Zwarte vlekken op bladeren
#1
ma, 08/06/2015 - 13:06
Zwarte vlekken op bladeren
Sinds 2 weken beginnen mijn rozenbladeren weer geel te worden met zwarte vlekken er op. Vorig jaar had ik hetzelfde probleem en toen behandeld voor meeldauw. Eerst met een bestrijdingsmiddel van de winkel. En toen dat niet hielp geprobeerd met melk en water. Niets hielp en uiteindelijk had ik in de zomer geen enkel blad meer aan mijn rozenstruik. Wie kan mij helpen met tips om dit tegen te gaan en wie weet of dit inderdaad meeldauw is? Alle tips zijn welkom.Alvast bedankt. Groetjes Kenn
Meeldauw geeft grijze vlekken en zeker niet zwart. Lees alles erover op: https://tinyurl.com/y49w6ru5
Dit is sterroetdauw. Deze ziekte komt veel voor bij rozen bij warm en vochtig weer (en daar hebben we de laatste tijd veel van gehad).
Je kan dit voorkomen door resistente variëteiten te planten (zie o.a. ADR- keurmerk), door te zorgen dat je rozen op een luchtige standplaats met zo vroeg mogelijk direct zonlicht (Dit helpt de plant opdrogen), door een onderbeplanting of mulchlaag aan te brengen (Dit voorkomt het opspatten van de sporen van deze schimmelziekte) en gedeeltelijk door het geven van wat patent-kali in het voorjaar (Dit verbetert de weerstand van de planten en verstevigd de celstructuur).
Verder heb ik ook al horen zeggen dat het preventief spuiten met een schimmeldodend middel in de trend van Rosacur o.i.d. ook zou helpen, maar zelf heb ik hier nooit de nood toe gevoeld. Eens de ziekte de plant heeft aangetast is bestrijden tijdens dat groeiseizoen moeilijk tot onmogelijk.
Het weghalen van aangetast blad (zoals vroeger wel werd aangeraden) verzwakt de plant meer dan de ziekte zelf gezien ook de aangetaste bladeren nog helpen bij de fotosynthese. Het heeft ook geen nut gezien de verspreiding van de ziekte via de wind gebeurt en het weghalen van aangetast blad geen enkele meerwaarde biedt in het voorkomen ervan. Ook gevallen blad mag men (blijkt uit vrij recent onderzoek) gewoon laten liggen.
De sporen overwinteren op de grond en hier is onderbeplanting interessant. Mijn 'Cardinal Hume' was destijds een serieuze sterroetdauwmagneet, maar met een onderbeplanting van een laagblijvende tuingeranium is de aantasting de laatste jaren zowat nihil.
Het voordeel is echter dat de ziekte de plant niet doodt en slechts weinig verzwakt. Met de jaren verbetert de weerstand van je rozen ook nog eens en met de jaren heb je kans dat je weinig tot geen last meer hebt van deze ziekte.
Dit jaar is ook hier in de tuin een minder goed jaar i.v.m. sterroetdauw en ook planten die er vorig jaar geen last van hadden, lijken nu aangetast.
Sterroetdauw is de vloek voor rozenliefhebbers. Maar zoals gezegd; de tuinier heeft er meer last van dan de roos zelf.
Sterroetdauw is het dus... Heb foto's op internet opgezocht en lijkt er sprekend op. Morgen maar even naar het tuincentrum voor onder begroeiing. Hartstikke bedankt vor de tips en info!
De onderbegroeiing zal echter dit jaar geen baat meer hebben, maar volgend jaar ga je het verschil wel merken!
Bij één van mijn rozen in pot, zijn dit jaar wilde bosviooltjes terecht gekomen. En deze heeft geen last meer van sterroetdauw. Ik ga wat zakjes zaad kopen en doe dit bij de rest van m'n rozen ook.
Hans
Een goede onderbeplanting voor rozen vormt reeds vroeg in het voorjaar blad of is groenblijvend. Met bepaalde planten die later blad vormen heb ik geen succes ondervonden; vermoedelijk zijn de sporen van de sterroetdauw dan al opgespat alvorens de onderbeplanting z'n werk kon doen.
Groeten,
Pol