Knopvorming bij rhododendron

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/10/2012 - 00:47
schaltus

Knopvorming bij rhododendron

Welke meststof is er nodig om bij rhododendrons knoppen te vormen?
Mijn zelfgekweekte rhodo's in container hebben weinig knoppen.
Zou het kunnen dat een gift kalium aanzet tot een betere knopvorming?
Planten van beroepskwekers staan vol knoppen, wat doen zij?

za, 06/10/2012 - 01:51
Batdah

Er wordt gespoten met groeiregulatoren(lees remstof) dit geeft een betere knopbezetting..

De dosering is 16 ml CCC in 10 liter water met uitvloeier. Deze dosering staat op de verpakking en is voor Azalea (tegenwoordig Rhododendroninfo-icon)

Spuiten doe je op het moment voordat dat de scheuten gaan strekken..

Remmen geeft ook meer vertakkingen dus bossigere planten als je spuit voordat de vertakkingen zichtbaar zijn..het zg chemisch toppen..

za, 06/10/2012 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de rododendrons in de juiste grond op de juiste plaats staan krijgen ze vanzelf knoppen.

za, 06/10/2012 - 19:08
tuinprins

Het is niet noodzakelijk om met groeiremmers aan de gang te gaan.

Het belangrijkste is dat de planten in de zon staan en in juni, juli en augustus voldoende vocht tot hun beschikking hebben. Zon bevordert de knopzetting. Ze hebben in de periode dat de knoppen worden gevormd wel voldoende vocht nodig anders wordt het nog niets. Bemesting geschiedt meestal met een Osmocote-soort die 3 tot 6 maanden werkt.

Het grote probleem voor de amateur is dat te veel water in de genoemde periode gemakkelijk kan leiden tot wortelrot (phytophtora)bij de planten. Het is daarom zeer belangrijk om over een goede potgrond te beschikken. Helaas is de meeste potgrond die je in het tuincentrum koopt rotzooi. Het RHP predikaat zegt in deze niets. Professionele kwekers gebruiken een uitgebalanceerde rhododendrongrond waarbij er een goed evenwicht is tussen watervasthoudend en waterafvoerend vermogen. Helaas is dit soort potgrond in het gemiddelde tuincentrum niet te koop.

Gegroet, de tuinprins

za, 06/10/2012 - 23:17
schaltus

Alvast dank voor de goede raad.
Toch nog even vermelden dat mijn zelfgemaakte grond bestaande uit de helft turf uit zakken en de helft uit gehakselde dennennaalden en fijne takjes uit een bos. Dit geeft een tamelijk ruwe structuur als resultaat, mede door menging in de betonmolen.Van wortelrot heb ik voorlopig geen last.Als meststof gebruik ik eind april triabon, en dan niks meer.
Is het misschien beter osmocote te gebruiken?

zo, 07/10/2012 - 09:43
tuinprins

Turf is in vele soorten en kwaliteiten beschikbaar. Wat je in een doorsnee tuincentrum kunt kopen is vaak prut. M.i. kun je dan beter potgrond voor zuurminnende planten kopen waar je zelf niet-verse dennennaalden aan toevoegt voor verbetering van de structuur.

Ik ken de meststof Triabon niet. Als ik op de website van de fabrikant kijk zie ik dat deze 3 à 4 maanden werkzaam is. Misschien is dat aan de korte kant, vooral als je het al eind april aan de planten geeft en daarna niet meer. Zou ook kunnen dat de stikstof in deze meststof te snel vrijkomt waardoor er vooral lengtegroei is. Het merendeel van de Nederlandse kwekers gebruikt Osmocote. Dat is natuurlijk niet voor niets. Osmocote is niet goedkoop en ik vermoed dat het een lucratieve handel is. Misschien dat de producent van Triabon hier een graantje van wil mee pikken?

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten