Lelies, bladziekte
#1
wo, 27/05/2015 - 18:08
Lelies, bladziekte
Wederom een vraag over ziekte, ditmaal in Lelies. In een perkje staan een aantal Lelies, van verschillende kleuren, in een groepje bij elkaar. Eerst komen er kleine donkerrode vlekken op het blad. Deze worden groter, en daarna komen er gaten. Vorig jaar was dit ook zo. Het jaar daarvoor niet. Er zitten geen luizen op de bladeren.
Zit het in de bollen? En is er iets aan te doen?
Nog een foto,nu van de hele bos.
waarom iets doen ze staan er toch mooi bij?
Nog wel. Maar vorig jaar tastte het op de duur de hele plant aan. Waardoor zelfs vroege afsterving van het loof.
Zoeken op internet naar rode vlekken op blad van tuinlelie, leverde geen resultaten op. De bollen zijn voor de winter niet uit de grond gehaald. Beter als dat wel gebeurd?
Komen de vlekken vanuit de bollen, vanuit de grond, of vanuit de lucht? Is er misschien iets aan te doen, door direct als de vlekken nog klein zijn, deze te behandelen?
Lelies worden in principe niet uit de grond gehaald voor overzomering of overwintering. Dus daar is alvast niets misgelopen.
Bloeien je lelies wel normaal?
Groeten,
Pol
Misschien het leliehaantje.
Dat zit niet meer helemaal duidelijk in het geheugen. Er zijn drie bloemperkjes, met vele andere planten. Maar wat in herrinnering schiet, is blad met vlekken, en grote beschadigingen. Ook aan de bloemen. Een aangetast geheel, en geen sierlijk ogende planten meer. En, zoals gemeld, uiteindelijk vroege afsterving.
De grond er omheen is nu schoon gemaakt, en los. Dode bladeren zijn ook verwijderd.
's Avonds de bladeren iets besproeien, zou dat kunnen helpen?
M.b.t. het leliehaantje, er is geen enkel insect waargenomen. En, zoals gemeld, het begint met hele kleine donkerrode vlekjes.
Bijgevoegd is een detailopname (sterk vergroot). De vlekjes lijken hierop in het begin meer paars, en bol.
Even op google zoeken naar Leliehaantje. Daar is wel wat meer informatie te vinden.
Informatie opgezocht over Leliehaantje. Een klein kevertje, van 8 - 11 mm lang. Dat is het zeer waarschijnlijk niet. Deze brengen andere schade aan. En zoals gemeld, er is geen enkel insect, luis of iets dergelijks waargenomen.
Zoals op de vergrote foto duidelijk te zien is, het begint met een heel klein paars vlekje.
Voor mij is het verschijnsel onbekend; hier in de tuin ben ik het voorlopig nog niet tegengekomen. Maar misschien vind je hier iets? https://tinyurl.com/y3wojm5x
Lelies zijn tamelijk gevoelig voor virussen m.n. bladvirussen. Of dat ook bij bovenstaande lelie het geval is durf ik niet te zeggen. Virussen bij lelies worden vaak overgebracht door insecten (bladluizen etc.).
Gegroet, de tuinprins
T.a.v. Polplastron Beide sites, mijntuin.org en databankgroenkennisnet.nl was al geraadpleegd. Nog wel alle mogelijke ziekten achter de link nagegaan. Maar geen enkele erbij met de aanwezige symptomen.
T.a.v. Tuinprins Als het luizen zijn, dan moeten het hele kleine zijn, die zo met het oog niet waarneembaar zijn. Op de vergrote foto zijn wel enkele kleine witte stipjes te zien. en, Lelies zijn tamelijk gevoelig voor virussen m.n. bladvirussen . Zou gewoon met een zachte borstel schoonmaken, of 's avonds met iets lauw water besproeien ook kunnen helpen?
Plan is om de komende tijd enkele dingen uit te proberen. O.a. enkele uit de grond halen, en op een andere plaats te planten.
't Zou mooie zijn als de ziekte verdwijnt. Het is een hele bos lelies van verschillende kleuren, die normaliter een kleurrijk aanzien kunnen geven. Maar, zoals gemeld, vorig jaar door vroege afsterving een heel ander aanzien.
Nog een foto toegevoegd. Daarop zijn ook enkele witte stipjes te zien.
Dat je nu geen luizen ziet wil niets zeggen. Infectie kan vorig jaar of al eerder hebben plaats gevonden. Bovendien zijn bladluizen niet de enige insecten die (blad)virussen overbrengen.
Als een lelie eenmaal is aangetast door een virus is daar niets tegen te doen.
Zie ook:
https://tinyurl.com/yxcyyjkk
Virussen die in een leliebol zitten blijven een aantal jaren in de grond actief. Als je iets anders op die plaats zet dan niet iets wat tot de leliefamilie behoort. Is een zeer uitgebreide bolfamilie waartoe ook tulpen behoren.
Gegroet, de tuinprins
Gegroet, de tuinprins
Dat geeft meer duidelijkheid. De aantasting kan dus in de bol zitten, en ook in de grond. Voor het menselijk lichaam geldt dat als er iets niet in orde is, bijv. een wond, dat zo snel mogelijk moet worden behandeld. Dan gaat herstel doorgaans het snelst, en het is een remedie tegen verdere onaangenaamheden. Dat geldt misschien precies zo in de natuur.
M.b.t. de lelies nu, even bezien hoe het nu ontwikkelt. Als het niet veel erger wordt, kan misschien door o.a. grond goed schoon houden en los, en enkele andere maatregelen, verdere schade voorkomen worden. Bij wel verdere uitbreiding van de ziekte: - bollen uit de grond - misschien is het goed dat de grond ter plaatse iets wordt omgespit - iets anders (niet van lelie-familie) er voor in de plaats.
De bollen komen trouwens gewoon uit de supermarkt. Het is misschien ook beter leliebollen voor de tuin bij een tuincentrum aan te schaffen.
Ik zou zelfs aan durven raden van bollen bij een goede bollenkweker te kopen i.p.v. in het tuincenter. Bij tuincentra is de manier van bewaren vaak ook niet optimaal en je kan ook daar oude bollen van slechte kwaliteit kopen.
Zelf bestel ik graag mijn bollen bij bijvoorbeeld Peter C.Nijssen.
Groeten,
Pol
Nijssentuin.nl, voor goede bloembollen. Bedankt voor de tip. Ook in de andere reacties is bruikbare informatie verschaft. Bedankt daarvoor.
Voor de volledigheid wil ik nog wel opmerken dat ook het aanschaffen van goed uitgangs-materiaal geen 100% garantie is dat de planten zullen gedijen en/of niet ziek zullen worden hé! Ik heb ook al zeer mooie bollen en knollen zien verpieteren in m'n tuin omwille van verschillende oorzaken.
Groeten,
Pol
Wat in het vermogen ligt kan gedaan worden. Goede bollen aanschaffen, grond goed bewerken. Plant goed verzorgen, dode delen verwijderen. Letten op de groei van de plant, en bij 'ongerechtigheden' zo snel mogelijk actie ondernemen.
Maar dan nog kan er iets wat ongewenst is optreden. Er kunnen ook ongerijmdheden in de lucht hangen. Alle jaren zijn niet hetzelfde.
Op de bijgevoegde afbeelding, kleine kevertjes (~10 mm)die nu zijn waargenomen, (leliehaantje?). Ze zijn allen, 4 stuks, verwijderd.
De kevers zijn vrij onschadelijk dus die kan je laten zitten. Hun larven daarentegen .... Vroeger ving ik de kevers ook, maar tegenwoordig laat ik ze zitten en spaar ik m'n energie om later de larven weg te vegen met een keukenrolpapiertje.
Groeten,
Pol
Als de kevers zo snel mogelijk weggehaald worden (hier ook met een keukenpapiertje gedaan) dan komen er toch ook geen larven? Op wikipedia staat dat de kevers rond april tevoorschijn komen, uit o.a. holen of de grond. En dan aan de onderzijde van de bladeren eitjes kunnen leggen, waaruit de larven voortkomen.
De theorie dat als je de kevers weghaalt er geen larven komen klinkt heel logisch, maar is dat in praktijk niet.
Die rode beestjes hebben echt maar een klein momentje onoplettenheid nodig om een hele boel eieren te deponeren op je planten en ik vermoed dat jij net als ik niet heel de dag bij je lelies gaat zitten waken ....
Vandaar dat ik ze de laatste jaren laat zitten; het wegvangen van de kevers is dweilen met de kraan open. De larven daarentegen zijn goed te vinden en minder beweeglijk waardoor je ze snel kan wegvangen met keukenrol.
Toen ik de kevers nog ving, moest ik dat immers ook ..
Groeten,
Pol
Voorkomen d.m.v. verwijderen van de kevertjes is dus nagenoeg onmogelijk.
Nogmaals bedankt voor de reacties, en duidelijke uitleg.