Ongebluste kalk.
#1
zo, 30/10/2011 - 09:55
Ongebluste kalk.
Hallo, van een franse vriend kreeg ik een zak ongebluste kalk voor in de moestuin met het advies nu te strooien en er doorheen te werkken. Heb gegoogeld en gelezen dat het werkelijk kan (ik had er nog nooit van gehoord) Nu kan onze tuin wel wat extra's gebruiken aan kalk. Nu is mijn vraag of ik de kalk alleen in de moestuin kan gebruiken of kan ik het ook tussen (sier) planten strooien? En in de compostbak voor snelle compostering of zeggen jullie........geen ongebluste kalk in de tuin. Hier in frankrijk schijnt het heel normaal te zijn. Tegen de winter die kalk, en in het voorjaar mest.
Ongebluste kalk is zeer goed voor uw moestuin, bij gebruik van ongebluste kalk kan een weinig humus verlies zijn, maar weeg dat op tegen een rappere werking bij het ontzuren? Voor aardappelen bij een normale zuurtegraad zou ik hier niet mee bekalken. Voor sierstruiken alleen gebruiken bij echt kalkminnende gewassen, want de meeste sierstruiken vragen nogal veel een lichtzure of zure grond
Fijn, toch een antwoord te krijgen. Het gaat hier om een stuk grond dat jaren verwaarloosd is. En veel bladeren van een levensgrote notenboom moest incasseren jarenlang. Kan je de kalk ook over het gras strooien?
Daar moet je gewone kalk (dus CaCO3) voor nemen en zeker geen ongebluste kalk (CaO). Ongebluste kalk kan leiden tot verbranding en een pH-schok. Overigens heeft bekalking alleen zin als er een aanleiding toe is zoals verzuurde grond.
Ruud
ps. vergeet niet de juiste handschoenen aan te trekken als je ermee werkt anders loop je huidverbranding op.
pps. uit je vraagstelling en vervolgvraag krijg ik de indruk dat je geen flauw idee hebt wat ongebluste kalk is, wat de risico's van werken met gevaargoed zijn voor jouw of je omgeving. Als dat inderdaad zo is kun je er beter afblijven. Gebruik gewone kalk dat overal goedkoop verkrijgbaar is en werkt net zo goed.
Rdb.....met die kalk kan je een lijk laten verdwijnen toch?:) die vriend van ons gebruikt het elk jaar, en ik dacht; een keer en volgend jaar gewone kalk. En zuur is het hier dat kan ik je zeggen. Wij hebben hier een huis met een hect. grond die jarenlang 20?30? verwaarloosd is. Het stuk waar vroeger de moestuinen waren was overwoekerd en kon je niet lopen van de bramen. De grond heeft al die jaren alleen bladeren en bramen gehad, door de wildgroei van bomen nat en groen. De tuin is mijn project, ik maak het mooier dan die vroeger was. Met af en toe hulp van dit forum. Vorig jaar gras gezaaid op een plek waar enkel metershoge varens wilden groeien. Heeft ook kalk nodig dus kan dit met die ongebluste kalk of is dan mijn gras ook weg?
Toch niet elk jaar een lijk?.....................
Waarom niet eerst een grondmonster nemen en dat laten analyseren (gratis door DCM).
Daar rolt een advies uit a.h.v. de resultaten en kan je met de juiste middelen aan de gang i.p.v. te gaan experimenteren met een zak lijkverwijderaar.
De vragenstelster woont in Frankrijk.
Had ik even overheen gelezen maar DCM komt uit Belgie en op de verpakkingen staat alles in het Frans en Nederlands. Heel goed mogelijk dat het ok in Frankrijk wordt verkocht.
geen ongebluste kalk op een plant gooien (tenzij je die kwijt wilt)
@prik: ieder jaar een lijk? dan heb je in geen geval kalkgebrek!
Ruud
Die zit.
Mmmmm, ieder jaar een lijk? Wie zal ik daar nu eens voor uitkiezen?
Grondmonsters nemen is niet echt een optie, wij weten zo wel dat de grond zuur is. Op onze grond heb je ook heel veel verschillende situatie's: droog, nat, zuur, zanderig enz. Wat ik dus wil is zelf de grond verbeteren (waar ik al 4 jaar mee bezig ben)en dat lukt best, maar met een paar zakken van dit en van dat ben je er niet.
@Nieuw, zal ik je een paar namen geven?
Ik heb van een boer hier in de buurt zo'n blauwe kunststof ton vol met kalk gekregen afgelopen week. Hij heeft elk jaar een dikke bult van dat spul bij zijn land liggen en strooit dat over de aarde. Ik
Leeft die boer dan niet meer? Dan zou ik het hemzelf vragen.
Wel in het Frans natuurlijk.( zou mij niet lukken zonder fouten.)
Prik als die vraag voor mij bedoeld is, het is een gewone Grunnigse boer en volgens mij leeft hij nog, maar ik zie hem al een hele tijd niet meer op zijn land..wintertijd enzo..en ik weet niet waar hij woont, sterker nog, ik weet niet eens of de goede man in ons dorp woont..:-)
Ja, die is voor jou, omdat de vraagstelster in Frankrijk woont, en jij zegt zal ik je een paar namen geven?. Beetje verwarrend. Maar ja, waar gaat het eigenlijk over? Sluiten maar.
Die namen waren bedoeld voor elk jaar een lijk..
Maar beetje verwarrend inderdaad. het ging tenslotte over de kalk..
@ Goed uitkijken dus met de kalk uit het blauwe vat, handschoenen aan en met windstil weer gebruiken. Maar, nu weet ik nog steeds niet of ik het spul over het gras kan strooien. Zal het zelf aan onze Franse vriend vragen als ik hem tegenkom.
@Tuinfairy ik geloof dat ik wel weet welke namen,hahahaha
groet Dirk.
Mijn man heeft me opdracht gegeven om eerst de tuin, de kassen en de verhoogde bakken winterklaar te maken en dan zal hij in de compostbak laag voor laag wat van die kalk strooien. ((heeft hij beloofd) en de rest gaat naar een dorpbewoonster die aangaf dt haar tuintje nogal zuur is..
Probleem opgelost dus..
Oh trouwens nu ik je toch hier zie.. is die kalk gevaarlijk voor vogeltjes Dirk?
Hoi Dirk,
Hoe is het leven verder?
Kalk is dat ook goed voor kleigrond? Ik hoor daar heel verschillende berichten over.
Groetjes
marjoleine
Met mij alles goed lig alleen bij toeren nog steeds in een deuk om dat andere forum,zelfs op persoonlijke berichten aan K. geen reactie en dan worden wij als onfatsoenlijk bestempeld ze gaan zelfs gewoon heel respectloos door met topics door ons gestart,als je het klachtenateleir nog eens leest,zie je dat het nog wel eens druk kan gaan worden op dit forum.en nu ontopic.
nee hoor kalk is niet gevaarlijk voor de vogeltjes.
kalk op kleigrong wordt niet gebruikt om de pH te verhogen maar om de bewerkbaarheid van de klei te verbeteren.
grtjes Dirk.
Ahaah vandaar al die bergen kalk bij de velden hier in de polder.
Maar moeten ze dat elk jaar doen dan?
Oke......weer wat geleerd. Wanneer doe je dat het beste?
Nu of in het voorjaar. Zijn er ook planten die dit niet willen.
Groetjes
Marjoleine
Zou zo leuk zijn als iemand mijn vraag eens zou beantwoorden!
mbt mijn laatste antwoord.
Of je de kalk over het gras kan strooien dus..;-)
Wil ik eigenlijk ook wel weten..en wat het dan precies doet voor en met je gras..
ongebluste kalk kan je op gras gooien maar dat gras gaat dan wel kapot maar dat was al geschreven
De topic van 'Nieuw' wordt overwoekerd door vragen e.d. van andere leden.
(heb er helaas zelf ook aan meegedaan).
Sorry overheen gelezen..
Prik.. even vraagje:
Een aantal zijn nieuw op dit forum..
Mogen er geen vragen gesteld worden door anderen over een bepaald onderwerp dat door iemand gestart is?
Ik bedoel hier niets verkeerds mee, maar wil even de bedoeling en werking van dit forum weten..(kan het niet goed uitleggen wat ik bedoel sorry)
Dat mag wel, maar ik kreeg het idee dat vragenstelster Nieuw een beetje ondergesneeuwd werd.
Heb je het Tuinformreglement al gelezen.?
Alle nieuwe leden welkom!
Om maar weer even off topic te gaan (Sorry Nieuw) ik heb het reglement gelezen en vandaar mijn vraag dus..
Wij als nieuwelingen moeten even wennen dat is duidelijk.
Tik ons maar op de vingers als het te gek wordt..
Excuses aan Nieuw voor het ondersneeuwen van zijn/haar vragen..
@@@ Ik merk dat er dus toch veel vragen zijn ivm ongebluste kalk. Ben niet de enige. Vond het alleen lastig dat dit in een discussie verzande en nog steeds geen antwoord had.
@@Nieuw@@ Geen kalk over je gazon strooien is het antwoord, want dan gaat je gras dood.
Ik wist dat ook niet en ben blij dat ik het nu wel weet. Scheelt weer nieuw gazon aanleggen volgend jaar.
Kalk is geen probleem geen ongebluste kalk daar verbrandt het gras door
grtjs Dirk.
Ik zou geen ongeblust kalk strooien op gazon , liever een zachte kalksoort gebruiken. Voor mij is daarvoor een zeewierkalk geheel goed geschikt maar wel zo fijn mogelijk. Kalk in korrels is werking veel te traag, dat wordt gemaakt voor de gebruiker omdat het niet zo veel stuift. Voor een goede werking van deze zeewieren is de fijnheid geheel belangrijk en voor de meeste gangbare korrelkalken want deze zijn gemaakt van gemalen kalk rotsen