zwarte luis in wilgeboom kleurt rood
#1
wo, 04/04/2012 - 22:31
zwarte luis in wilgeboom kleurt rood
Onlangs heb ik een aantal takken van de (reeds door schimmel aangetaste zieke) wilgenboom weggehaald en het viel me op dat een groot aantal takken en zelfs aan de dikke takken kolonies grote zwarte luizen bevonden en nog steeds aanwezig zijn. In eerste instanties heb ik gedacht dat het waarschijnlijk de zwarte bonenluis zou kunnen zijn, maar na een groot aantal zwarte luizen met de hand geplet te hebben, bleef een rode kleur aan de binnenkant van mijn hand achter. Verbazing!
De zoete kersenboom in de tuin wordt ieder jaar bevolkt door de zwarte luis, maar deze luizen kleuren zwart na geplet te zijn. Zoals gewoonlijk laat ik de luizen met rust, want ik heb opgemerkt dat zelfs de hommels op de honingdauw afkomen!
Als erfafscheiding worden coniferen gebruikt en aantal van deze coniferen zijn ooit aangetast door inderdaad een variant van de zwarte luis, dewelke ook zwart kleurt na geplet te zijn.
Welke variant van de zwarte luis bevolkt de wilgeboom? Hij is zwart met her en der witgekleurde puntjes aan de poten en het kleurt rood. Overigens is het niet een wollige luis!
De bomen en de planten in mijn tuin worden door heel veel verschillende soorten luizen luizen, kevertjes, vliegen, wantsen etc. bevolkt, maar deze soort zwarte luis kan ik niet plaatsen.
Enig idee?
In de tussentijd is de naam van de luis achterhaald! TAKLUIS.
Ik heb ook zo'n luizen in mijn wilgen.
Ik heb ze nog niet zo nauw bekeken, maar ze zijn inderdaad heel wat groter
dan gewone luizen.
'k Was net wat aan het Googlen en mijn oog viel op de 'dromedarisluis'. Zou
het deze kunnen zijn? Blijkbaar hebben deze een bultje op hun rug wat erg
herkenbaar is, ik ga die van mij morgen eens wat nauwer bekijken.
Overigens wat bestrijding betreft is mijn motto heel simpel: vogelvoer. In
een tuin met voldoende vogels worden luizen, en dus vermoedelijk ook deze,
snel door de vogels opgegeten. Enkel in sterk verstedelijkte gebieden kan het
nodig zijn om bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Groeten,
Pol
Het is mij al opgevallen met name de mezen de luizen en ook de zwarte wilgeluizen opeten. Dit is voor mij een van de vele belangrijke redenen om zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er vliegen gewoonweg teveel (verschillende) vogels en bevinden zich te veel nuttige insecten in de tuin om in de wilde weg te gaan spuiten met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen. Maar ja, alles heeft ook een keerzijde. De teken heeft zich ook in de tuin gevestigd en misschien wel in het huis.
Ik zal een foto maken van de zwarte luis en deze plaatsen in het forum.
J.H. Blom
Teken worden niet bestreden met insecticide. Deze beesten 'vestigen' zich ook
niet echt in een tuin. Ze worden meegebracht door huisdieren als katten en
honden, maar ook door wilde zoogdieren.
Groeten,
Pol
Teken klimmen in grassen, struiken en kreupelhout en wachten tot een gastheer vlak langs komt en grijpen zich daaraan vast. Ze detecteren hun potentiële gastheer door de uitgestraalde lichaamswarmte, uitstoot van kooldioxide en wellicht ook door geuren. Een teek blijft gewoonlijk lager dan een meter boven de grond en kan niet springen of vliegen. Dat een teek zich uit een boom laat vallen als een gastheer langskomt, is waarschijnlijk een misvatting.
De teek kan via de benen van een persoon omhoog klimmen en nestelt zich bij voorkeur in huidplooien, maar ook wel gewoon op een been of arm. Naast in het wild voorkomende zoogdieren, worden vooral honden, katten en mensen gebeten.
Overgenomen van een artikel van Lymnet Ned.
Een topic van november 2011 heropend ? dus?
Ik heb niet geweten dat een oud geplaatst bericht na aanpassing als nieuw wordt aangeboden. Misschien een punt van overdenking voor de beheerder van de forum of dit wel of niet gewenst is.
Waarom kan dat niet gewenst zijn? Ik las het voor de eerste keer!