slecht gazon

30 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 23/02/2014 - 14:24
irmandre

slecht gazon

Hallo,

2 Jaar geleden d.m.v. zoden een nieuw gazon (80 m2)aan laten leggen door een hovenier. Momenteel ligt het gazon er erg slecht bij, eigenlijk om te huilen. 2 Weken terug nog bekalkt.
Wie kan ons vertellen wat er met het gazon aan de hand is en wat we er aan kunnen doen. We dachten zelf in maart verticuteren en de kale delen opnieuw inzaaien.
Andere gazons in de buurt liggen er veel beter bij, wat is hier aan de hand? Ik heb het de laatste keer in oktober gemaaid. Ik maai niet meer onder de 14 graden.

Groeten van Irma

slecht gazon
zo, 23/02/2014 - 14:46
GreenConnection

Advies vragen aan de hovenier die het aangelegd heeft?

zo, 23/02/2014 - 15:04
irmandre

In deze geen optie, de hovenier heeft meerdere planten aan ons geleverd maar niet hetgeen we eigenlijk wilde. Vertrouwen in hun is er dus niet meer. Hij drong zich ook op de tuin de willen onderhouden, terwijl ik dat zelf graag doe. Wilde mooie zwarte grond leveren voor tussen de planten, want dat stond zo netjes, vind ik zelf onzin en een verkoop praatje. Aan hem wil ik geen advies meer vragen, vandaar dat ik het via dit forum doe.

zo, 23/02/2014 - 16:46
GreenConnection

Dan zou ik inderdaad verticuteren en bijzaaien. Eventueel compost strooien kan ook geen kwaad.

zo, 23/02/2014 - 17:50
tuinprins

Ligt heel het gazon er zo bij of alleen bepaalde delen? Krijgt het gedeelte dat op de foto is te zien veel schaduw? Hebben julie een natte tuin?

Compost over het gazon ben ik zelf geen fan van. Dan eerder een paar keer bemesten met kunstmest of gekorrelde organische mest.

Gegroet, de tuinprins

zo, 23/02/2014 - 18:04
irmandre

Hallo Tuinprins,
Het grootste deel van de tuin ligt er zo bij, maar dit is wel het ergste stuk. Toen we 3 jaar terug het huis lieten bouwen hebben we drainage aan laten leggen, maar we twijfelen of het zo goed werkt, de tuin is/blijft erg zompig vind ik. We hebben toen ook gecertificeerde compost door de grond laten mengen.
Verder bemest ik 2x per jaar volgens voorschrift met goede organische mestkorrels. Het gras heeft niet veel schaduw, in de zomer begint pas om 14.00 uur de schaduw over het gazon te komen. Het deel op de eerste foto heeft zelfs tot zonsondergang zon.
Ik heb nog een foto bijgevoegd van een ander stukje gazon.
Is het gras dood en hoe komt dit of wat is het probleem?

Groeten van Irma

slecht gazon
zo, 23/02/2014 - 22:12
tuinprins

Bij het bouwen van een huis worden vaak zware machines gebruikt die de grond verdichten. Hierdoor kan het water niet goed de grond in trekken en blijft die lang nat. Als echter het hele gazon er slecht uit ziet lijkt me dit niet de oorzaak van het slechte gazon te zijn.

Wat eventueel wel de oorzaak kan zijn, zijn emelten. Dit zijn de larven van langpootmuggen en die eten aan de wortels van het gras (volgens sommige bronnen ook het gras zelf).

Over emelten zie bijv.:

https://tinyurl.com/y2k28lza

https://tinyurl.com/y3oq6h5w

Ik zou eerst eens kijken of emelten de oorzaak zijn. Pak hiertoe een spade en graaf waar het gazon er slecht uitziet een vierkant van 30 bij 30 uit (diepte 20 cm) en speur dit vierkant na op emelten.

Gegroet, de tuinprins

zo, 23/02/2014 - 23:08
irmandre

Hallo Tuinprins,

U bent geloof ik met recht een tuinprins! Ik heb een stukje uit het gazon gestoken en wat komt eruit.... een emelt! Zie hieronder
Ik heb ze wel eerder gezien maar dacht meer aan een soort worm. Er zitten overal ook kleine grondhoopjes. Volgens bovenstaande site komen ze 's nachts naar boven om het jonge groen op te eten, aan de hoopjes te zien kan dat kloppen. Dat wordt dus een ritje naar het tuincentrum.
Nogmaals dank voor uw scherpe opmerking!

Groeten van Irma

slecht gazon
ma, 24/02/2014 - 09:25
birdwatcher

Dat laatste is geen emelt maar de kop van een regenworm

ma, 24/02/2014 - 09:44
tuinprins

Haha, misschien eerst langs de opticien en dan pas naar het tuincentrum?

Gegroet, de tuinprins

ma, 24/02/2014 - 11:28
irmandre

Hallo,

Haha, ik vond hem er veel van weg hebben. Het was ook al wat laat. Enfin... toch heeft mijn gazon wel de verschijnselen van emelten denk ik. De hoopjes grond waardoor ze naar boven komen, en de bruine verkleuringen van het gras. Vorig jaar begin herfst hebben er ook veel witte wormpjes in gezeten. Engerlingen hebben een bruine kop, dat hadden deze volgens mij niet. Als ik met de spa het gras wat oplicht zie ik wel veel wormpjes.
Als het geen emelten zijn, wat is dam het probleem?
Iemand een idee. De lelijke plekken zijn rond november/december pas ontstaan. Daarvoor een mooi groen gazon gehad.

Groeten van Irma

slecht gazon
ma, 24/02/2014 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Borders maken met lekker veel planten en bloemen?

ma, 24/02/2014 - 14:26
irmandre

Heb ik al genoeg, en daar spelen de kinderen ook niet zo gemakkelijk in.
Alhoewel dochterlief (toen 3 jaar) heerlijk met haar fietsje in het voorjaar de nieuwe plantjes omploegde toen ik even niet goed oplette.
Nee, ik baal echt van het gazon zoals het er nu bij ligt.

ma, 24/02/2014 - 15:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

:))

ma, 24/02/2014 - 20:40
tuinprins

Die hoopjes grond op jouw gazon worden veroorzaakt door regenwormen, niets om je zorgen over te maken.

Je zult toch echt een vierkant van je gazon uit moeten steken en kijken of daar emelten in zitten. Beste is om dit op meerdere plekken op je gazon te doen.

Gegroet, de tuinprins

di, 25/02/2014 - 16:56
irmandre

Toch maar een hovenier laten komen. Deze dacht in de eerste instantie ook aan emelten gezien het grasbeeld. Op een aantal plekken een mat uitgestoken: geen emelt te zien. De grond is echter wel erg verdicht, zware klei, ziet ook blauwig van kleur. Advies van de hovenier was om over een week of 2-3 te verticuteren, bemesten en opnieuw in te zaaien. Verder in het seizoen goed blijven bemesten. Ondanks de drainage die op 60 cm diep ligt, vroeg hij zich af of dit wel afdoende was. Aan de bolcatalpa's kon hij ook aan de gedrongen groei zien dat ze het moeilijk hebben door de verdichte bodemstructuur.
Heeft iemand nog een idee hoe je zware klei iets losser kan krijgen in zowel border als grasmat?
Enfin...we hebben nog genoeg werk voorhanden (wel leuk) en hopen op een goed resultaat binnenkort.

Groeten van Irma

di, 25/02/2014 - 17:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toen ik in de Bommelerwaard woonde,had ik ook een tuin met zware komklei.Ik heb toen weidegrond uit Brabant laten komen en die er doorheen gewerkt.Ongeveer 1 kubieke meter per 4 vierkante meter.Toen was er goed mee te werken.

di, 25/02/2014 - 17:25
irmandre

Oké, maar hoe doe ik dat in een gazon wat al ligt en met al aangeplante borders? In het voorjaar als de tuin op zijn kaalst is er van bovenaf op strooien en met een handkrabber doorheen mengen?

zo, 23/03/2014 - 01:03
Irisrobben

Verschralen lijkt inderdaad de beste optie. Schraal zand door de toplaag
mengen is een lastige klus. Een hovenier beschikt meestal over goed
materiaal om dit te doen.
Ik denk dat de oorzaak van het probleem niet alleen van een verdichte bodem
komt. Het probleem met zoden leggen is het volgende: de grond waar de zoden
op gekweekt worden wijkt meestal af van de grond waar ze uiteindelijk op
gelegd worden. Dit heeft als gevolg dat de zoden niet goed zullen aanslaan
door de afwijkende fysische samenstellingen van de bestaande bodem en de
zoden. Ik ben altijd voor inzaaien. Even wat langer wachten tot je een
gazon hebt, maar dan heb je bovenstaand probleem in ieder geval niet.
Naast het verschralen van de toplaag kun je tevens kiezen voor een
structuurverbeterende meststof. Meststoffen met zeoliet hebben deze
eigenschap.
Deze hebben meststoffen met de Zeogran formule. Ik gebruik ze al een tijdje
en bij mij heb ik er echt profijt van!

Ps. Op de eerste foto lijk ik fusarium te zien. Oftewel sneeuwschimmel.
Lastig te bestrijden maar zal er uit groeien als het gras weer begint te
groeien.

za, 22/03/2014 - 22:11
Irisrobben

Sorry, bedoelde tweede foto.

zo, 23/03/2014 - 11:49
birdwatcher

Citaat:Naast het verschralen van de toplaag kun je tevens kiezen voor een
structuurverbeterende meststof. Meststoffen met zeoliet hebben deze
eigenschap.

Hoe doe je dat verschralen en mesten tegelijk?
Imo een tegenstrijdigheid

wo, 02/04/2014 - 21:16
irmandre

2 Weken geleden geverticuteerd en opnieuw ingezaaid. Voldoende water gegeven. Gazon ligt er mogelijk nog slechter bij. Gisteren na sproeien ontdekte we een enorme berg wormen . Maar zijn dit wel wormen of toch misschien emelten? Er liggen er nu honderden! Ze zijn allemaal dezelfde afmeting. Vreemd genoeg hebben we ze niet ontdekt bij het optillen van de grasmat. Toch met aaltjes aan de gang?

slecht gazon
wo, 02/04/2014 - 21:19
irmandre

Nog een foto

slecht gazon
wo, 02/04/2014 - 21:33
Mosmanneke

De oorzaak van het slechte gazon is nu in ieder geval bekend. Voor 50 vierkante meter Aaltjes betaal je ongeveer 30 euro

ma, 14/04/2014 - 10:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

De wormen op de foto zijn inderdaad Emelten - larven van langpootmuggen. Kijk naar https://tinyurl.com/y854trg - van afgelopen zaterdag. Het was verwacht dat veel emelten zouden opduiken in 2014.
Ze zijn eenvoudig te bestrijden met insect parasitaire nematoden. Veilig voor mens en dier. Wacht niet te lang - omdat één van de langpootmuggen Tipula oleracea begint nu te verpoppen en straks komen er weer honderden eitjes bij. De emelten gaan door tot augustus. In september vliegen weer nieuwe langpootmuggen. De andere soort Tipula paludosa gaat door tot augustus. Die heeft een generatie per jaar.

Over kleine witte wormpjes in het gazon (eerder in dit bericht) zoek op miljoenpoten. Alleen in de website van https://tinyurl.com/y2a8lpz5 is informatie over miljoenpoten te vinden. Ze vreten aan haarwortels waardoor planten, grassen, etc. achteruit gaan. Ze zijn ook eenvoudig te bestrijden.

Herkent u niet de wormpjes als miljoenpoten vraag dan advies aan een deskundige. Biocontrole (Wilma Windhorst) en Insectconsultancy (Henk Vlug) zijn in staat om allerlei plagen in het gras en tuinen te determineren en u van een deskundig advies te voorzien. groet Silvia

ma, 14/04/2014 - 12:01
birdwatcher

Silvia ik weet van jou kennis op dit gebied,maar dit zijn geen emelten maar larven van de maartse vlieg.

Ook een beetje jammer van je reclame voor eigen toko,ik zie het nut van bestrijding van langpootmuggen ook niet zo,schade heb je er bijna niet van.

ma, 14/04/2014 - 12:55
lousje

Kippen zijn er dol op.

ma, 14/04/2014 - 13:21
irmandre

Bedankt voor de reacties. Gezien de foto's en info die ik opgezocht heb, zijn het toch emelten. De larven van de maartse vlieg hebben een duidelijke zwarte kop en deze is niet ingetrokken in een huidplooi. De emelten hebben hun kop ingetrokken in een huidplooi en dat hadden ze bij mij ook. Ik heb ze inmiddels bestreden met iets wat eigenlijk niet meer mag maar wel beter helpt. Ze hebben nog een dag of 6 over het gazon gekropen, nu zie ik ze niet meer. De volwassen emelten gaan niet altijd dood omdat hun huid te dik is voor het bestrijdingsmiddel. Ik zie nog wel spreeuwen en eksters in het gazon pikken. Gisteren nog bestreden met BSI larvex, om de volwassen emelten te doden.
Nu maar hopen dat het afdoende is en dat het gazon verder kan gaan groeien. Het gaat in ieder geval niet verder achteruit. Volgens internet is de bestrijding van de emelten en de maartse vlieg hetzelfde.

Groeten van Irma

ma, 14/04/2014 - 13:35
birdwatcher

Dus ook gelijk maar de vogels vergiftigd,klasse joh.

ma, 14/04/2014 - 14:12
irmandre

Jammer van je reactie birdwatcher. Het is op basis van look en meststoffen. Een geur (look) die emelten niet prettig vinden. Ze verdwijnen verder naar de oppervlakte waardoor er geen voeding voor hun is en ze sterven. Er zit geen bestrijdingsmiddel in BSI larvex, is biologisch. Wordt gewoon in Nederland verkocht. Dacht je dat ze dat zouden doen als je theorie zou kloppen, kom op zeg!

Onderwerp gesloten