Kussens van naalden
#1
wo, 04/07/2012 - 01:36
Kussens van naalden
Ik weet hoe naaldbomen gesnoeid moeten worden (nijpen). Wat ik echter niet
weet is hoe je dat op zo'n manier doet dat er kussens ('wolken') ontstaan.
Wie kan me hiermee helpen?
Bij voorbaat dank.
Rick
Oh, en dan ook nog een vraag over bemesting. Dat verschilt van de bemesting
van een loofboom, maar verdere uitleg kan ik helaas niet vinden. Wie kan me
verder helpen? Eigen ervaring of een verwijzing naar een site.
Alvast bedankt!
Rick
Misschien bedoel je dat als gevolg van het nijpen van de nieuwe 'kaarsen' op het resterende gedeelte er zich nieuwe knoppen ontwikkelen, die op een later tijdstip of in het volgende seizoen tot kortere loten uitgroeien, waardoor er zich bij herhaling van dit procedé pruiken of de genoemde 'kussens' van naalden ontwikkelen.
Ja precies. Dat bedoel ik. Hoe ga ik te werk bij dit proces?
Ik heb geen ervaring met bonsai maar pas een vergelijkbare snoeimethode toe bij een (snelgroeiende) Pinus schwerinii. Zonder snoei maakt deze soort snel hoogte. Voordat ik ging snoeien bedroeg de jaarlijkse hoogtegroei ca 70 cm. De techiek van snoeien is in wezen simpel. Je laat de nieuwe kaarsen uitgroeien tot ze op lengte zijn en de naalden gaan uitgroeien. Vervolgens nijp of knip je er een flinke lengte (relatief) vanaf waarbij je op het onderste deel een aantal naaldgroepen spaart. Hoever je inkort is een zaak van uitproberen. Ik haal meestal 2/3 deel weg, maar bij bonsai moet je misschien rigoureuzer te werk gaan. Overigens worden voor bonsai doorgaans traaggroeiende Pinussoorten gebruikt en zijn de kaarsen compacter. Hierdoor moet je preciezer te werk gaan. Op de teruggesnoeide stompjes zullen zich meerdere knoppen ontwikkelen die in het volgende seizoen uitlopen. Na een aantal rondes worden de kaarsen steeds korter, immers door het toenemende aantal wordt de groeikracht verdund.
Over specifieke bemesting kan ik je weinig vertellen. Ik veronderstel dat je met Stikstof (N) en Fosfor (P) niet te hoog moet gaan zitten en het accent beter kunt leggen op Kalium (K) en Magnesium (Mg) plus sporenelementen en eventueel wat Calcium afhankelijk van de samenstelling van het gebruikte grondmengsel.
Ik heb maar een aantal bonsai en dat zijn bladverliezende loofbomen of naaldverliezende coniferen. Deze krijgen dezelfde bemesting als de overige kuipplanten, dat wil zeggen 1x per maand gedurende het groeiseizoen.
Nog een detail van een naaldbundel. Pinus schwerinii is een langnaaldige hybride (kruising van P. wallichiana met P. strobus).
Heb zelf een Pinus sylvestris die ik als bonsai train.
De eerste kaarsen in het groei seizoen verwijder ik helemaal.
Hierna maakt de pinus vaak 2 a 3 nieuwe kaarsen die korter blijven,
en ook kleinere naalden hebben.
Bij mijn Pinus beginnen de naalden van deze nieuwe kaarsen nu
te groeien.
Foto volgt, spoedig
Heb zelf een Pinus sylvestris die ik als bonsai train.
De eerste kaarsen in het groei seizoen verwijder ik helemaal.
Hierna maakt de pinus vaak 2 a 3 nieuwe kaarsen die korter blijven,
en ook kleinere naalden hebben.
Bij mijn Pinus beginnen de naalden van deze nieuwe kaarsen nu
te groeien.
Foto volgt, spoedig
slechts aan beginnen als je boompje al wat maturiteit heeft me dunkt, voor die tijd beperk je alles gewoon tot diktegroei.
Vaak worden er dan eerst takken teruggesnoeid, letterlijk, waarbij wel naalden overblijven uiteraard, en vanaf dan terug opbouw.
In de fase daarna alles zoals hierboven door anderen al vermeld.
In de fase dat je daar dan al wat resultaat van krijgt, vanaf dan ook af en toe naaldenpluk (google eens), dat is de laatste fase, in combinatie met blijvend kaarsen nijpen. Naaldenpluk levert na meerdere keren doen, veel knoppen op, op oud hout
Dus het mogelijk om op oud hout nieuwe knoppen te verkrijgen? Goed te weten. Ik heb dit weekend een pinus mugo mughus op de kop getikt. Ik ben een totale leek op gebied van naaldbomen,loofbomen zijn vrij simpel te manipuleren, ik durf er haast niet aan beginnen. Voor ik er aan begin genoeg info opzoeken. Het zou zonde zijn hem naar de vaantjes te helpen.
Een foto van de stam, het lijkt een dubbelstam met een gekke kronkel.
.
In de praktijk zie je toch meestal dat bij Pinus waarvan takken zijn gesnoeid, de kale stompen niet meer uitlopen. Dus heb ik mijn twijfels over de aanname dat er op plekken zonder resterend groen adventiefknoppen tot ontwikkeling komen. Bij een aantal soorten is dit waarschijnlijk wel het geval, al ken ik alleen de Pinus canarienis, die bijvoorbeeld na bosbranden tot zelfs op de hoofdstam nog weer uitloopt.
Ik heb zelf ook een (pre) bonsai met lange naalden. Het is een Cedrus
Deodara. Ik heb een foto bijgevoegd van de nieuwe loten. Moet ik wachten tot
ze er zo uitzien of kan ik ze ook al eerder verwijderen?
Als iemand me nog iets kan vertellen over mest, graag!
Rick
@draco: ik heb niet gezegd op kale stompen.. ik zei op oud(er) hout, na insnoei van takken, waarop je nog voldoende naalden overlaat. Ook na terug opbouwen in latere fase, en dan gericht naaldenplukken, levert nieuwe knoppen op, op het gedeelte van de tak
@ kevofski: geen schrik hebben, je hebt een goede keuze gemaakt. Uit vergelijkbaar startmateriaal heb (ook pinus mugo) heb ik onderstaande gemaakt. Je vindt op mijn blog deze wel terug als je pinus mugo intypt op de zoekfunctie
wat de foto be
@Crataegus, de toelichting is helder, bonsai technieken zijn duidelijk veel subtieler en arbeidsintensiever als datgene waar ik me mee bezig houd.
Bij de volgende droge vlaamse zomeravond vlieg ik er in. Het moeilijkste zal het uitselecteren van de takken worden. Straks zal ik nog een foto uploaden van het bovenaanzicht om aan te tonen hoe moeilijk het wel is. Ik heb mij bij de aankoop wat laten verleiden door de prijs i.p.v. het potentieel. We maken er wel iets van
Dit lijkt volgens mij het probleem, alle takken vertrekken uit 1 punt.
ps: ik ben een grote fan van je blog crataegus, bijna dagelijks hoop ik op een nieuw bericht! ;-)
@ kevofski: tip, lees dan maar, staat een nieuwtje bij ;-)
trouwens, was jij ook niet van Vlaanderen? Als je wat verdere tips wil (vormen of andere vragen), weet me eens te mailen (zie adres via mijn blog), misschien kan ik helpen.
Klopt, Ik ben van Vlaanderen, zelfs tegen de vlaamse ardennen.
Mijn foto's staan klaar. Vanavond mail ik je wel eens voor meer info.
Weer een sterk artikel op je blog.
Ik heb een tweetal vragen gesteld waar ik graag nog antwoord op zou willen
hebben. MOet ik de nieuwe loten nijpen als ze er uit zien als op de foto in
mijn vorige post of kan ik ze al nijpen als ze minder ontwikkeld zijn?
Ten tweede een vraag over het soort mest voor naaldbomen )specifiek de Cedrus
Deodara)?
Alvast bedankt,
Rick