Eikenvragen voor Jan Dklpnzvl
#1
za, 31/08/2013 - 02:28
Eikenvragen voor Jan Dklpnzvl
Ik weet dat een aantal bomen een jeugdstadium heeft. Bij de beuk is dat ongeveer 20 jaar. Op jonge leeftijd houden beuken een gedeelte van het oude blad vast dat verdort aan de boom blijft hangen. Dit om de gevoelige bast van de beuk te beschermen tegen de winterzon.
Bij eiken is het verschijnsel dat een gedeelte van het oude blad verdort aan de boom blijft hangen ook te zien. Waarom een eik dat doet is mij niet bekend, heeft de jonge eik ook bescherming nodig tegen de winterzon?
Mijn vraag is of dit verschijnsel bij alle eiken voorkomt. Deze vraag is mij weer gesteld door iemand die in de buurt woont van een aantal ongeveer 20 jaar oude Quercus frainetto, de Hongaarse eik. Jaar in, jaar uit ligt de tuin van deze raadvrager in de lente vol met het grove, oude blad van deze eik. De tak van de eik, die mij ter determinatie aangeboden werd zat vol met jonge vruchtbeginsels. Dat betekend m.i. dat de boom in zijn volwassen stadium is gekomen. Klopt het dan dat de boom stopt met het vasthouden van een gedeelte van dat dorre blad?
Als de bomen door middel van zaaien zijn vermeerderd zal waarschijnlijk niet elke boom tegelijkertijd in het volwassen stadium komen en zal een aantal bomen nog wel een aantal jaren doorgaan met het vasthouden van dor blad?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord!
Waarom ze het doen zou ik niet weten. Er staan hier veel zomereiken en die zaaien zich rijkelijk uit. De gaaien en de muizen werken daar natuurlijk aan mee en ikzelf stort in een goed eikeljaar emmers vol eikels op plaatsen waar ik graag eiken wil hebben. De zaailingen houden hier soms wél en soms niet de hele winter hun blad. Op plaatsen waar ik eiken wil hebben, selecteer ik de bladhoudende boompjes er uit omdat ik dat in de winter zelf prettiger vind dan die kale eikenarmen. De oudste ervan is nu zo'n 16 jaar oud. En er staat hier in de berm ook een exemplaar dat waarschijnlijk zo'n 50 jaar oud is.
Dank voor je reactie.
Veel kan ik je hier niet op antwoorden, dit is niet mijn specialiteit.
vraag 1:
Waarom een eik dat doet is mij niet bekend, heeft de jonge eik ook bescherming nodig tegen de winterzon?
Ik weet niet of er echt een reden is 'waarom' een jonge eik dit doet.
Feit is dat de bladval gereguleerd wordt door hormonen (naast invloed van daglengte en temperatuur), en dat die productie en ermee samenhangende processen minder optimaal op gang komen bij jonge bomen, deels zal daar dus een verklaring in te zoeken zijn.
vraag 2 is of dit verschijnsel bij alle eiken voorkomt.
Er zijn +- 450 (tot 600, naargelang opvatting van onderzoekers) soorten eiken.
Een 200-250 soorten ongeveer zijn in Europa winterhard (milde gebieden meegerekend).
Je kunt je wel voorstellen dat dit een studie op zich is, en ik kan enkel vermoeden dat dit zo is bij verschillende soorten.
De overige vragen zijn mijn inziens ook tot op zekere hoogte althans te verklaren door het hormonen proces dat pas op volwassen leeftijd volwaardig werkt.
grtjs
Jan
Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ben er ieder geval weer een stap verder mee gekomen. Mooi dat we nog niet alle antwoorden kennen en dat de natuur ons blijft verbazen.
De vraag was eigenlijk voor Jan, maar ik wil toch nog een aanvulling geven.
Peter Thomas geeft een goede verklaring in Trees: their natural History Cambridge University Press, 2000.
Op pagina 30 en 31 beschrijft hij dat deze soorten als ze jong zijn vrij laat hun blad laten verdrogen en dat daarbij de bladsteel niet verdroogt tot in de lente. Pas in de lente wordt de kurklaag aan de bladsteel gevormd en wordt het blad afgestoten. Dat gebeurt inderdaad oiv de hormonen.
Op het eerste zicht zou het kunnen dat de boom dat doet om de bladstelen te beschermen in de winter. Onderzoek door Otto en Nilsson in 1981 heeft uitgewezen dat deze bladeren in het voorjaar meer wateroplosbare mineralen bevatten dan bladeren die in de herfst vallen en op de grond liggen. Wanneer het blad dan valt in het voorjaar zijn die mineralen dan snel ter beschikking van de wortels. Omdat de bomen nog jong en klein zijn en de bladeren dus laag hangen, hebben ze ook meer kans om bij de eigen wortels te vallen.
Dit fenomeen komt behalve bij eik en beuk ook voor bij haagbeuk, hopbeuk en suikeresdoorn.
Erg interessant antwoord! Ik ben blij met deze extra verklaring! Het zijn dus eigenlijk min of meer egoïstische planten die de hele winter een deel van de voedingsstoffen bewaren voor zichzelf. Sommige planten zijn net sommige mensen :-)