Standplaats Goudenregen
#1
do, 16/04/2015 - 13:23
Standplaats Goudenregen
Ik heb een goudenregen in mijn achtertuin die nu 15 jaar staat.
Het vreemde is dat hij nog relatief klein is ( ongeveer 4 meter tot de kruin ) redelijk dikke stam.
Het gekke is dat hij los in de grond staat, je kunt hem behoorlijk heen en weer bewegen.
Soms vergelijk ik het met een losse tand of kies Bij bloeit ieder jaar, zit wel veel hard groen mos ? op de takken en geeft niet zoveel blad in de zomer.
Iemand enig idee hoe dit kan ? zit er iets in de grond? plaat beton?
of is het een ziekte?
Hoor graag
Alvast bedankt.
Geen langlevende boom maar als de boom Jong is dient u deze te ondersteunen met een paal. Er kunnen diverse problemen zijn. Inderdaad de ondergrond of de grond zelf. De ouderdom of te jong.
Kom nou zeg!ouderdom bij een boompje van 15 jaar , je weet vast wel beter.
Harde mos is korstmos en dat is totaal onschuldig , zet er een paal bij en veranker hem hiermee een paar jaar ,kans dat hij dan beter vast gaat staan en dan ook weer gaat groeien , de groei wordt nu vermoedelijk geremd door de beweging van de boon waardoor er niet voldoende wortels gegroeid zijn.
Heb er zelf een staan die ook los stond , na 2 jaar aan de paal stond hij weer vast , deze boom is zeker 40 jaar oud en doet het nu weer goed.
Zelfs met een holle stam door onkundige snoei.
Het is geen vreemd verschijnsel dat de Goudenregen los in de grond staat.
Zijn wortelstelsel is vaak niet fijn vertakt. Een verbetering zou kunnen zijn om hem eens goed rond te steken. Dat wil zeggen met een scherpe schop de wortels even door steken. Voldoende ruimte vanaf de stam nemen. Anders maakt u de wortels te kort. Daarna opnieuw vastzetten tussen twee boompalen met goede boomband, een achtje maken met de band.
Daarna goed aangieten en de natuur zijn werk laten doen.
Lees dit als een voorzichtig advies zonder garantie.
M. van Iersel, hovenier sinds 1969
@ Plantadvies: Geen langlevende boom . Laat nu één der oudste bomen in Nederland een Goudenregen zijn! Deze stamt uit 1601 en is te bewonderen in de Hortus Botanicus Leiden.
Ruud
Wortels doorsteken om er voor te zorgen dat de boom beter vast komt te staan? Dat lijkt me op zijn zachtst gezegd vreemd. Boompalen zorgen er alleen maar voor dat de boom onvoldoende investeert in eigen wortels en dus nog langer los blijft staan. Bovendien zijn het niet de fijn vertakte wortel die voor de stabiliteit zorgen, daar zorgen de dikkere stabiliteitswortels voor.
Als je wil weten of er een plaat beton in de grond zit, zul je moeten graven. Dat kunnen wij van hieruit niet beoordelen.
Het rondsteken van bomen is in de boomkwekerij heel gebruikelijk om een goed vertakt wortelstelsel te krijgen. Haarwortels zijn nodig voor een goede hergroei.
Boompalen zorgen ervoor dat de boom even vast staat zodat bij wind niet steeds de nieuwe worteltjes losgetrokken worden en afscheuren.
Als een boom al vijftien jaar staat zou je toch mogen veronderstellen dat de stabiliteitswortels gevormd zijn. Die hergroei heb je nodig wanneer je de boom wil verplanten. Daar is hier toch geen sprake van?
Hetzelfde met boompalen. Die moeten er inderdaad voor zorgen dat de boom even vaststaat zodat de nieuwe kleine wortels niet losgescheurd worden, na het verplanten.
Bij een boom die al vijftien jaar ter plaatse staat lijkt me dat niet relevant.
Niet helemaal mee eens Wipe , juist bij bomen met slappe wortels wil een boompaal wel een helpen , vooral als de boom door storm losgewaaid is.
Feit is dat bomen minder investeren in hun wortels als ze te onbeweeglijk vast gezet worden. daarom worden tegenwoordig kniepaaltjes gebruikt. Ik veronderstel dat je die ook bedoeld?
Bij een boom met 'slappe wortels', zeker als die omgewaaid is, is het ook verstandig om het gewicht uit de kruin te halen door de kruin uit te dunnen. Dat doe je door takken volledig in te korten tot op een hoofdtak. Let er op dat je geen takken gaat inkorten, en al zeker niet de ganse kruin. Als je goed snoeit zou je dat aan de vorm van de boom niet mogen zien.
Bij een onvoldoende stabiele kluit is er in principe een wanverhouding tussen wortelkluit en boomkruin. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn: gaande van wortelsterfte door zuurstof- of watergebrek, over een slecht ontwikkelde kluit door het te lang en te hoog aanbinden van de boom tot zelfs een te rijke standplaats. Maar in al die gevallen kun je op korte termijn al veel doen door wat gewicht uit te kruin te halen.
Nu Plantadvies nog even!