Magnolia sieboldii
#1
za, 03/11/2012 - 14:05
Magnolia sieboldii
Is deze plant vorstgevoelig moet ze in de winter worden afgedekt met folie of beschermdoek,welk andere planten kan men errond plaatsen?
Is deze plant vorstgevoelig moet ze in de winter worden afgedekt met folie of beschermdoek,welk andere planten kan men errond plaatsen?
Magnolia sieboldii is zeer winterhard. Mijn zaailingen hebben 20 graden vorst zonder problemen doorstaan. Als het hout goed is afgerijpt dan is afdekken niet nodig.
Meestal wordt aangeraden om de boomspiegel bij een Magnolia vrij te houden van beplanting. Als je er toch persé iets onder wilt zetten zou ik kiezen voor een lage bodembedekker zoals Epimedium.
Gegroet, de tuinprins
Hoe groot (diameter + hoogte) kan deze worden?
De varieteit magnolia sieboldii sinensis hebben blijkbaar hele grote bloemen. Is deze ook zeer winterhard.
Ik lees ook verschillende verhalen over de standplaats, deze ene site zegt veel zon en de andere beveelt een shaduwplek aan.
Heeft iemand ervaring met deze plant?
Ik vermoed dat de ondersoort 'sinensis' even winterhard is als de gewone 'sieboldii'. Let wel: dit is een vermoeden. In mijn Magnolia boek (Jim Gardiner, Magnolias: A Gardener's Guide) staat niets specifieks vermeld over de winterhardheid van de ondersoort 'sinensis'.
Hoogte en breedte van Magnolia sieboldii is sterk afhankelijk van grondsoort, standplaats en verzorging. Gardiner geeft als groeisnelheid zo'n 30-40 centimeter per jaar. Ik denk dat je in NEDERLAND met een uiteindelijke hoogte tussen de 3 en 6 meter moet rekenen.
Standplaats is afhankelijk van klimatologische omstandigheden. In gebieden met een continentaal klimaat (hete droge zomers, lage luchtvochtigheid) wordt aangeraden om in de halfschaduw te planten omdat er anders 'leaf scorch' kan optreden waardoor de bladeren bruin en lelijk worden. Bovendien hebben in de felle zon de bloemen een korte levensduur. In Nederland hebben we een maritiem klimaat dus zou de plant in de volle zon moeten kunnen. Probleem is echter dat ons klimaat de afgelopen jaren nogal wispelturig is waarbij een droog voorjaar en een hete zomer regelmatig voorkomen. Grondsoort speelt ook mee. Zand houdt vocht minder lang vast dan leem of klei. Zekerheidshalve zou ik kiezen voor een plek die 's middags uit de felle zon ligt.
Magnolia sieboldii subsp. sinensis heeft inderdaad grotere bloemen dan de gewone sieboldii maar dit is natuurlijk relatief. Ze zijn groter maar niet reusachtig groter. Bovendien bestaan er van Magnolia sieboldii tetraploïde vormen waar bij de bloemen groter zijn dan van de oervorm (o.a. Magnolia sieboldii 'Genesis'). Bij de polypoloide Magnolia sieboldii 'Colossus' zijn de bloemen ook groter.
Tot slot nog dit: het is natuurlijk de vraag of je Magnolia sieboldii subsp. sinensis ook daadwerkelijk soortecht kunt krijgen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de gewone 'sieboldii' wordt verkocht als zijnde de ondersoort 'sinensis'.
Gegroet, de tuinprins