plantenhals afdekken

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/08/2004 - 12:06
xaro

plantenhals afdekken

Is afdekken van cactushalzen met gezeefde lavakorrel (>3 mm) een goed idee, of neem ik toch beter grind van die grootte?

zo, 01/08/2004 - 13:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ga voor steensplit .. lavakorrel is poreus en neemt water op, als het de bedoeling is de wortelhals drrog te houden dan zal lavakorrel denk ik, niet echt veel helpen integendeel ..

zo, 01/08/2004 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zelf zie er niet zoveel hinder in om lavakorrels te gebruiken, zelf verhelp ik mij met silex korreltjes welke ik in de aquarium winkel koop (Tom & C°). Dit wordt verkocht in zakken van €5 en je doet er heel wat mee, je kan ze zelfs onder je substraat mengen.
Groetjes,
Albert

zo, 01/08/2004 - 19:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik gebruik al zes jaar lavakorrels als afdeksubstraat en nog nooit geen klachten gehad. Het is inderdaad een weinig poreus en neemt water op. Maar aangezien je je planten alleen water geeft bij zonnig weer is de lava zeer vlug droog. Zo blijft de delicate wortelhals gespaard.

vr, 06/08/2004 - 13:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

zo'n 15 (of is het ondertussen al 20?) jaar geleden werd lava ingehaald alsof het gods gave was aan de cactusliefhebbers .. ik heb daar van meet af aan mijn twijfels over gehad mede door de oorsprong van het product .. Veel liefhebbers, ook de "grote" (oa de gebr De Herdt) zijn ondertussen lang teruggekomen van dit wondermiddel. De reden is eenvouding .. afhankelijk van het type lava kan deze een ongelofelijke invloed hebben op de pH van de grond met alle katastrofale gevolgen van dien .. ik weet dat er nog steeds liefhebbers zweren bij lava, voor mij hebben die dan gewoon geluk ttz ze hebben levering na levering een constante soort/kwaliteit of ze verpotten snel zodat de invloed minimaal is .. maar een oud experiment met 50/50 (volume) turf (pH=zeer zuur 4 oid) en lava toonde aan dat de startpH direct 6,8 aanwees (wat al niet erg normaal was voor een zogezegd inert materiaal) en na ong 4 dagen was die pH al een flink stuk boven de 9 .. dat was voor mij al conclusie genoeg .. :-) de geschiedenis heeft mij achteraf niet in de steek gelaten :-)
(waarborg : dit is enkel mijn eigen observatie/gedacht) :-)

Willy

vr, 06/08/2004 - 15:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat de technische kant van de zaak betreft, daar kan ik niet op reageren wegens te weinig kennis. Wel vraag ik me af, als het dan toch zo'n inert en gevaarlijk materiaal is, waarom U Uw bevindingen niet gepubliceerd hebt in een of ander tijdschrift.

Wat het gebruik betreft door de zogenaamde "groten", daar slaat U de bal toch wel mis. Als U de gebr. Deherdt bezoekt moet U eens opzij van de voordeur kijken. Daar ligt een berg lava om U tegen te zeggen. Bij mijn weten worden al hun cactussen afgedekt met lavakorrels. Een andere "grote", E. Van Hoofstadt, toch een man met meer dan 50 jaar ervaring, zweert bij lava en zo kan ik er nog een paar opnoemen.
Er zullen altijd voor-en tegenstanders zijn van gelijk welk product. Zoals ik al zei heb ik niet te klagen over lava en blijf ik het gebruiken.

vr, 06/08/2004 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hugo .. ik wil hier geen polemike over voeren maar enkel beginnede liefhebbers op het mogelijke probleem wijzen .. en btw toen ik in 1989 met mijn duitse vrienden in de prive verzameling van de herdt was vroegen ze aan ons of we enig idee hadden van wat de problemen konden zijn met de achteruitgang van de planten in de collectie nadat ze die op grote schaal in een lavasubstraat hadden gezet .. uiteindelijk werd het zo erg dat ze hun collectieplanten goten met aangezuurd water bij middel van fosforzuur :-) een paar jaar? maanden? later lag de lava eruit .. dat ze lava gebruiken in de potgrond voorde verkoopplanten .. sja raad maar eens waarom .. en btw den eduard heeft ook al lang de wijsheid meer in pacht hoor :-) .. trouwens als lava zijn ding is, waarom verkoopt hij dan tonnen bimskies ? :-)
raar he ? :-)

za, 07/08/2004 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil hier ook geen polemiek over voeren, Willy, maar we zijn wel de essentie van de vraag uit het oog verloren. Het gaat hier niet over planten in een lava substraat te zetten, maar wel over het afdekken van de wortelhals. Ik denk niet dat een halve cm lava veel kwaad kan doen.
Trouwens Eduard gebruikt en bimskies, lava, potgrond en leem in zijn grondmengeling. Ik koop bij hem deze zaken apart, zodat ik een eigen mengeling kan maken.

za, 07/08/2004 - 01:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

idd .. het afdekken bij de wortelhals was de originele vraag en daar is het fenomeen voor mij nog veel erger .. als je "slechte" lava hebt staat bij de minste vochtopname de wortelhals continu bij pH 9 of hoger .. nagenoeg hetzelfde alsof hij konstant in de WC-ontstopper staat :-) neen dank u niet voor mij :-)

za, 07/08/2004 - 15:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal dus maar het zekere voor het onzekere nemen en in 't vervolg afdekken met aquariumgrint, daar het ik nl. nog een flink voorraadje van.

Onderwerp gesloten