witte donzige luis op siersinaasboompje
#1
do, 10/02/2005 - 18:04
witte donzige luis op siersinaasboompje
Ik stel voor het tweede jaar op rij vast dat er tijdens de overwintering binnenshuis van mijn siersinaasboompje plakkerige aanslag op de bladeren en witte donzige luisjes (wolluis?) onder de blaadjes en op de stam ontwikkelen. Blaadjes drogen uit en vallen af: schraal boompje is resultaat.
Vorig jaar heb ik z verdreven gekregen met het boompje erg koud te zetten en met een sterk insecticide te behandelen. Maar ben persoonlijk niet zo voor die drastische aanpak.
Iemand een alternatief? En wat kan ik doen preventief?
dank bij voorbaat voor de goede raad
Inderdaad wolluis.moeilijk te bestrijden.Zoek eens met Google naar wolluis (nederlands). Diverse manieren,ook biologische.En aantippen van de luis met een wattenstaafje met spiritus,en daarna verwijderen met een schoon wattenstaafje.Maar ook roofkevers.Maar dat is meer voor een kas ofzo.Want anders vliegen ze weg,en in je huiskamer lijkt me ook niet zo gezellig al die kevers!
Ik weet niet of de droogte in huis er wat mee te maken heeft (vaak wel),want tuiners hebben er ook veel last van in hun toch wel vochtige kassen.
Dit is precies was de citrus niet graag heeft. In de winter een warme en droge plek, ideaal voor ongedierte. Overwinter de citrus bij ca. 5 graden Celsius.
Voor deze lastige luizen is het beste middel Admire maar voorkomen is beter dan genezen.
In de winter heeft de citrus in deze warme omgeving ook ijzerchelaat en mest nodig.
Zie ook de site van onze vereniging over citrussen: https://tinyurl.com/y2nsb4nm
Admire is een goed middel, maar daarbij wat vaatwas of zeep toevoegen om de vetspanning van de wol te doorbreken.
Jan,bedoel jij dan dat de wolluis een soort cocon om zich heeft,waardoor het gif de luis niet bereikt.Maar met zeep wordt de cocon afgebroken ?
Niet de luis maar de jonge larve er van.Als je de wol tussen de vingers wrijft en het is nog rose dan zijn er nog levende larve,maar blijft het wit zijn de larve dood.
De luis is makkelijk dood te maken,maar de larve maken de meeste schade.