Robinia pseudoacacia 'Frisia'
#1
vr, 10/05/2013 - 19:47
Robinia pseudoacacia 'Frisia'
Hallo,
Mijn Robinia Frisia heeft rode vlekjes op de stam ongeveer 2 meter boven de grond. Wijst dit op een ziekte? Is de ondergrond misschien te nat? Mijn tuin heeft een leemgrond of is het klei? Ken zelf het verschil niet? Is in de winter vrij nat. In de zomer echter te droog. Vandaar dat ik in de zomer soms water moet bijgeven als de blaadjes er wat flets bij staan.In de winter staat hij vermoedelijk te nat. Zand toevoegen aan de grond. Zou dat een oplossing kunnen zijn?
De onderste takken vertonen momenteel wel reeds blaadjes,(is wat achter) maar verder opwaarts niets meer. Het is mijn derde Robinia Frisia, nadat de vorige twee ook dezelfde symptomen vertoonden en uiteindelijk enkel nog droge takken vertoonden.
Kan er mij iemand raad geven?
Hartelijk dank alvast
Vera Droesbeke
De rode 'vlekjes kunnen duiden op een aantasting door de meniezwam? Robinia pseudoacacia 'Frisia' is naar mijn ervaring een lastige klant, die nogal eens problemen heeft. Deze variëteit was eens ook mijn favoriet, maar bij de minste of geringste bastschade bijvoorbeeld door kattennagels breidde de schade zich steeds verder uit over de stam. Ook breken de takken van een Robinia makkelijk uit en wordt snoei slecht verdragen. Het is mij nooit gelukt de Frisia duurzaam te houden, terwijl ik toch wel succes heb met variëteiten als 'Casque Rouge' en 'Myrtifolia'. Succes met een Frisia is kennelijk een kwestie van geluk of de beschikbaarheid van de betere grondsoort (zandgrond), want je ziet incidenteel prachtige oude exemplaren.
Tenslotte heb ik mijn pogingen met de Frisia gestaakt en heb als alternatief Gleditsia triacanthos (Sunburst) aangeplant.
Meniezwammetje is een zwakteparsiet. Dat betekent dat die alleen maar bomen aantast die al door een andere reden serieus verzwakt zijn. Als je schrijft dat het al je derde boom is, dan vraag ik me af hoe lang na het planten die boom dan problemen krijgt.
Ik vraag me dan ook af of het probleem in het planten zou kunnen zitten. Zou het kunnen dat de boom te diep geplant is? Wanneer de bovenste wortels meer dan 5 cm onder de grond zitten staat de boom te diep.
Een andere mogelijke oorzaak van problemen heeft te maken met je grond. Als je zware grond hebt (klei, leem) en je gaat plaatselijk verbeteren dan, wordt de bodem in de plantput beter waterdoorlatend. Dat lijkt goed, maar als de grond daarrond niet verbeterd is, dan zal regenwater zich in die plantput gaan verzamelen, waardoor de boom vaak met zijn voeten in het water staat. Robinia verdraagt dat niet.
Dag Draco en Wipe,
Hartelijk bedankt alvast voor jullie snelle reactie.
De geplante bomen zijn meestal al een drie jaar oud als die ziekte begint.
Vermoedelijk staat hij inderdaad te nat in de winter.
Hij staat ook nogal dicht tegen een betonnen ondergrond (1m) van het tuinhuis en slechts op een halve meter van een betonnen muurtje voor een talud tegen te houden.
Ideaal is dat zeker niet, nu ik lees dat een robinia ook nogal veel zijn wortels in de oppervlakte legt.
In de zomer zie ik dat hij water tekort heeft aan de blaadjes. Dus hol ik de grond rond de stam lichtjes weg zodat het water beter naar de stam toe loopt. Ik vergeet dan meestal in de winter de uitgeholde plek terug op te vullen. Een fout die ik telkens opnieuw maak.
Ik heb ook een gleditsia staan op iets meer dan drie meter naast de robinia. Die is nog altijd intact.
Ondertussen hebben we de holte nu opgevuld. Denken jullie dat hij nog kans maakt het te overleven? Kunnen wij met een of ander product die ziekte wegkrijgen.
Indien we de grond vanaf de stam ophogen en zo ver mogelijk laten aflopen,
is er nog kans dat het beter wordt? Veel zand in de grond bewerken, helpt dat?
Ook is de boom misschien inderdaad te diep geplant, goed mogelijk maar misschien ook niet. We kunnen hem beter niet meer uitgraven vermoed ik.
Mocht onze robinia het toch allemaal niet overleven, plaatsen we dan beter nog een gleditsia of hebben jullie een andere tip?
Heel erg bedankt voor jullie hulp.
Vriendelijke groeten
Vera
Meniezwammetje bestrijden heeft geen zin. Een boom die aangetast is door meniezwammetje is al erg verzwakt door een andere reden. In die in is meniezwammetje eerder een symptoom van een probleem, dan een ziekte.
De grond ophogen rond een boom die waarschijnlijk al te diep geplant zit is niet echt een goed idee. Integendeel, dan kun je beter je boom meteen omzagen.
Als je de grond rond de stam in de zomer kan weg halen zonder dat de wortels komen bloot te liggen (om water te geven, zoals je beschrijft, dan vrees ik dat de boom gewoon te diep geplant staat. Een van de gevolgen daarvan is dat wortels gaan afsterven waardoor de boom onvoldoende water kan opnemen.
Je kan nu best eens kijken hoe diep de bovenste wortels onder de grond zitten. En dan kan je best de overtollige grond weggraven zodat de bovenste wortels maar net onder de grond zitten.
Dag Wipe,
Bedankt voor uw vlugge reactie en goede raad.
Ondertussen werd reeds wat aarde weg geschraapt en er kwamen toch vrij vlug al wat wortels bloot te liggen.
Nu wat afwachten zeker?
Aan wat kunnen we zien dat de boom het terug goed doet?
Mocht het niet goed komen, heeft het dan zin om de boom af te zagen tot net onder de menieparasiet. Die is pas te zien vanaf ongeveer twee meter hoogte. Onder de twee meter zijn er wel wat nieuwe takken met frisgroene blaadjes.
Is het mogelijk dat er zich nieuwe takken ontwikkelen op de afgezaagde stam?
Bedankt alvast voor uw tijd en energie.
Vriendelijke groeten.
Vera
Dat is mogelijk maar vergt enig geduld. Bij mijn eerste Frisia was de stam op circa 1,5 m ernstig beschadigd, een schorswond die steeds verder ging ondanks pogingen van de boom om de wond af te grendelen en te overgroeien. Toen de kroon verder verzwakte, liep de boom spontaan uit onder de laesie. Tenslotte is deze zijtak tot een volledig nieuwe boom uitgegroeid. Momenteel heb ik een vergelijkbare situatie bij Robinia pseudoacacia 'Casque Rouge', waarvan tijdens een zomerstorm in 2011 de kroon geheel uiteen werd geslagen. Inmiddels heeft deze boom weer een redelijk opbouw, maar het risico op herhaling blijft.
Hallo Draco
Ik zie ook schorswonden op de stam, mogelijks van mijn katten misschien. De onderkant van de stam is beschermd met een tralie, maar mogelijks springen ze vanop mijn talud rechtstreeks naar de stam en toevallig begint de menieparasiet daar ongeveer vanaf twee meter hoogte. Zou best kunnen.
We zullen afwachten en zien wat de boom doet.
Bedankt voor de raad
Vriendelijke groeten
Vera
Ben vergeten te vragen zaag ik de stam nu best af of laat ik hem zo staan?