Tuinplant met paarse bloemen, wat is de naam
#1
do, 23/07/2015 - 22:52
Tuinplant met paarse bloemen, wat is de naam
In één van de bloemperkjes staat een plant met paars/witte bloemen. De bloemen lijken enigszins belvormig. De plant bloeit nu voor de tweede maal. Kan ook behoorlijk groot worden. Op één of andere wijze is de naam zoekgeraakt. (Wordt meestal bij aankoop, indien mogelijk, bewaard.) Wat is de naam?
Digitalis purpurea, vingerhoedskruid.
Digitalis purpurea, vingerhoedskruid. De naam Digitalis komt van het Latijnse `digitus' of vinger. Dit is een duidelijke verwijzing naar de vingerhoedvorm van de bloemen. De plant is nogal giftig. Handschoenen aanbevolen. Kan uitzaaien, als de stengel niet na de bloei wordt afgeknipt. Van: https://tinyurl.com/yxuhpze9
Bedankt voor de (snelle) reactie.
Je kunt de stengel met het zaad afknippen en uitstrooien of ombuigen, het 1e jaar groei, 2e jaar bloei van de plant.
In het verleden was er ook vingerhoedskruid in de bloemperkjes. Wel een ander ras, mede daardoor werd deze plant nu niet herkend. Dat zaaide toen uit, vanzelf. Vele kleine plantjes. Maar deze zijn niet doorgegaan, na uitzetten van de kleine stekjes. En, ze zijn giftig. Er moeten bijv. geen kinderhandjes aankomen. Daarom is er een beetje twijfel nu m.b.t. vermeerdering.
(En, ze zijn giftig. Er moeten bijv. geen kinderhandjes aankomen. Daarom is er een beetje twijfel nu m.b.t. vermeerdering)
Ik vind dit eigenlijk een beetje kortzichtig. Er zijn zoveel planten en vloeistoffen die dodelijk zijn in de natuur. Je moet kinderen er niet vandaan houden, maar juist ermee om leren gaan.
Als kind vond ik dit een heel leuke plant. Ik heb er dus aardig veel mee lopen spelen (zaaien, wieden, verspenen etc.). Nooit ergens last van gehad. Juist omdat het zo'n makkelijke plant is is hij erg geschikt om kinderen plezier met planten bij te brengen.
Ruud
... De volledige plant is giftig voor mens en dier. Digitalis zet je dan ook best op plaatsen waar de kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen komen. Wanneer je in de bloemborder aan het vingerhoedskruid werkt trek je best handschoenen aan en zorg er voor dat de plant niet in aanraking komt met open wondjes. De gifstoffen (digitaline) van de Digitalis is niet dodelijk, maar kan leiden tot hartritmestoornissen, braken, maag-, darmontsteking, buikloop. In de geneeskunde gebruikt men de gifstoffen in lage aangepaste dosis als geneesmiddel voor hart- en vaatziekten. ...
Van: https://tinyurl.com/yxuhpze9 (3e alinea onder 2e foto).
Niet waar, of overdreven? En zo ja, wat is er giftig? De bladen of de bloemen? Of, niet alle rassen?
Ik vind de reactie van, o dit is giftig, weggooien/vernietigen, overdreven/bangmakerij. Je moet er op een goede manier mee omgaan, wees er voorzichtig mee. Meer niet, kinderen moet je hier in opvoeden, niet bang maken.
Er staat trouwens ook dat het niet dodelijk is.
Ik pak ze ook regelmatig met blote handen vast, net als Ruud en ik let echt niet op of ik wondjes heb (heb ik bijna altijd)
Intoetsen van vingerhoedskruid giftig in google levert vele resultaten op. Met beschrijvingen als giftig en erg giftig. Om meer duidelijkheid te verkrijgen is een bericht verstuurd naar een kwekerij van digitalis purpurea. Waar daaruit kan mogelijk een gefundeerd antwoord worden gegeven op vragen die kunnen bovenkomen m.b.t. de giftigheid.
Een nogal overdreven reactie hier op de giftigheid van Digitalis. Het is bekend dat de plant giftig is, maar dat er nu bosjes mensen omvallen, alleen omdat er een plant in een tuin (en in het wild) staat, is wel wat erg paniekerig! Heb deze plant vele jaren in m'n tuin gehad, ervan gesneden, als snijbloem gebruikt, enz. Ook als snijbloem worden de bloemen beperkt op veilingen aangevoerd. Als dit echt zo'n gevaarlijke plant zou zijn, dan was dat allemaal niet mogelijk, en was ik er niet meer geweest.
Inderdaad, een overdreven reactie w.b. giftigheid van de plant. De plant is giftig maar is bij aanraking niet gevaarlijk. Ik heb er in ieder geval nooit iets van gemerkt.
Dit is een van de nadelen bij het zoeken van informatie over planten op het internet: de giftigheid van planten neemt heel vaak een prominente plaats in bij de beschrijving van een plant. Hierdoor krijgen veel mensen het idee dat een plant levensgevaarlijk is terwijl dit zelden het geval is. Slechts een zeer beperkt aantal planten is echt gevaarlijk.
Gegroet, de tuinprins
Je had ook gewoon bij het vergiftigingen centrum kunnen kijken. In de top 10 van 0-12 jarigen komt geen Digitalis melding voor. Bij de andere leeftijdsgroepen wordt helemaal geen lijstje meer gepubliceerd, te zeldzaam. Dat zegt genoeg over de onbelangrijkheid van de giftigheid van planten zolang je ze niet als maaltijd beschouwt.
Ruud
Een groot verschil tussen informatie uit boeken en internet is o.a. dat een boek vaak meer vanuit een bron wordt samengesteld, met een achtergrond van kennis en ervaring. En meer in rust en weloverwogen.
Zoals gemeld, er is een bericht verzonden naar een kwekerij van digitalis purea. Mogelijk, al kan dat even duren, komen er dan gefundeerde antwoorden op vragen zoals: - Wat is er giftig aan de plant, bladen of bloemen? - In welke mate? - Wanneer kan het worden opgenomen, bij aanraking of inademing? Het zou misschien ook goed zijn dat bij de te koop aangeboden planten (deze van de Welkoop) hierover informatie wordt gegeven.
Voorlopig is het de bedoeling de plant gewoon te laten staan, en mogelijk ook te vermeerderen. Het is wel een sierlijke plant. Evt. enige voorzichtigheid betrachten bij verzorging. Bijv. handschoenen, of goed handen wassen (zeker bij drinken of eten nadien).
Er is trouwens ook van nature een zekere mate van detectie voor ongerijmdheden aanwezig. De reuk en de ademhaling nemen dit waar.
Man, man, man, ruk die Digitalis eruit, en geniet van je tuin aub!!
Sierlijke bloemen, zoals bijv. de kokardebloem, gladiolen en meer, kan van genoten worden. Zelfs van vingerhoedskruid. Het zou alleen wel enigszins rustgevend kunnen werken als er meer duidelijkheid m.b.t. tot bepaalde zaken zou zijn. Daarom, nogmaals, dit kan door kwekerijen verschaft worden middels bijgevoegde informatie.
Stop eens met onzin te blaten, maar lees ook eens de reactie's hierboven van ervaringsdeskundigen!
Als je alle planten die irriterend/giftig kunnen zijn uit je tuin gaat weren dan dan heb je zo een kale boel. Deze inhoudsstoffen zijn in de eerste plaats bedoeld om vraat van insecten en andere dieren tegen te gaan, niet om mensen schade toe te dienen.
m.v.g. Hans.
Ik durf mijn moestuin niet eens meer in! Al die dodelijk giftige planten tussen mijn eten!! Aardappel! Tomaat! Brrrr En dan mijn boshoek, daar staat Vlier! (Nr 2 op de lijst van vergiftigingen bij volwassenen), en mijn huis ga ik ook niet meer binnen: Euphorbia's! (de nr 1). Dan gewoon de tuin maar in? Oh nee, Venijnboom! (Taxus) en natuurlijk die Digitalis, wel 5 soorten...
Ruud
Geef die man een snoepje, kan ie lekker door zuigen.
Kijk-ie uit Daucus? Ik doel op verboden E-nummers enzo :))
Een E-nummer is per definitie NIET verboden maar toegelaten! Voeg je bv war azijn toe aan je salade dan verschijnt E260 op het etiket, liever citroen? Dan E330. Geel kleuren met Kerrie: E100, of toch maar rood van de bieten: E162. Zelfs goud heeft een E-nummer, al weet ik niet waar dat ingestopt wordt: E175.
Ruud
Hier in de kamer staat ook ieder jaar een kerstster. Laat ik het d'r op houden dat de berichten m.b.t. giftigheid wel waar zijn, maar overdreven.
Onbedacht is het iets anders gelopen dan bedoeld was. Mijn excuses daarvoor.
Oké over en sluiten maar.
Volledig mee eens.