Nispelbomen in de winter
#1
ma, 05/11/2012 - 21:05
Nispelbomen in de winter
Hallo,
in Spanje at ik heerlijke vruchten, een soort oranje pruimen met een zure
appelsmaak (waarschijnlijk heten ze nispels, nisperos in het Spaans). Ik
nam vorig jaar in de meivakantie acht pitten mee naar huis en plantte ze in
de grond. Wat later had ik vijf boompjes!
Ik heb ze in de winter in potten op mijn kamer gezet (ik woon bij mijn
ouders en slaap op zolder (16 jaar, niet zo vreemd)) en één boompje ging
dood. De andere vier heb ik dit jaar weer in de grond gezet, en ze zijn
flink gegroeid.
Ik vraag me nu alleen af of ik ze deze winter weer in (grotere?) potten
moet zetten of dat ze het nu wel aankunnen. Ik weet niet eens zeker wat
voor bomen het zijn.
Ik plaats hier een foto bij van vorig jaar. Ze zijn nu best gegroeid, maar
ik heb nog geen foto's gemaakt. Ik kan denk ik later een recentere foto
plaatsen.
Eriobotrya japonica wolmispel..grotere planten zijn hier nagenoeg winterhard..
Jonge planten zijn gebaat bij bescherming tegen windschade..
Eriobotrya japonica (Loquat,Japanse mispel)
De japanse mispel,afkomstig uit China en Japan,kan 6-9 m.hoog worden en een mooie kegelvorm ontwikkelen,maar in de tuin is hij compacter te houden door hem te snoeien na het oogsten van de goudgele vruchten.Het grote,diepgroene blad heeft een lichte,viltige onderzijde.Hij bloeit eind herfst;de vruchtzetting vindt 's winters plaats en de vruchten rijpen in het voorjaar.De boom is gevoelig voor frutvliegjes en schade door vogels.Een gewas voor een warm-gematigd klimaat waar voldoende vocht beschikbaar is in de tijd dat de vruchten rijpen.
Bron:Botanica.
m.v.g.
hansi
Citaat:De
boom is gevoelig voor frutvliegjes en schade door vogels.
niet de boom maar de vruchten
De twee exemplaren die ik ken hebben de afgelopen 2 winters niet overleefd. Planten stonden in de volle grond en kregen geen winterbescherming. Een exemplaar was zeker 1.50 meter hoog. Ik denk dat winterbescherming in de Lage Landen gewenst is. Planten in pot zou ik in de winter bij vorst zeker naar binnen halen.
Gegroet, de tuinprins
Beste tuinprins,
Ik denk dat dit de beste oplossing is om je planten te beschermen.
m.v.g.
hansi
Hoi Marjolein,
Het is inderdaad de Eriobotrya japonica, en mijn ervaring is dat dit boompje heel vorstbestendig is in NL.
Ik heb er een aantal jaar geleden (2004) -net als jij- een paar zaden van meegenomen vanuit Spanje en die in NL gezaaid. Van de drie exemplaren die ik had, heb ik er nu nog 1 over (de andere heb ik weggedaan wegens ruimtegebrek).
Het boompje heeft inmiddels een stam van ongeveer 2 meter hoog en groeit vrij snel.'s Winters staat deze, met als enige winterbescherming een paar lagen noppenfolie om de pot gedraaid, op een redelijk beschutte plek in mijn tuin. Alleen afgelopen winter heeft de plant winterschade opgelopen in de vorm van veel bladval na de winter. Omdat ik de kale takken niet mooi vond heb ik de snoeischaar er flink ingezet en in mei begon het boompje alweer op de kortgesnoeide takken uit te lopen.
Dus ik kan uit ervaring zeggen dat de japanse mispel erg vorstbestendig is. Toch zou ik -zeker aangezien je plantjes nog wel klein zijn- wel beschermen 's winters.Hoe groter, hoe vorstbestendiger, maar dat geldt voor veel planten.
groet, rick
De Mispels die ik ken uit mijn eigen omgeving staan daar al vele jaren. Strenge vorst deert ze niet en ze dragen nu ook heel wat vruchten.
Ik heb het dan wel over de Mespilus germanica.
de japanse mispel is als boom redelijk vorstbestendig,maar de bloesems
verschijnen voor de winter en de vruchtjes groeien in het voorjaar verder,en
laat dat nu net het probleem zijn: de bloemen kunnen niet tegen de vorst.
als je deze boom voor de sier aanplant is er geen enkel probleem,maar als je
er ook vruchten van verwacht word het een ander paar mouwen..
Ik heb al een jaar of 6 ervaring met de Eriobotrya japonica. Ben hier erg enthousiast over. Waarom?
* Bladhoudend in de winter;
* Onderhoudsarm;
* Kan goed tegen de elementen: wind, regen, vorst tot -15° à -18°C.
Enige risicootje is zo'n winter als de afgelopen winter. Ken genoeg mensen die Japanse mispels van ons bedrijf hadden aangeplant, en velen hadden nu schade, alle andere jaren nooit één!
Kortom, heerlijke boom, soms inderdaad wat mazzel met het hebben van vruchten (heb 't 1x gehad), maar vanwege het blad al een geweldige sierwaarde.
Als je ze verkoopt MOET je natuurlijk wel enthousiast zijn!
Minimumtemperaturen zoals jij die opgeeft neem ik met een flinke korrel zout. In de winter van 2010-2011 met minimumtemperaturen van -12 had Eriobotrya al veel bladschade en sterk ingevroren takken. Lijkt mij alleen geschikt voor een zeer beschutte standplaats of als kuipplant.
Gegroet, de tuinprins
@Tuinprins: Als je audi's verkoopt, mag je niet meer enthousiast zijn over je audi's? Ik noem gewoonweg feiten van mensen die je spreekt uit verschillende delen van het land, dus ik vind het wel wat flauw hoor.
Ik heb een exemplaar met 4/5cm doorsnee op stam in een kuip 4 jaar gehad, tot afgelopen januari. Deze stond in een bak van 80x80x80cm en groeide elk jaar perfect. En beschut stond deze ook niet bepaald. De winter van 2010/2011 heeft geen schade gegeven. Ik woon notabene in het centrum van Nederland, daar is het vaak kouder dan een groot deel ten westen van ons.
Zo'n -18°C wordt inderdaad wel lastiger uiteraard bij een harde oostenwind, dat is helder, daarom noem ik ook die -15°C à -18°C.
Jammer als iemand je integriteit in twijfel trekt (nb uit een bijzinnetje...), maar gelukkig blijf ik het een heerlijke boom vinden, en hoop ik dat anderen die ervaring ook hebben.