MOERRASCYPRES GIFTIG?
#1
ma, 07/07/2014 - 15:49
MOERRASCYPRES GIFTIG?
Beste,
Is de moerascypres giftig? Ik kan dit niet meteen terugvinden?
Alvast bedankt,
Kathleen
Beste,
Is de moerascypres giftig? Ik kan dit niet meteen terugvinden?
Alvast bedankt,
Kathleen
Er zijn op het internet meerdere lijsten van planten die giftig zijn zowel voor mensen als voor dieren. Daar komt taxodium niet op voor. Maar er zijn geen lijsten van planten die niet giftig zijn.
Nu nog een goed recept,
Ruud
Ik kan nergens vinden dat deze boom,Taxodium distichum,giftig is.
Voor andere lezers van dit artikel of op zoek naar giftige bomen/struiken heb ik een boekje over giftige planten van de mini-winckler prins.ISBN 90-274-9195-X
Als je zoekt op 'poisonous plants' kom je talloze lijsten tegen.
Ik wil hier geen nieuwe discussie starten over het thema 'giftige planten' maar laten we de hele zaak a.u.b. niet overdrijven. In principe kun je een appelboom als giftig beschouwen omdat de pitjes van een appel de stof amygdaline bevatten. Wat er vaak niet wordt bij verteld is dat je een grote hoeveelheid appelpitjes moet eten wil je er last van krijgen.
Een tomatenplant is giftig (blad, stengels) maar een rijpe tomaat is dat niet. Weinig mensen slaan op tilt als je een tomaat in je tuin hebt staan maar als het om bijv. een gouden regen gaat dan zijn de rapen gaar.
Gegroet, de tuinprins
Wat ik in deze vooral belangrijk vindt is: hoe groot is de kans dat delen van de plant per vergissing ingenomen worden?
Arum maculatum en Arum italicum hebben opvallende oranje bessen die er verleidelijker uit zien dan ze zijn. Bij Wisteria ken ik het verhaal van een kind dat de peulen heeft gegeten, met alle gevolgen van dien.
Maar bij Taxodium zou het me verbazen moest daar iemand bij in de verleiding komen om daarvan te eten. Zo aantrekkelijk lijken die bladeren of schors volgens mij niet. Het zou natuurlijk kunnen dat dieren daarvan zouden eten, maar dan moet je expliciet de diersoort in rekening brengen omdat er nogal wat verschillen zitten tussen verschillende diersoorten.