bruine bladeren bij een laurierkers

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/02/2012 - 14:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

bruine bladeren bij een laurierkers

Tijdens de laatste strenge vorst is mijn haag (van plm 5 jaar) zichtbaar
aangetast. Er zitten inmiddels heel veel bruine bladeren aan, ook nog wel
groene. Het vreemde is dat ik in de buurt (wel een behoorlijke afstand) nog
vier tuinen heb gezien met dezelfde haag die hetzelfde probleem te hebben.
- Zou het probleem inderdaad met de strenge vorst te maken hebben?
- Zullen de planten zich in het voorjaar weer herstellen?

za, 18/02/2012 - 14:31
birdwatcher

ja komt door vorst,en ja de planten herstellen zich wel weer,evt.dode uiteinden snoeien half maart

za, 18/02/2012 - 18:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na het uitlopen kan je goed zien wat de dode delen zijn.

vr, 02/03/2012 - 16:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet allen mijn laurierkers heeft grote vorstschade opgelopen maar ook de gewone heg is helemaal bruin gebladerd.Dnken jullie dat die weer opnieuw blad gaat aanmaken?Oh ja en ook mijn groenblijvende soort kardinalsmuts laat zijn blaadjes vallen..Hellup wat kan ik doen?

vr, 02/03/2012 - 16:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Groenblijvende heesters verliezen hun blad wel vaker bij zeer strenge vorst. Ze lopen zeker weer uit.

vr, 02/03/2012 - 18:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het enigste wat je kan doen is wachten tot mei/juni

di, 06/03/2012 - 11:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook wij hebben een laulierhaag van 7 jaar oud en verschillen laulierstruiken in de tuin. Zowel de haag als de planten zijn bruin van blad. Hoe vervelend ook ik was bang dat er een plantenziekte in de tuin is gekomen. Ook andere planten hebben kennelijk veel gelden van de extreme vorst.
Heeft iemand een idee om dat in de toekomst te voorkomen? bv. de wortels bedekken met stro?
Blijf ik nu de hele zomer tegen zielige heg aankijken?

di, 06/03/2012 - 11:20
D_SDennis

Velonica, je heg zal ongetwijfeld weer uitlopen zodat je met de zomer weer een mooie heg hebt. Voorkomen is lastig. Je zou vliesdoek over de heg kunnen draperen en dit vastzetten. Zo wordt de heg beschermd tegen de schrale wind en de uitdrogende zonneschijn. Maar dit soort weer komt zelden voor. Normaliter zul je er geen last van hebben. De wortels beschermen tegen vorst helpt, maar zal niet altijd voldoende zijn. Als de grond niet bevroren is kan je heg beter vocht opnemen als het zonnige, droge weer tijdens vorst het vocht uit de bladeren laat verdampen.

di, 06/03/2012 - 13:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dennis, Dennis ! plantennamen mag je verbeteren.

di, 06/03/2012 - 13:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

chinees trekje?

di, 06/03/2012 - 16:04
D_SDennis

...ook Chinezen hebben recht op antwoord...

di, 13/03/2012 - 15:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ca 70 meter laurier Heg en Herda afscheidingen zijn bruin,begrijp dat het meerdere mensen is overkomen kan iemand mij vertellen of het verstandig is om de heg te scheren of afwachten?

di, 13/03/2012 - 22:41
RdB

Ik zou wachten, in juni kun je nog altijd gaan knippen (en terugplakken gaat nu eenmaal niet)

Ruud

wo, 14/03/2012 - 20:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf ook een aangdetaste haag. Op een andere website kwam ik onderstaande zeer bruikbare info tegen:

Het betreft hier vorm van meeldauw ziekte veroorzaakt door de schimmel Podosphaera oxyacantha. Momenteel zijn er nog weinig échte effectieve middelen (genezende) beschikbaar en treden we vooral preventief tegen de ziekte op.

In Prunusinfo-icon laurocerasus komt echte meeldauw voor. Dit zit vaak aan de onderkant van het blad en moet daarom niet worden verward met valse meeldauw. Deze moet nog wel worden bestreden omdat het gaat om een groenblijvend gewas.
Meeldauw is te herkennen aan witte poederachtige vlekken op de bladeren. Een kenmerk is dat de vlekjes er met de hand zijn af te wrijven. De parasiet ontrekt voedingstoffen en water uit de plant. Bladeren, scheuten of bloemen worden geremd in hun groei en raken vaak misvormd. Bij ernstige aantasting kunnen bladeren vroegtijdig afvallen.Elk meeldauwplekje kan onder gunstige weersomstandigheden zeer veel nieuwe sporen vormen. De temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid zijn belangrijk. Een remmend effect op de ontwikkeling van echte meeldauw geeft (vrij) water. In tegenstelling tot de meeste andere schimmels, kan echte meeldauw slecht tegen regenwater.

Meeldauw in Prunus laurocerasus In Prunus laurocerasus komt echte meeldauw voor. Dit zit vaak aan de onderkant van het blad en moet daarom niet worden verward met valse meeldauw. Deze moet nog wel worden bestreden omdat het gaat om een groenblijvend gewas. Het gaat hier om dezelfde echte meeldauw als die bij rozen voorkomt. Prunus is tenslotte familie van de roos. Aangezien we veel vragen krijgen betreffende deze ziekt hebben we gemeent om deze hier apart te moeten behandelen. Prunus laurocerasus kent een grote variatie in vatbaarheid voor echte meeldauw. Enkele soorten raken niet of nauwelijks aangetast, terwijl andere soorten al snel wit zien wanneer de schimmel niet bestreden wordt. Met name Prunus l. Rotundifolia heeft meer en meer last van echte meeldauw.Net uitkomende bladeren hebben een lage schadedrempel. Dat betekent dat ze erg gevoelig zijn voor echte meeldauw. De bladeren kennen een zogenaamde ouderdomresistentie: de schadedrempel neemt in een periode van ongeveer twee weken sterk af. Uitgegroeide, stevige en afgeharde bladeren raken niet meer aangetast door echte meeldauw. Het is van belang dat uw planten de juiste standplaats hebben. Eeen beetje wind kan geen kwaad, de bladeren drogen na regen snel weer op en schimmel heeft zo minder kans. Natuurlijk zorgt u voor een optimale gezondheid door de juiste voeding en grondsoort te kiezen. Lichte aantastingen kunt u het beste wegsnoeien. Gooi het gesnoeide niet op de composthoop maar voer het af met het normale huisvuil. Mocht u toch een ernstige aantasting hebben dan is spuiten de enige oplossing. De ziekte is het meest actief in mei en juni. Tijdig spuiten en de bespuitingen herhalen kan een hoop schade voorkomen

Ziekteverschijnselen:

Gekrulde bladeren komen wel vaker voor bij paplaurier door de bladrollers. De bladeren zijn dan samengesponnen. Aan de binnenzijde kan je dan bruin-groene rupsjes vinden. De witte glans op de onderzijde van de bladeren heeft echte niets met deze bladrollers te zien. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door Podosphaera oxyacanthae var. tridactyla. In mensentaal is dit de echte meeldauw of witziekte.
De bladeren zijn precies met een wit schimmelpoeder bedekt. In een later stadium veranderd dit naar bruine vlekken en gekroesde bladeren. Komt vooral voor op jonge toppen en nieuwe, jong gevormde bladeren. De schimmel die deze witziekte veroorzaakt manifesteert zich in en kortelings na een warme en vochtige periode (mei-juni).

Vooral jonge scheuten en bladeren zijn bedekt met een wit schimmelpoeder dat later overgaat in bruine vlekken.
Komt vooral voor op droge en zonnige plaatsen in het voorjaar na een warme en vochtige periode. Dit kan variëren van vroeg (eind april-begin mei, tot later in het seizoen (juni-juli-augustus-september).
Er treedt bladmisvorming op en enige groeiremming.

Bestrijden ja/nee?

- Voor de particuliere tuinen: een chemische bestrijding lijkt op het eerste gezicht niet noodzakelijk. Mogelijks is dit nuttig bij jonge aangeplante hagen, door de vaak erge bladmisvorming kan de groei van de haag sterk geremd worden. Om een volwassen haag terug een meer esthetisch uitzicht te bezorgen, bij zo´n een aantasting, eventueel snoeien tijdens de ziekteperiode (van begin juni tot half september). Deze zieke bladeren (snoeisel) dan opruimen en desnoods verbranden.

- In de boomkwekerij: De boomkweker zal chemische bestrijding dienen toe te passen tegen deze schimmelziekte. Voornamelijk dan uit economische overwegingen: de planten zien er niet uit in de herfst (niet verkoopbaar) met de talrijke gekroesde bladeren met bruinen vlekken; door de vaak erge bladmisvorming kan de groei sterk geremd worden, vooral op drogere en zonnige plaatsen.

Middelen:

De beste methode bestaat erin curatief (voorbehoudend) tegen de ziekte te sproeien. Sproeien vanaf de lente met middelen met als werkzame stof bitertanol, dinocarp, fenarimol of pyrazofos.

Bestrijding

De ziekte is makkelijk te onderdrukken door eenvoudig vroeg te gaan snoeien: Vroeg een eerste maal snoeien helpt voor de rest van het seizoen. Vanaf de eerste jonge scheuten de schimmeltekenen vertonen de planten of de hagen beginnen snoeien.
Gooi het eventueel aangetast blad bij voorkeur niet op de composthoop.

Volg een preventief snoeischema door 3x jaarlijks te snoeien:

1e snoeibeurt: eind april-begin mei
2e snoeibeurt: eind juni-begin juli
3e snoeibeurt: eind augustus-begin september

do, 15/03/2012 - 09:55
mun

De vraag gaat over bruine bladeren. Dat heeft dus niets te maken met meeldauw o.i.d.

do, 15/03/2012 - 10:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het klop het gaat om bruine bladeren na de afgelopen vorst periode mijn vraag is heeft iemand daar ervaring mee, moet je knippen , scheren of laten groeien.

do, 15/03/2012 - 12:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zie mijn antwoord van 02-03.

do, 15/03/2012 - 13:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zie mijn antwoorden van 13-2 en 2-3

Onderwerp gesloten