Wel/geen worteldoek bij split? Tegenstrijdige info

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/05/2015 - 17:20
Surger

Wel/geen worteldoek bij split? Tegenstrijdige info

Goedemorgen. Kort geleden zijn we verhuisd van een stadswoninkje naar een huis met een enorme tuin. Gezien mijn gebrekkige tuinkennis, lijkt dit hét moment om lid te worden van een forum.
Het echte groene tuinwerk wordt nog even uitgesteld, maar ik zit wel met wat vragen over verharding.
We hebben naar het huis toe een oprit gemaakt met puin, waar binnenkort split op zal worden gelegd. Ook om het huis hebben we een rand van puin voorzien, als voorbereiding op split.
Nu hoor ik allerlei verhalen: - Wel/niet worteldoek - Wel/niet splitmatten (honinggraad)
Argumenten tegen worteldoek die ik hoor: Je split blijft dan 'schuiven'. Het loopt niet prettig en als je met de auto erop rijdt, schuift het opzij.
Dat lijkt me een goed argument voor de oprit. Daar overweeg ik dan ook gewoon het split 4 cm op het puin te leggen. Dat zal zich dan 'vastzetten' in de ondergrond. Wie heeft hier ervaringen mee?
Rondom het huis vraag ik me af of worteldoek een goede keus is. Dat is een looppad waar niet gereden zal worden. Zorgt worteldoek daar het inderdaad tot minder onkruid, zoals de verkopers graag doen geloven? Of is het marketingpraat en geldverspilling? Het merendeel van het onkruid zal immers zaad zijn dat op het split valt?
Het gaat om nogal een groot oppervlakte dus het gebruik van worteldoek zal echt verschil moeten maken... Als het voor de lange termijn de betere oplossing is voor 'onderhoudsarm', dan heb ik het er wel voor over.
Splitmatten vind ik te prijzig. Ik overweeg er een paar als looppad, maar vraag me af of dat echt nodig is als je met de fiets aan de hand het erf afloopt.
Hopelijk zijn er enkele gebruikers met ervaring. Het is een flinke investering en ik wil niet over een jaar denken Had ik tóch maar... ;-)

do, 28/05/2015 - 20:34
Mosmanneke

Met worteldoek hou je de wortels misschien tijdelijk een beetje tegen en het onkruid al helemaal niet. Wortels drukken zelfs beton en asfalt omhoog. Als je een onderhoudsarme tuin wil laat je waar het kan de begroeiing zijn gang gaan. Je wiedt,knipt en snoeit waar het nodig is. Goed voor lijf en leden en je portemonnee. Ik moet er niet aan denken om split op mijn oprit te hebben. Inderdaad loopt het niet lekker en het kraakt me te hard onder de autobanden. Voor kinderen is het ook niks. Maar zoals met veel dingen is het een kwestie van smaak.

vr, 29/05/2015 - 17:01
Surger

Bedankt voor je reactie. Ja, de tuin is vrij groot. Het grootste deel gaan we ook juist als bostuin houden en daar mag de begroeiing z'n gang gaan, muv een terras.
Rondom het huis willen we wel iets verhard en dan vind ik split minder kil en iets natuurlijker dan bestrating. Voor zover ik begreep loopt split al een stuk prettiger dan grind, zeker als je de laat niet te dik maakt. Desnoods zou ik een deel kunnen voorzien van splitmatten.

vr, 29/05/2015 - 18:31
Gert Bijvank

Wij hebben donkergrijs basaltsplit voor onze garages en daar laten we het gras+onkruid gewoon doorheen groeien. Dit groen houden we kort, waar veel gelopen en gereden wordt gaat dit haast vanzelf en daar om heen zo nu en dan maaien.(eerst met een draadjesmaaier, nu het mooi vast ligt met een oude hand-kooimaaier) Het split ligt van zich zelf al stevig en dankzij het groen geeft het een stevige, vlakke loop-en rij laag. Het is nooit meer modderig, het split ligt stevig, er ontstaan geen of nauwelijks gaten of sporen en bij het overrijden kraakt het ook niet. Om de paar jaar strooien we weer wat split na, want op den duur verdwijnt het in de grond (ik denk dat het in Australië weer boven komt) Het is een illusie te denken dat je zo'n oprit onkruidvrij houdt; na wat bladval is er altijd genoeg humus om de natuur een kans te geven. Je kunt hierin meegaan of hardnekkig bestrijden.

Onderwerp gesloten