Voorjaar in aantocht

257 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 14/02/2012 - 17:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voorjaar in aantocht

Hier dan maar een topic aangemaakt om het voorjaar voor te bereiden.
Als er een droge periode komt ga ik eens preventief met de rosacur anti schimmel behandeling starten.
Tevens de nodige snoeibeurt eerst moet de nachtvorst weg.

De winter zal nog lang te zien zijn aan de palmen helaas.

Emile

Voorjaar in aantocht
di, 14/02/2012 - 18:26
jeremaine

Inderdaad, hoog tijd voor het voorjaar! Moet zeggen dat nu het weer dooit, het blad weer aardig op leeft, maar er is ook genoeg vorstschade aan het blad te zien. Zodra de middagtemperatuur zo ongeveer weer regelmatig +12/13 C. is, dan behandel ik meestal met Rosacur van Bayer, snoeien meestal halverwege of eind maart, ligt eraan hoe de voorspellingen zijn. Bij noemenwaardige vorstvoorspellingen dan wacht ik nog even.

di, 14/02/2012 - 18:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Emile,

snoei je dan alleen de bruine bladeren of neem je ook bladeren die er minder mooi uitzien ook meteen mee.
Is het ook mogelijk om als er gedeeltes van bladeren niet meer mooi zijn deze gedeeltes te verwijderen en de rest te laten zitten?

Alexander

di, 14/02/2012 - 18:45
rtilburg

Je kunt idd ook de bruinen stukken van de bladeren wegknippen.
Alles wat groen is zou ik laten zitten, hierdoor hersteld je trachy sneller.

di, 14/02/2012 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik van het voorjaar ga snoeien dan snoei ik alleen het geheel bruine blad weg.
Tot er voldoende blad aan zit laat ik half bruin blad zitten.
Ik zou nog willen weten kan je voordeel halen door de bloeivormen te verwijderen in het voorjaar zodat alle groei energie totaal naar de blad aanmaak kan.

Gelukkig leeft ook het blad bij mijn palmen wat op al is 50% van het blad ten dode opgeschreven helaas.

Emile

di, 14/02/2012 - 19:04
rtilburg

@emile, Er wordt wel vaker aanbevolen om de bloeiwijze weg te snijden.
Maar dat maakt volgens mij helemaal niks uit. Ik heb dat ook wel eens gedaan bij mijn grootste trachy, echter ging hij nadien echt niet sneller groeien. mij lijkt het dus nuttel

di, 14/02/2012 - 19:25
Frankko123

Ik heb er 3 waarvan ik er 2 dmv lichtslang met timer en fleece heb
beschermd en 1 alleen met fleece en een afdak dmv zeil. Ik was de complete
kougolf in Kenia en ben zondag teruggekomen dus ik kneep hem wel een
beetje.

Ze hadden alle 3 samengeknepen vingers en sommige bladeren van vooral de
grootste halen het niet (max 5) De 2 kleineren hebben toch meer beschutting
gehad van schuur en schutting en hebben waarschijnlijk niet eens
bladschade.

Ik heb gisteren de lichtslangen op de bodem gelegd en afdekt met fleece en
afdekzeil tegen vocht want deze was wel stijfbevroren ondanks de
houtsnippers. De bodem is nu compleet ontdooit en heb ze net wat lauw water
gegeven.

Indien ze deze winter overleven (max. -14) dan bestempel ik de trachycarpus
toch als winterhard mits wat bescherming.

Mijn chamaeropsen heb ik dmv lichtslag, fleece en daarover een bigbag
beschermd. Deze heeft helemaal geen schade en de bodem was niet eens
bevroren dus dit werkt uitstekend.

di, 14/02/2012 - 19:38
edwardkarin

Ik heb er toch een paar die er slecht uitzien hoor, bruin blad heb ik nog nooit gehad maar dat is het minst erge dacht ik zo, als de speren maar weer gaan groeien.

De bodem is nog stijf bevroren hoor, denk erom dat de vorst er goed in zit, de bovenlaag van de grond is nu wel zacht maar dat is een paar cm. nu, daaronder is het nog keihard.

Mijn fatsiainfo-icon's hebben allemaal bruin tot zwart gekleurd blad, komen nu wel bij, maar daar waar ze nu nog treurig hangen alsof het nu nog zo koud is, daar zijn de trachycarpus palmen ook het slechtst.

Aan de voorzijde van het huis op het zuiden zien er nu weer het beste uit, vreemd genoeg.

Ik heb nog veel palmen met dichtgeknepen vingers nu nog.

di, 14/02/2012 - 20:00
jeremaine

Ik moet zeggen dat ik tot nu toe de schade aan mijn Trachy's te overzien vindt, weet natuurlijk niet wat er nog komen gaat, maar heb er toch bijna - 20 C. overheen gehad. Misschien dat de duur van deze ergste diepvrieskou ook een rol heeft gespeeld, want op de grafieken zag ik tijdens de ergste nacht naar 4 februari toe dat de - 19 C. slechts zo'n 2.5 uur stand hield. Stel dat het meerdere uren waren geweest, dan was de schade wellicht nog groter geweest.

@Edward, jij moet toch ook minstens - 20 C. / - 21 C. te verduren gehad lijkt mij?

Ik dacht eerst dat ik slechts - 14.7 C. te verduren had gehad, vond het al zo raar, omdat ik via de kaartjes zag dat het veel kouder was, maar ik zat er naast, want wat bleek. Mijn thermometer was tijdens de koudste uren uitgevallen, maar mijn buurman had nog wel een meting gedaan.

di, 14/02/2012 - 20:22
edwardkarin

Hoi Jeremaine,

Volgens mijn thermometers/sensors niet, dan is het tot -14 het koudst geweest in die beruchte nacht na die sneeuwval, ik moest er 's morgens uit om te werken en ik stond om 05.30u. op dus dat heb ikzelf waargenomen.
In de buurt hier in het centrum van Flevoland was het volgens de KNMI kaart -21 graden dat klopt.
Je kon toen ook zien dat het hier minder koud was, het was blauw gekleurd en het koudere deel was paars gekleurd.
Ik heb wel vaker verschil gezien tussen mijn werkelijke tuintemp. en de KNMI actuele temp.kaart.
Maar goed Jeremaine... bij iedereen heeft het 2 weken lang flink gevroren dat is een zekerheid, en dit heeft de palmen niet goed gedaan dat is zeker.
En het was overal zodanig koud wat teveel is voor deze palmen, en dat er sommige zijn die het overleven dat zal best op een bepaalde gunstige plek, maar ik denk dat er veel het loodje gaan leggen, en dat ze er nu weer goed uitzien 'wat is goed' dat geeft geen enkele garantie! Dat is maar schijn bij palmen.
Bij mij zijn er genoeg die er weer uitzien, maar vergeet niet dat je toch een andere kleur groen ziet, dat is nu goed te zien, en de bladslippen al bruin verkleuren die zijn kapotgevroren door droogteschade.

Vergeet niet dat ze nog steeds nu in de bevroren grond staan, daar hoor je niemand over, maar voor de wortels vriest het nu nog. Dat het bovengronds nu al ruim 5 graden is en niet koud meer aanvoelt dat geld niet voor de bodemtemp. natuurlijk.
En de vorst is daar nog lang niet uit denk ik, dat duurt nog minstens een week of langer.

In maart kan je pas beter de zaak beoordelen, en gaan snoeien.

Tot nu toe maar laten rusten, wie weet krijgen we nog meer kou en nachtvorst zal er ook nog wel van komen denk ik?

di, 14/02/2012 - 23:43
koertje

Het devies bij de Trachycarpus is toch ook een goede wortelbescherming. Bij elke vorstperiode breng ik een baal stro aan bij de voet van ruim 1,5 meter in diameter en zo'n 80 cm hoog, ik verwarm nooit bij. Boven op de stro een rond stuk plastic met een gat in het midden voor de stam, daar bovenop lag 10 cm sneeuw De grond is gewoon niet bevroren geweest rondom de voet. Ze zien er eigenlijk best prima uit, natuurlijk wel wat bladschade aan de oudste bladeren en wat perforatie bij de wagnerianus, maar ok hier 4 februari ook zo'n -17 gehad en daarna nachten van -11 a
-12. Chamaerops kurkdroog gehouden, ook de wortels beschermd met veel stro wel wat meer bladschade maar gaat zeker overleven.

wo, 15/02/2012 - 00:50
jeremaine

@edward, klopt inderdaad wat je zegt, schade aan bijvoorbeeld het hart wordt pas later zichtbaar, maar het is op zich een goed teken dat er tekenen van herstel zichtbaar zijn, immers sommige Trachy's zijn na hevige vorst al direct totaal vernietigd om te

wo, 15/02/2012 - 08:38
edwardkarin

Ik had het er met een collega over die heeft 2 trachy's in zijn achtertuin staan op het zuiden en volgens zijn beschrijving zien deze er net zo slecht uit als die van mij in de achtertuin, dat is op het noorden, maar mijn tuin is zodanig diep dat er wel zon bij de palmen is geweest.
Daar maak ik me de meeste zorgen over, de palmen in mijn achtertuin, ik weet wel dat voor die koudeperiode is het nat geweest, het gazon was een tijd ervoor verzopen van het regenwater, daarachter staan mijn 2 grote palmen, stammen van 3 meter, maar die staan natuurlijk enorm nat daar.
In de voortuin valt dit allemaal wel mee.

Bovendien zit de vorst er nu nog diep in, vergeet dat niet.

Jeremaine, ik heb dus ook exemplaren die er nu weer goed uitzien net zoals bij jou dus, maar ook een paar waarvan ik nu denk dat het over is? Of de vorst moet er nog uit trekken dat het wat langer duurt, ik weet het niet?

Mijn butia en phoenix hadden geen schade door de lichtslang en rietmat, dat werkt perfect.

wo, 15/02/2012 - 10:31
Frankko123

Edward, indien je de vorst uit de grond wil hebben raad ik je aan de lichtslangen op de wortels te leggen en deze af te dekken met fleece en een afdekzeil.

Ik heb dit gedaan en met 24 uur (om de 6 uur verplaatst) was de complete kluit ondooid. Al mijn blad is weer uitgevouwen en zijn weer rechtop gaan staan.

wo, 15/02/2012 - 12:15
birdwatcher

en dan noem je ze winterhard?

wo, 15/02/2012 - 12:40
Frankko123

Weet zeker dat ze ook zonder deze maatregelen het halen alleen versnel ik het geheel om bladschade te voorkomen. Bevroren wortels nemen geen water op m.a.g. dat het blad zich opkrult en uiteindelijk bruin wordt. Dit geldt niet voor de nieuwe speren maar heb niet veel zin aan een palmboom met 3 bladeren.

Wat is winterhard? Er zijn veel planten die uiteindelijk kapotvriezen als het maar koud genoeg wordt. Trachycarpus vind ik wel winterhard want 1 van mijn exemplaren heeft het gered zonder noemenswaardige bladschade en alleen wat vliesdoek om de speer en schors aan de voet.

wo, 15/02/2012 - 14:02
edwardkarin

Je bedoelt ermee dat degene die er bij mij nog slecht uitzien te danken is aan de bevroren kluit, als dat ontdooit is dat komt het qua aanzicht ook goed dus.
Er zijn van die 5 die ik er slecht uit vind zien 2 grote een met stam van meer dan 3 meter en een met stam van 2.5 meter, die hebben toch al een enorme kluit denk ik?
Zou de vorst er zo diep in zitten dat de kluit geheel bevroren is bij zo'n grote palm?

Ik zou niet weten hoe diep de vorst erin zit nu, wel weet ik dat 2 cm. van mijn tuinaarde pas ontdooit was gisteren, dus dat schiet lekker op.

wo, 15/02/2012 - 14:32
Frankko123

Op weerwoord las ik max. 50 cm en dit lijkt mij al extreem. Ze verwachten dat de vorst pas na het weekend uit de grond is. Men zegt daar indien het ijs uit de sloot is is ook de vorst uit de grond.

Zodra de vorst weg is komt de watertoevoer weer op gang en knappen ze weer op.

wo, 15/02/2012 - 16:13
jeremaine

Hier een paar foto's van een paar minuten geleden, dit is het resultaat van de afgelopen vorstperiode met het dieptepunt -19 C. in de nacht van 3 naar 4 februari.

(tuin west-zijde)

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:12
jeremaine

foto2

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:13
jeremaine

foto3 (oostkant)

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:14
jeremaine

Uiteinde blad is verbrand.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:15
jeremaine

Oost-zijde, kleine Wagnerianus exemplaren hebben vrijwel geen schade. Ze staan pal tegen de muur van een onverwarmde schuur, maar deze muur kan lekker opwaremen door de zon.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:16
jeremaine

Winterharde cactussen (onverwarmd) staan wel droog onder een afdak zijn gebroken op twee punten (de oren komen dus los) Voorheen leek het Micky Mouse.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:17
jeremaine

in detail

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:18
jeremaine

Paar dagen geleden zag het er nog zo uit.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:18
jeremaine

Op deze foto is goed te zien hoeveel gaatjes er in de waaiers zitten.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:19
D_SDennis

Edward, lees jij niet? Al zitten wortels een kilometer diep, ze zitten altijd vanst aan het stukje net onder de stam, dus net onder maaiveld. Als dat stukje bevriest, dan functioneert die overige kilometer ook niet of nauwelijks.

Maarre, het komt vast wel goed met je palmen. Als ze niet helemaal bruin geworden zijn dan komt het herstel vast wel.

wo, 15/02/2012 - 16:27
jeremaine

Trachy in de border is aardig aan het opknappen. (west-zijde) De meeste schade zit natuurlijk bij het oudste blad en in het uiteinde van de vingers.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:20
jeremaine

Trachy W. nauwelijks beschadigd.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:22
jeremaine

Chamaerops H. is alweer totaal vernietigd, maar zal niet eens raar opkijken als deze dit jaar voor de derde keer ofzo, weer gaat uitlopen na speerrot. Deze plant heeft de afgelopen jaren nog nooit enige vorm van bescherming gehad.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:24
jeremaine

In detail het blad van de grootste Trachy

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 16:26
jeremaine

@edward, plaats ook eens actuele foto's van dit moment, dan kunnen we met zijn allen oordelen over de schade aan jouw palmen. Als jij -14/-15 C. erover hebt gehad, dan komen ze er vast wel bovenop, want jij hebt volgens mij ook bere sterke exemplaren.

wo, 15/02/2012 - 17:01
edwardkarin

Ik zal foto's maken, uiteraard, want zonder foto's zie je niets.

Maar Dennis en Jeremaine we kunnen toch niets anders doen dan afwachten.

En Dennis, rustig maar ik begrijp je wel over de wortels, je weet het toch niet welke het wel of niet overleven, ook de plekken in de tuin zijn verschillend waar ik nu minder mooie en mooiere exemplaren heb staan na deze kou.
Dan heb ik het over het bereik van de zon etc...
Ook bij mijn collega zien ze er slecht uit maar staan wel op het zuiden en beschut.
Overigens mijn phoenix en butia ingepakt zonder boomschors voor de wortels 'weet je nog'? Zien er op en top uit, geen centje pijn, en net zo mooi als voor de koudeperiode.

Ik heb bewust niets gedaan aan mijn grote palmen de trachycarpus, ik wist allang dat het zo ging verlopen de kou ook na de sneeuwval van die bewuste vrijdag kon je op flinke afkoeling van de opvolgende nacht al rekenen, beetje naar de weerkaarten kijken en een weerforum volgen als de stemming er daar in komt word het kouder, dat is wat de meeste weerliefhebbers graag willen. Schaatsen en ijs, niet goed voor onze planten dus.

Voor degenen die de palmen ook beschermd heeft en dat wil blijven doen, is dat een handige leidraad.

Ik heb al vaker palmen verloren en dat is vaak verbazingwekkend dat de mooiste het niet halen en minder mooie wel, dat erg moeilijk te voorspellen.

De 2 grote in mijn achtertuin zijn er beter uit gaan zien nu, de grond ontdooit nu, dat helpt ook...

wo, 15/02/2012 - 17:36
jeremaine

Ik heb net even in de bodem geprikt, maar ondanks een dikke laag Franse boomschors is het toch keihard hoor, maar dat was voorgaande jaren eigenlijk niet anders, komt vast wel goed. Trouwens juist waar nu de boomschors ligt is het nog bevroren, daar waar niets op de grond ligt is het al ontdooid. Logisch, want het geeft isolatie, eerst tegen de kou en nu houdt het juist de kou vast...

wo, 15/02/2012 - 19:10
edwardkarin

Tja dat is logisch waar de boomschors nu nog ligt en de grond is wel bevroren geraakt dus, heeft ten eerste die boomschorslaag niets geholpen of misschien vertraagd en diezelfde laag vertraagt de boel nu andersom.
Ja isolatie blijft isoleren beide kanten op.

De vorst is er nog lang niet uit, dat duurt nog wel even.

Ik weet niet hoe diep die erin zit, 20 cm. of 30 cm? Als je grond betrekkelijk nat was dan is het wel een eind bevroren, want natte grond is een goede geleider van kou.

Of dat elk jaar zo is betwijfel ik, er waren ook koudeperiodes met tussenpozen of met dagen met maxima boven het vriespunt, dan gaat het veel minder snel de grond in.

wo, 15/02/2012 - 19:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verbazingwekkend hoe de palmen opknappen, het blad leek bij mij wel op droog papier.
En 70% is weer terug op kleur.
Nu het blad is ontdooit knapt alles weer wat op dit geeft weer hoop.
Feit is wel dat er 3 flinke winters achter elkaar waren ik hoop volgende winter op een zachte dan kunnen de kronen van de palmen wat meer blad krijgen.
Ik denk dat ik in dit geval ga afwachten welke bladeren de moeite waard zijn om te laten zitten in het voorjaar.
Ik snoei alleen weg wat 80% bruin is.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze kleine palm is tevens mijn mooiste met ruim 20cm dikke stam.
Hij is gelukkig ook aan het opknappen.
De twee palmen met ruim 3 meter stam zijn import Spanje, en de kleine palm is uit Italië afkomstig.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 19:56
jeremaine

Mooi Emile, Deze verbetering moeten we voortzetten! Bij mij zie ik eigenlijk hetzelfde, al besef ik dat ik vorig jaar bij een kleine Trachycarpus W. pas ergens halverwege het jaar toch speerrot had, overigens heeft deze dit met vlag en wimpel overleefd en hersteld. Toch ziet deze Trachy er dit jaar ook weer wat minder uit als de rest, maar goed afwachten maar toch?

Juist mijn grootste Trachy had door de jaren heen nog niet écht een volle kroon en was mooi op weg om hier verandering in te brengen, maar ja... deze winter heeft een beetje roet in het eten gegooid. Ze zeggen weleens dat strenge winters meestal 4 jaar achter elkaar zijn, dus wie weet volgend jaar niet? Toch vind ik dat deze winter eigenlijk heel kort en krachtig was (tot nu toe, je weet immers niet wat nog komen gaat).

Je zou nog een keer hier op bezoek komen weet je nog, dus laten we hopen dat je deze zomer bij mij niet tegen kale stammen zit te kijken, maar geniet van krachtige Trachy's die zich niet neerleggen bij een winter waarbij bijna de Elfsteden werd verreden ;-).

Wat betreft de herkomst van mijn Trachy's. De Trachycarpus Wagnerianus exemplaren komen allemaal uit het beruchte Korea! De grootste Trachy Fortunei komt uit Noord-Italië net als de Trachy F. in de border. De Trachy F. in pot op de oprit komt uit Noord/oost-Spanje!

za, 18/02/2012 - 15:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor mij kan het niet snel genoeg eind mei zijn dan de eerste bladeren te zien ontvouwen.
De angst voor drie kale Amsterdammertjes in de voortuin is geweken.
Ik kom nog een keer op bezoek Jermaine!

wo, 15/02/2012 - 20:09
jeremaine

Ik hou nog even rekening met alle opties... Uiteraard ben ik aan het duimen op het behoud van de kruinen (althans wat er nog van over is). Laten we reëel zijn, ik duim ook voor jouw palmen. De mannelijke Trachy van jou is immers deels verantwoordelijk voor de bestuiving van mijn vrouwelijke Trachy!

wo, 15/02/2012 - 20:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

De weersvooruitzichten zien er gelukkig nu positief uit.
De bestuiving van jou vrouwelijke palm is afkomstig van de 20cm dikke Italiaan.
Misschien wel straks verantwoordelijk voor een nieuwe generatie Trachy
Ik heb zelfs nog de foto gevonden waarop deze palm staat afgebeeld met de bloeivorm nog intact welke ik naar jou heb verzonden afgelopen zomer.

Voorjaar in aantocht
wo, 15/02/2012 - 21:21
edwardkarin

Ridefree66,

Bij jou zijn de bladvingers ook nog gesloten zie ik?
Is deze foto van vanmiddag/vanavond?

Bij mij lijken ze bij palmen die deze nog dicht hadden nu ook open te gaan, 3 kleinere zien er slecht uit, ik plaats morgen duidelijke foto's.

Prikte in de grond, het is een bonk beton na 3 a 4 cm. onder de tuinaarde.

wo, 15/02/2012 - 21:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

De foto was van vanavond bij zonsondergang.
Bladvingers zitten gedeeltelijk nog gesloten.

wo, 15/02/2012 - 21:42
edwardkarin

Bladeren zijn uitgedroogd zie ik, deels nog gesloten omdat er geen vochtopname is denk ik.
Jij had er ook hoezen overheen zitten, dus die hebben ook de bladeren gekreukeld.

Bij mij een iets beter beeld van palmen die er gisteren ook nog zo uitzagen.

De grond is nog bevroren dat eerst maar afwachten.

wo, 15/02/2012 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of de hoezen zo´n goed idee zijn ga ik volgende winter uittesten.
Alleen de kleine palm krijgt dan bij extreme vorst een hoes en de rest alleen de stromat en jute.

Eens zien wat dan het verschil is.

wo, 15/02/2012 - 21:52
edwardkarin

Jou palmen hebben in het verleden weinig bladeren gehad, te zien aan je stammen die weinig afgeknipte stengels heeft, en de stammen zijn dun.

Weet niet waar dit mee te maken heeft, de palmen zelf hebben ook niet zoveel bladeren, bij mij kwamen er jaarlijks wel 7 tot 10 bladeren bij, bij elk exemplaar.

Als je de oudste bladeren nu ook gaat verliezen vermoedelijk, dan blijven er alleen maar speren over.

Bij mij is het niet veel beter, maar toch heb ik veel meer bladeren waarvan er een deel bruin gaat worden denk ik, maar een deel niet hoop ik, maar wat er nu al goed uit ziet.

Evengoed zijn het mooie bomen hoor, maar je ziet veel verschil.

Of dat met harder of minder hard te maken heeft dat denk ik niet.

do, 16/02/2012 - 08:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

de grootste palmen zijn pas 2 jaar geleden aangeplant en de kleine eind 2010
dan 2 flinke winters en nu deze laatste horrorwinter er overheen, dus de palmen hebben niet veel kans gehad flink blad aan te maken.
Dus ze zijn nog maar 2-3 jaar uit de pot vandaan, ze moeten dus nog aan sterken.
Ik hoop op een goed jaar en een minder strenge winter.

do, 16/02/2012 - 09:57
rwo

Hier zijn de mijne, gele bladpunten, maar er zal wel genoeg blad overblijven. Het zaad is overigens door natuurlijke bevruchting ontstaan.
Gr
Ruud

Voorjaar in aantocht
do, 16/02/2012 - 11:13
edwardkarin

Zelfde als bij mij dus, ook nog gesloten bladeren.

Foto's volgen nog van mij, maar als jij tevreden bent Ruud dan ben ik het ook over die van mij.

Ik ken er 2 in de buurt die zien er uit alsof het geen winter is geweest, ongelofelijk toch geen schade te zien.

gr. Edward

do, 16/02/2012 - 12:10
jeremaine

In Ede/Veenendaal (nabij de Klomp) staan er ook 5 Trachy's, waarvan de dubbelstammige (de grootste) bijna zwart blad aan het krijgen is, ziet er niet zo goed uit.

Onderwerp gesloten