na wat speurwerk kwam ik erachter dat dit woldopluizen zijn, helaas wordt er nergens vermeld hoe ik ze weg krijg en of ze uberhaupt schadelijk zijn voor de hortensia zelf. De spinsel zakjes worden door vogels meegenomen naar het schijnt maar aangezien wij een dakterras hebben boven een winkelstraat zijn er dus weinig vogels te bekennen. Moet ik 'm nu echt helemaal tot de grond afsnoeien of gaat dit weer over?
Het beste middel is Admire, voeg een paar druppels Dreft hieraan toe.
bedankt! ik ga op zoek....
Gewoon doodknijpen / doodwrijven met je vingers. Wegspuiten met een krachtige waterstraal. Voor het gebruik van admire vind ik het het nu te laat in het seizoen. Het middel is schadelijk voor veel meer beesten zoals hommels en bijen en die zijn nu volop in de weer.
Willem
Hm, ik heb net gisteren de zwaarst bevolkte takken er uit geknipt... de rest lijkt me niet zo bedreigend ;-) toch bedankt!
hallo allemaal.ik heb een japanse esdoorn en daar zitten allemaal van die dopluizen op en sommigen zijn een beetje pluizig.ik heb nooit naar planten en bomen om gekeken maar sinds kort hebben we onze eigen huis en gelijk een nieuwe tuin aangelegd en nu ben ik dol op mijn planten en vind dit dus echt jammer.
HOE BESTRIJD IK DIT HELP MIJ
r [dot] takkenbergwanadoo [dot] nl
Monique, ik heb ook een plant die vol zit en de ellende gaat zich nu verspreiden.. heeft het middel geholpen bij jou? Ik lees elders op internet dat je de struiken het best helemaal kunt verwijderen en ik heb een prachtige hulst van 2 meter die vol zit....
Kun je me wijzer maken?
Vast bedankt!
Paula Schuurman
Ik zag vorige week ook dat mijn hortensia's vol zitten met die witte dingen. Ik kijk sindsdien elke dag de struik na en haal ze er zoveel mogelijk uit. Mijn vraag aan moniek is, heb jij admire geprobeerd en helpt het, ik ga mijn struiken niet afknippen.
Naar mijn mening werkt admire te langzaam, de capsule moet volledig worden opgenomen door de plant waarna de luizen de plant waarschijnlijk niet meer lekker vinden ofzo...en kost behoorlijk ook nog, dus ik dacht...eruit trekken die takken! en de rest systematisch verwijderen.. dat heeft bij mij gewerkt, 3 takken en 10 knoppen minder maar hij staat mooi in bloei nu.
Ik heb sinds een week of 2 ook last van deze luis in de hortensia's. Ik heb ze hier allemaal uit verwijderd zonder veel weg te snoeien. Nu heb ik alleen gemerkt dat onze redelijk jonge linde in de voortuin ook compleet vol begint te zitten, ondertussen is bijna een derde van de linde bedekt. Kan toch moeilijk de linde helemaal kortsnoeien? Handmatig verwijderen is hierbij dus een beetje onmogelijk geworden. Wat dan nu te doen in deze tijd vh jaar?
Mijn hortensia van 2bij2 zit echt helemaal vol met dit spul , ik had er nog nooit van gehoord. Ik denk dat het , het beste is dat ik hem inderdaad helemaal afknip, erg jammer!
Tegen woldopluis en spint is een goed middel in de handel, namelijk
Promanal van Ecostyle.
Dit is een groene fles met verstuiver er op 500 ml inhoud.
100% natuurlijk product.
info is te vinden op de site:www.ecostyle.nl of bellen met
0516-433131
Ook mijn hortensia zit vol met woldopluis. Heb nu 1x Admire van Bayer Garden gebruikt en het lijkt iets te helpen. Weet iemand om de hoeveel tijd ik dit middel moet herhalen? En hoe vaak? Kan hier niets over vinden in de gebruiksaanwijzing.
het beste is om ze tot de grond toe af te knippen maar je kan ook proberen om hem met 2 scheppen groenezeep en een flinke scheut spiritus te doden (Wel erop spuiten)
reekdh dat is niet waar want er is geen remedie tegen misschien een huis middeltje maar geen winkel middeltje het beste is om ze af te knippen
De woldopluis schijn je ook te kunnen bestrijden met het viervleklieveheersbeestje. Ik heb er geen ervaring mee.
Ben er achter gekomen na speuren op het internet. Mijn magnolia zit namelijk voor met de woldopluis. Afsnoeien wil ik niet als een optie beschouwen.....
Groet,
Marjorie
Moniek,
Ik las dat je last had van woldopluis op je hortensia. Ik zit met hetzelfde probleem. Vorig jaar was er 1 hortensia aangetast en nu hebben ze het allemaal. Ben jij er vanaf geraakt en zo ja, hoe heb je het gedaan en waar heb je eventueel een middel gekocht om dit te bestrijden ? Ik vind het zo zonde dat ik ze allemaal zou moeten verwijderen. Weet je soms of deze ziekte ook andere planten kan aantasten ?
Alvast bedankt voor je antwoordje.
ik heb nu ook al twee jaar last van woldopluis, ik heb als tip gekregen om het zo vaak mogenlijk in te spuiten met water met groenezeep. Dit werkt erg goed alleen het komt wel elk jaar weer terug dus ik denk toch dat het misschien in het aarde zit ? zeker weten doe ik het natuurlijk niet maar ik vond het erg zonder om de plant helemaal te verwijderen en dit werkt ook erg goed............als ze er een maal uit zijn komen ze in iedergeval dat jaar niet meer terug.
Woldopluis / Wollige dopluis
Een zeer vervelend insect duikt de laatste jaren steeds vaker op: de zogenaamde ’woldopluis’ alias Pulvinaria hydrangeae. Het is een schildluis die in mei/juni een soort cocon achter zich aanbouwt die er als een wollig spinsel uitziet, waarna de luis zelf sterft. Dit spinsel is ongeveer één centimeter lang, een halve centimeter breed en enkele millimeters hoog en bevat eitjes. De luis, of eigenlijk de ei-zakjes worden verspreid door vogels, de pas uitgekomen jonge luisjes kunnen ook door de wind verspreid worden.
Chemische middelen tegen dop-/schildluizen werken alleen op de pas uitgekomen eitjes, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn tussen midden juni en eind juli, waarbij elk blad aan de onderkant en ieder stukje van de stengels zeer goed bespoten moet worden. Een zekerdere manier om dit beestje te stoppen, is het tot de grond toe afsnoeien van de plant. Des te vroeger in de zomer dit gebeurt, des te groter de kans dat de plant het volgende jaar weer bloeit. Verwijder zorgvuldig alle afgeknipte takken en blaadjes!
Wanneer de aantasting echter terug blijft komen, is de enige remedie het verwijderen van alle planten die aangetast zijn en er de eerste tijd geen nieuwe neer zetten. Voorkom ook nieuwe besmettingen vanuit andere planten in de tuin waarop deze luis voor kan komen, in het bijzonder Hulst (Ilex), Linde, Viburnum, Esdoorn, Euonymus, Magnolia, Kastanje en Camellia. Let dus goed op en onderneem direct actie bij de eerste aantasting!